Доступність посилання

ТОП новини

Спеціальна сесія Генеральної Асамблеї ООН до 60-річчя звільнення в’язнів нацистських таборів смерті.


Юрій Дулерайн

Нью-Йорк, 26 січня 2005 - У Нью-Йорку, у штаб-квартирі ООН, відбулася спеціальна сесія Генеральної Асамблеї з нагоди 60-ої річниці звільнення в’язнів нацистських таборів смерті.

Сесія Генеральної Асамблеї була скликана з ініціативи Сполучених Штатів, які наполягали, щоб світове зібрання приурочили до звільнення табору смерті Освенцім, де було знищено до півтора мільйона в’язнів, здебільшого євреїв. Усього за роки Другої світової війни гітлерівці вбили шість мільйонів євреїв. Виступаючи на сесії Генеральної Асамблеї, Кофі Аннан, генеральний секретар ООН, заявив, що ніколи не повинні повторитися злочини нацистських таборів смерті.

“Дві третини європейських євреїв, включаючи півтора мільйона дітей, було вбито. Цілу цивілізацію, яка внесла велетенський внесок, незрівнянний з її чисельністю, до культурних та інтелектуальних багатств Європи й світу, було знищено, винищено, розчавлено”, - сказав Аннан.

Він також нагадав, що нацисти “холоднокровно знищували” не лише євреїв, а й циган, поляків, представників інших слов’янських національностей, радянських військовополонених, а також розумово й фізично неповноцінних. Аннан закликав світову спільности поборювати відродження старого антисемітизму та нових сучасних його форм. Ця сесія Генеральної Асамблеї вважається історичною подією, бо це вперше світова спільнота вшановує пам”ять жертв нацизму.

2003 року в Генеральній Асамблеї не пройшла резолюція, що засуджувала антисемітизм, бо арабські та мусульманські країни були проти. Треба сказати, що й цього разу рішення про скликання спеціальної сесії Генеральної Асамблеї на тему Голокосту було далеко не одностайним. Серед 191 країни, які є членами ООН, лише 150 погодилися, включно з деякими арабськими та мусульманськими країнами, причому список цих країн є конфіденційним. Його не оголошують.

Представники лише трьох мусульманських країн: Афганістану, Йорданії та Туреччини - виступили з промовами. Кофі Аннан закликав ООН попереджати світ про небезпеку будь-якої ідеології, базованої на ненависті та сегрегації. Пол Вулфовиц, заступник міністра оборони США, який очолював американську делегацію, сказав про Голокост:

“Повторення ми ніколи не допустимо й ніколи не забудемо. Ми мусимо пам’ятати, що треба й надалі говорити про невимовні речі”.

Генеральний секретар підкреслив, що створення Організації Об’єднаних Націй було прямою відповіддю на Голокост і на жахи Другої світової війни. Ілай Візел – лауреат Нобелівської премії миру, колишній в’язень Освенцима, сказав, що світ не засвоїв уроків Голокосту:

“Я переконаний, що якби світ прислухався до тих із нас, хто намагався говорити, ми напевно могли б запобігти (масовим убивствам) у Дарфурі, Камбоджі, Боснії та, природно, в Руанді. То ж сьогодні я запитую: чи світ коли-небудь навчиться?”

“За нагод, таких як нинішня, риторика звучить гарно, - сказав Кофі Аннан. – Ми правильно говоримо: це не повинно повторитися. Але говорити легше, ніж діяти. Від часів Голокосту світ, до свого сорому, кілька разів не спромігся запобігти геноцидові”.

ООН критикували, зокрема, за те, що 1994-го року світова спільнота не поспішала реагувати на вбивства сотень тисяч людей в Руанді, якраз у той час, коли Кофі Аннан відповідав за миротворчі операції.
XS
SM
MD
LG