Доступність посилання

ТОП новини

Кредитні спілки на Прикарпатті сприяють не лише розвитку місцевої економіки, але й громадянського суспільства.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 25 січня 2005 - Кредитні спілки на Прикарпатті сприяють не лише розвитку місцевої економіки, але й громадянського суспільства. “Свій до свого по своє!” – таким залишається гасло їхньої роботи. Кредитні спілки поступово стають надзвичайно важливим чинником впливу на господарство реґіону.

Відновлення роботи кредитних спілок на Івано-Франківщині розпочалось 1994 року. Тоді вони отримали юридичний статус і зараз об’єднують кілька десятків тисяч людей. Це відзначалося при підведенні підсумків роботи спілок за минулий рік. Галичани зрозуміли, що, лише об’єднавши власні зусилля, вони зможуть вирішити власні проблеми. На цьому наголосила співголова кредитної спілки “Станіславська” Галина Шатирко:

“Та людина, яка лише хоче почати бізнес або вже почала його і хоче трошки розвинути, вона здебільшого не є клієнтом банку. Це тому, що вона мало працює і її справа ще не надто потужна. І банк такими справами просто не займається. І отож такі клієнти – це клієнти кредитних спілок”.

Тисячі родин за спрощеною системою отримали від кредитних спілок кошти на навчання дітей, започаткування власного бізнесу. Кредитні спілки сприяють розгортанню власної справи безробітними жінками, колишніми військовослужбовцями. Вони допомагають тим, кого в буквальному розумінні викинули з армії через скорочення, знайти себе в цивільному житті. Створюються також спеціалізовані дитячі програми, де працівники кредитних спілок навчають дітей рахувати власні кошти, вже починаючи з 10-річного віку.

На сьогоднішній день у більшості кредитних спілок на Прикарпатті беруть менші відсотки з наданого кредиту, аніж у банках. Кредитні спілки, на відміну від банків, не змінювали своїх відсоткових ставок, незважаючи на інфляції та виборчі кампанії. На цьому наголошує співголова кредитної спілки “Станіславська” Сергій Шатирко:

“Ми на цей час жодних умов не змінювали. Мабуть, кредитні спілки – єдині, хто нічого не змінював. Ми нічого не міняли, наші відсоткові ставки, як і були до виборів, так і не змінювались дотепер”.

Згідно зі статутом будь-який мешканець області може стати членом кредитної спілки. І кількість таких членів щоразу зростає. Зараз у кредитних спілках вже існують черги на отримання кредитів. А найголовніше, і на цьому наголошували учасники зібрання, що люди допомагають одне одному, підтримуючи не лише економіку області, але й зміцнюючи засади громадянського суспільства. Адже кредитні спілки дають змогу звичайним людям формувати добробут не лише власних родин, але й суттєво впливати на господарство реґіону.
XS
SM
MD
LG