Доступність посилання

ТОП новини

Російська преса про Ющенка в Москві і Тимошенко в Києві.


Сергій Драчук

Прага, 25 січня 2004 – Російська преса широко коментує сьогодні вчорашній візит до Москви президента України Віктора Ющенка. Значну частку уваги приділено призначенню на нового керівника українського уряду Юлії Тимошенко, про яке оголосили вже під час перебування Ющенка в Москві.

Російські експерти вважають, що потребуватиметься ще не одна зустріч президентів України й Росії, щоб розтопити кригу недовіри у стосунках лідерів, пише щоденник «Ведомості». Газета також звертає увагу, що в Москві Віктор Ющенко зробив широкий жест у бік російського бізнесу: він пообіцяв переглянути наслідки приватизації «Криворіжсталі».

За цей найбільший український металургійний комбінат хотіли позмагатися російські «Сєверсталь» і «Євразголдинґ», але їх не допустили до конкурсу, нагадують «Вєдомості». А з приводу того, що вже після початку зустрічі президентів прес-служба Ющенка оголосила, що виконувачем обов’язків прем’єр-міністра України призначено Юлію Тимошенко, щоденник наводить думку російського політолога Станіслава Белковського: цим призначенням Віктор Ющенко дав знати, що встоїть перед тиском Москви.

Газета «Новиє ізвестія» звертає увагу, що шлях президента Ющенка до східних реґіонів України пролягає через Москву. І це видання не вважає за випадковість те, що перші кадрові призначення в Києві збіглися за часом із візитом Ющенка до Москви. Як сказав газеті російський політолог Алєксєй Малаховскій, «за прем’єра Тимошенко про жодний ЄЕП ітися не може. Тимошенко зробить усе, щоб Україна в цьому просторі участі не брала».

Щоденник «Ізвестія» називає указ Ющенка про призначення Тимошенко виконувачем обов’язків прем’єра, який він підписав перед самим відльотом до Москви, «оригінальним дарунком» Росії.

А «Нєзавісімая ґазета» вважає Ющенкові кадрові рішення свідченням того, що політика нового українського лідера буде послідовною й самостійною, що Ющенко не має наміру прислухатися до свого оточення й олігархів і не збирається брати до уваги й думку Москви. Саме ж призначення газета називає «демонстративним».

Цим самим словом користується й щоденник «Коммерсант» і характеризує призначення Тимошенко як тверду відповідь Кремлеві: Київ має намір розбудовувати відносини з Москвою на зовсім інших, ніж раніше, засадах. На думку нової української влади, це мають бути стосунки рівноправних партнерів, а не молодшого й старшого братів. А, можливо, пише російська газета, в ролі старшого брата виступить уже Україна.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG