Доступність посилання

ТОП новини

З приїздом комісії Європарламенту в Новий Сад і Бєлґрад міжетнічних інцидентів у Воєводині не поменшало.


Василь Плоскіна

Угорщина, 1 лютого 2005 – Упродовж останніх трьох днів у сербському краї Воєводині перебувала комісія Європарламенту, що вивчала численні скарги місцевих етнічних угорців. У понеділок п’ятьох членів комісії зі Страсбургу прийняли в Бєлґраді президент Сербії і Чорногорії, прем’єр-міністр федерації та глава сербського дипломатичного відомства. За іронією долі саме в цей час у Новому Саді невідомі побили на вулиці власкора угорського Кошут-радіо…

Поїздка комісії Європарламенту до Воєводини була викликана тим, що останніми роками у цьому сербському краї почастішали інциденти між сербськими переселенцями з Хорватії, Косова, Боснії та Герцеґовини та воєводинськими угорцями. Угорська меншина налічує тут приблизно 300 тис. осіб. Угорці мешкають у Воєводині вже багато століть, вони мають свої національні школи, церкви, випускають газети, заснували кілька громадсько-політичних партій. Спалах вуличного насильства щодо угорців з погрозами і подальшим плюндруванням могил на католицьких кладовищах у Новому Саді та селах Воєводини викликали протести серед місцевих угорців. Вони вимагають від сербської влади і поліції захисту своїх прав і проведення об’єктивного поліцейського розслідування старих і нових інцидентів. Щодо роботи воєводинських правоохоронців, то тут представники меншини висловили членам комісії Європарламенту чимало претензій. До речі, за два дні європейські депутати мали понад 100 різних зустрічей у Воєводині з представниками угорської громади, влади краю і лідерами політичних об’єднань.

Останній день роботи депутатів Європарламенту у тому числі й від Угорщини пройшов у Бєлґраді. Вони зустрілися з президентом Сербії та Чорногорії Борисом Тадичем, прем’єр-міністром країни Воїславом Коштуницею та міністром закордонних справ федерації Вуком Драшковичем. Не оминули члени комісії й розмови з міністром внутрішніх справ, а також керівником міністерства освіти й уповноваженим у справах міграції. Як випливає з повідомлень угорської преси, розмови ці були здебільше інформативного характеру. Депутати Єврокомісії висловили свою стурбованість станом угорської нацменшини у Воєводині. Депутати від Угорщини соціаліст Дюла Геді й республіканець Жолт Бечеї в інтерв’ю угорському агенству МТІ заявили, що комісія підтвердила наявність у Воєводині серйозних проблем із дотриманням прав нацменшин. На їхню думку, правоохоронцям краю слід оперативніше реагувати на скарги потерпілих, беручи за основу верховенство закону, а не людські симпатії. Є над чим попрацювати на більш тривалу перспективу і закладам освіти краю Воєводина, кажуть депутати зі Страсбургу, маючи на увазі розбудову довірливих стосунків між представниками молоді різних етнічних груп.
XS
SM
MD
LG