Доступність посилання

ТОП новини

На Івано-Франківщині вирішується доля десятків гектарів заповідних земель.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 28 січня 2005 - За кілька десятків кілометрів від обласного центру Прикарпаття розташований унікальний військовий комплекс. Він включає в себе не лише десятки споруд, але й заповідні території карпатських лісів. Зараз розпочалась боротьба, кому ж належатиме місцевість, яку вважають однією з найчистіших екологічних зон реґіону.

Колишній секретний об’єкт «А2021» розташований у Чорному лісі поблизу Івано-Франківська. Свого часу про його існування не здогадувалась жодна стороння людина. Адже саме тут було споруджено командний пункт міністра оборони СРСР та запасний командний пункт військ Варшавського договору. Усе це разом складає чимале військове містечко. На початку липня минулого року все майно, яке колись належало військовим, було передане Івано-Франківській обласній держадміністрації.

Спеціальна комісія перевірила стан 54 об»єктів та майже 170 гектарів заповідного лісу. Найцікавіше те, що все це майно було оцінене заледве в 3 мільйони гривень. Зараз в обласній держадміністрації заявляють уже про 40 об’єктів та 112 гектарів лісу і про те, що вони оцінені в 10 мільйонів гривень. Де поділася решта майна, залишається таємницею. Заступник голови обласної держадміністрації Олег Пилип’áюк заявив, що тут мають створити мисливське господарство та реабілітаційний центр для військовослужбовців. До проекту залучено Національний координаційний центр конверсії військових об»єктів, Українську федерацію продовольчих банків, лісопромислову корпорацію «Галичину-ліс» та інші комерційні структури.

Враховуючи те, що в цій місцевості унікальна природа, закономірне запитання: «Що ж все-таки буде з цією заповідною зоною?» Адже влада каже, що половину проекту реалізовуватимуть комерційні структури. Інші 50% – це буде соціальна програма. Промовистим є також той факт, що київським інвесторам без погодження з громадськістю та обласною радою віддають під мисливське господарство 10 тисяч гектарів лісу. Про всі ці кроки заступник голови обласної держадміністрації Олег Пилип»юк розповідав як про неймовірну благодійність для Прикарпаття. Але вже зараз зрозуміло, що довкола колишнього майна військових, яке на відміну від багатьох інших аналогічних військових споруд збережено в доброму стані, та десятків гектарів заповідного лісу може розгорітися справжня війна. Надто вже ласий шматок для тих, хто звик за безцінь прибирати державне добро до власних рук.
XS
SM
MD
LG