Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську вирішили докорінно змінити стратегію забудови житлових районів. За світовим прикладом житло виноситиметься за межі міста, де будуватимуться невисокі будинки і котеджі.


Геннадій Сахаров

Іван Перегинець
Дніпропетровськ, 28 січня 2005 - Згідно з даними Міністерства Економіки обсяг житлового будівництва в Україні за рік збільшився майже на третину. Найбільше будують у Києві – понад 13% усього збудованого житла. Понад третину всіх новобудов зведено у Житомирській, Чернівецькій, Київській, Львівській і Одеський областях. Удвічі більше порівняно з 2003 роком побудовано житла у Запорізькій області. Стійке зростання житлового будівництва наявне у Закарпатській, Рівненській, Харківській областях, суттєво зросли обсяги житлового будівництва на Львівщині та Іванофранківщині. Задніх пасуть Сумська і Дніпропетровська області і місто Севастополь, де темпи зростання житлового будівництва найменші. Три чверті нових житлових площ збудовані у містах. Зате на селі середня площа новозбудованих жител більша, ніж у містах і складає 132 квадратних метри проти 107 у міських помешканнях. При цьому за рахунок державного бюджету побудовані лише 1,3% нових житлових площ, решта коштів інвестована приватними особами і організаціями недержавних форм власності.

У центрах міст майже не лишилося можливості будувати нове житло, та й будівництво те виходить недешевим і якість життя на загазованих вулицях і у перенаселених міських районах залишає бажати кращого.

Днями у Дніпропетровську був представлений спільний українсько-канадський проект забудови нового мікрорайону площею 260 гектарів, який складатиметься з індивідуальних котеджів та 3 і 4-поверхових будинків загальною площею 270 тисяч квадратних метрів з усією необхідною інфраструктурою. Загальна собівартість проекту складає 140 мільйонів доларів. Відтак оцінка середньої собівартості квадратного метру житла становить близько 520 доларів. Як сказав генеральний директор спільної укрансько-канадської фірми Іван Перегинець, новий мікрорайон реалізує концепцію, що стала провідною у великих містах світу – винесення житла за міські межі, до екологічно чистих зон, створення комфортабельних умов для проживання людей, що працюють у місті. Цей проект є наймасштабнішим у країнах СНД, першим подібним проектом в Україні і одним з найбільших будівельних проектів у Європі. У реалізації проекту крім спільної українсько-канадської фірми братиме участь консорціум з 6-ти канадських фірм і один з відомих українських банків, який надаватиме кредити для придбання житла.

Новий проект докорінно змінює тенденції, що склалися за останній час в українському містобудуванні, спрощує і робить прозорими процедури відведення землі під забудову, дозволяє комплексно вирішити проблеми створення інфраструктури міської забудови – від доріг, гаражів і автостоянок до забезпечення культурних та інших потреб жителів.

Ігор Соколов
Говорить член-кореспондент Академії будівництва України Ігор Соколов: “На жаль, довгі роки, віднесемо це до періоду, який ми назвали перехідним у економіці, інвестор вибирав собі місце під забудову і, лобіюючи інтереси свого бізнесу, здійснював і реалізував проект. Підхід докорінно невірний. Головне архітектурне управління, головний архітектор міста мусять сформувати концепцію забудови того чи іншого мікрорайону і запропонувати інвесторам взяти участь у реалізації цих проектів. Тоді це буде комплексний підхід. Тоді це чітко відповідатиме інтересам територіальної громади, про яку ми багато говоримо, але, на жаль, не реалізуємо її інтереси. І, якщо це відбудеться, ми на вірному шляху.”

Для інвестора вартість житла у новому мікрорайоні в залежності від типу будинку коливатиметься від 600 до 1500 доларів за квадратний метр – як на сьогодні, для пересічних громадян задорого, навіть за умови надання довготермінових кредитів. Але житло, розраховане на середній клас, вже сьогодні знаходить неабиякий попит. Варто зазначити, що дешевшого новозбудованого комфортабельного житла вже не буде і його вартість може суттєво зрости після того, як разом з будинком продаватиметься і земля, на якій він розташований. А цей час настане швидко. Відтак, щоб комфортабельно і надовго облаштуватися на місці проживання, треба багатіти. Шлях до цього лежить через відкриту і вільну економіку країни, яка забезпечить підвищення добробуту населення.
XS
SM
MD
LG