Доступність посилання

ТОП новини

Комісія Бундестагу вивчає скандал навколо видачі німецьких віз.


Надія Кандиба

Німеччина, 28 січня 2005 - Комісія Бундестагу із розслідування скандалу навколо зловживання німецькими візами на другому засіданні, що відбулося в четвер, визначилася з подальшим планом роботи. Комісію було скликано за ініціативою християнських партій. Вони закидають уряду Німеччини, що той своїми непродуманими розпорядженнями сприяв притоку до Німеччини нелегалів, у тому числі й з України.

На несподівано потужне зростання кількості “туристів” саме з України звернули свого часу працівники німецької прикордонної поліції. Після проведеного розслідування з’ясувалося, що чимало українських громадян цілком легально за допомогою туристичних віз перетинали німецький кордон, щоб потім залишатися в Німеччині або в інших країнах ЄС для нелегальної роботи.

На думку християнських демократів, масова видача віз посольством Німеччини в Києві стала можливою завдяки розпорядженню колишнього державного міністра в німецькому зовнішньополітичному відомстві Людґера Фольмера. Це розпорядження передбачало рішення на користь прохача, навіть якщо виник сумнів у тому, чи варто його пускати до країни. Крім того, охочим відвідати Німеччину не потрібно було мати підтвердження про платоспроможність сторони, що запрошує.

Таке підтвердження замінювали спеціальні страхові поліси, які видавало одне з німецьких страхових агентств. Спрощенням процедури отримання німецької візи скористалися передусім перемитники, і не тільки в Україні. Схожий скандал розгорівся, наприклад, у німецькому посольстві в Тирані.

Християнський демократ Ганс-Петер Уль, голова парламентської слідчої комісії, заявив у п’ятницю Першому каналу німецького телебачення ARD:

“Абсолютно зрозуміло, що німецькими візами зловживали сотні тисяч разів. Таким чином до країни потрапляли нелегальні заробітчани, злочинці, повії, а інколи навіть і терористи. Слідча комісія повинна з’ясувати, чи справді цьому сприяли урядові укази, а якщо це так, тоді слід відповісти на запитання, хто має нести за це покарання?” – сказав Ганс-Петер Уль.

На другому засіданні комісія вирішила в лютому заслухати звіт Федерального кримінального відомства стосовно нелегальної міграції зі Східної Європи. Цілком імовірно, що перед членами слідчої комісії доведеться виступити не тільки Людґеру Фольмеру, але також міністру закордонних справ Німеччини Йошці Фішеру. Між тим у німецьких посольствах, у тому числі й в Україні, знову запроваджено суворіші правила видачі віз і тепер навряд чи слід очікувати швидкого спрощення цієї процедури.

Днями канцлер Німеччини Ґерхард Шредер досить стримано відреагував на пропозицію полегшити візовий режим з Україною, запропонувавши спочатку дочекатися висновків, яких дійде слідча комісія Бундестаґу, що вивчає скандал навколо зловживання німецькими візами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG