Доступність посилання

ТОП новини

Донецькі підтримують Тимошенко.


Сергій Гармаш

Донецьк, 27 січня 2005 – Шанси Юлії Тимошенко бути затвердженою Верховною Радою України на посаді голови Кабінету міністрів залежать від позиції не тільки політичних прибічників Віктора Ющенка, але й його опонентів. Зокрема від донецької політико-економічної еліти.

Вже в кінці грудня, коли Юлія Тимошенко прилетіла в Донецьк на запрошення Рината Ахметова та півтори години провела в його компанії за зачиненими дверима, однією з версій її візиту були переговори щодо підтримки кандидатури Тимошенко на посаду прем’єра. Більше того, оскільки Тимошенко колись була керівником Єдиних енергетичних систем України і мала свої бізнес-інтереси в Донецьку, то її шанси на взаєморозуміння з Ахметовим та іншими представниками місцевої еліти оцінювались як досить високі.

Напередодні інаугурації Ющенка, в Донецьку відбулась прес-конференція депутатів фракції “Регіони України”, на якій Валерій Коновалюк заявив, що Ющенко, мабуть, сам не знає, хто буде прем’єром. Ще через два дні , вже після призначення Тимошенко виконувачем обов’язків прем’єра, той же Валерій Коновалюк в одному з інтерв’ю припустив, що частина фракції “Регіони України” проголосує за Тимошенко. При цьому він заявив, що це питання на фракції ще не розглядалось.

Першим з донецьких депутатів свої симпатії до Тимошенко висловив керівник Маріупольського меткомбінату ім. Ілліча Володимир Бойко.

Потім голова обласної Ради Борис Колесников в інтерв’ю кореспондентові “Свободи” дипломатично, але позитивно охарактеризував діяльність пані Тимошенко в бізнесі на посаді віце-прем’єра. Зокрема він назвав її ефективним менеджером.

26 січня в Донецьку відбулась звітно-виборча конференція обласної Ради профспілок, де присутні були народні депутати і одночасно керівники профспілок Василь Хара та Віктор Турманов. Їм також адресувались питання про ставлення до можливого прем’єрства Тимошенко.

Василь Хара, якого в середу переобрали на посаду голови ради профспілок Донецької області на це сказав:

“Я вважаю, що цілком можлива робота з нею на посаді прем’єра. Це показала її робота на посаді віце-прем’єра”.

Також пан Хара відзначив, що на посаді віце-прем’єра у Тимошенко були “досить нормальні стосунки з профспілковими організаціями, вона навіть намагалась спиратися на них при наведенні ладу в газовій сфері”.

У свою чергу голова профспілки робітників вугільної промисловості України Віктор Турманов також висловив своє позитивне ставлення до леді Ю. “Вона працювала віце-прем’єром і треба сказати, що за той невеликий проміжок часу що вона працювала, їй вдалося зробити прорив у вугільній галузі”, – сказав він.

Висловив свою позицію щодо кандидатури лідера БЮТ і голова федерації профспілок України Олександр Юркін.

“Хто б не став прем’єром, у мене вже є досвід спільної роботи і з Кінахом, і з Тимошенко і з будь-яким іншим. Ми повинні рахуватись з рішеннями Президента і, виходячи з цього, будувати політику відносин профспілок та уряду”, – сказав лідер профспілок України.
XS
SM
MD
LG