Доступність посилання

ТОП новини

27-го січня у містах України Центральним Українським Фондом історії голокосту “Ткума” проведені заходи з нагоди 60-річчя визволення у 1945 році 1-м Українським фронтом концентраційного табору Освенцим.


Геннадій Сахаров

“Україна зазнала найстрашніших трагедій 20-го сторіччя – голодомору та голокосту” – сказав Президент України Віктор Ющенко у своєму виступі на Форумі з нагоди шістдесятиріччя звільнення концтабору Освенцим – Біркенау.

Центральним Українським Фондом історії голокосту “Ткума” та Науково-просвітницьким і меморіальним центром “Ткума”, що знаходяться у Дніпропетровську, запропоновано відзначати 27 січня як Національний день пам’яті голокосту та героїзму Опору.

Заходи з вшанування пам’яті жертв голокосту “Естафета міст - Естафета пам’яті” проведені у Києві, Львові, Дніпропетровську, Запоріжжі, Донецьку, Миколаєві та інших містах України. Проведений телефонний міст між учасниками естафети. У Києві проведені церемонія пам’яті у Бабиному Яру і засідання Всеукраїнської академічної ради “Ткума” та презентація книг з історії голокосту, у Дніпропетровську - засідання культорологічного клубу “Ткума” і церемонія пам’яті у музейному залі Фонду історії голокосту, презентація видань та фільмів, у Запоріжжі – церемонія пам’яті у приміщенні Єврейського общинного центру та презентація книг “Українська бібліотека голокосту”, проведені прес-конференції. У інших містах України проведені зустрічі зі свідками подій голокосту, круглі столи, перегляди фільмів з історії голокосту – масового винищення євреїв під час Другої світової війни.

У засіданні клубу “Ткума” і церемонії пам’яті у Дніпропетровську, де фашистами були розстріляні 11 тисяч євреїв у яру Ботанічого саду і близько 20 тисяч у протитанковому рові за територією міста, взяли участь нечисельні свідки тих подій, що залишилися живими, в’язні фашистських концтаборів, релігійні та громадські діячі, представники обласної адміністрації і міськвиконкому. Поряд із спогадами йшлося і про те, як краще увічнити пам’ять жертв, про уроки памя’ті у школах. Співробітники центру “Ткума” розповіли про роботу з вивчення історії голокосту в Україні.

26-го січня директор центру “Ткума” Ігор Щупак, котрий на запрошення президента Польщі пана Квасьневського і Верховної Ради України знаходиться на форумі в Освенцимі у складі української делегації, очолюваної Президентом Ющенком, повідомив, що відтепер дослідницька і наукова робота центру відбуватиметься під безпосереднім патронатом Віктора Ющенка.

Всеукраїнський центр “Ткума” є головною організацією з вивчення трагедії голокосту в Україні, у Дніпропетровську має бути побудований Музей голокосту, наріжний камінь якого закладений у 2003 році. Водночас Ткума вивчає і історію голодомору, зокрема у колишньому Сталіндорфському районі області, де були єврейські села і колгоспи і де селяни-євреї разом з українцями потерпали від голодомору.

Семен Заславський
Говорить науковий співробітник центру “Ткума” Семен Заславський: “Це, безумовно, трагедія вселюдська, яка не повинна більше повторитися на цьому світі. І тому Всеукраїнський центр “Ткума” буде робити все, щоб увічнити тих людей, які загинули, і тих людей, які, ризикуючи своїм життям, рятували євреїв. Тому що і українці і євреї пов’язані спільною долею, і голодомором і голокостом… Так званий Сталіндорфський район, де проживали євреї-землероби, які в голодомор дуже страшно постраждали. Але мені відомі такі свідчення, коли євреї рятували від голодомору українських землеробів і коли потім у роки голокосту українці рятували євреїв.”

Виступаючи у 2000-му році на Стокгольмській конференції, Віктор Ющенко сказав: “Україна з великою увагою ставиться до питання викладання історії голокосту. … Ми готові узагальнити і видати результати наших досліджень про голокост на території України…”

Ця робота в Україні триває. І проводить її в першу чергу дніпропетровський центр “Ткума”, що означає “Відродження”.

І ще дуже важливими є слова, сказані сьогодні Віктором Ющенком на форумі в Освенцимі: “В Україні ніколи не буде ксенофобії і антисемітизму”.
XS
SM
MD
LG