Доступність посилання

ТОП новини

Ющенка обрали українці. Чи оберуть його країну закордонні інвестори?


Марія Щур

Прага, 31 січня 2005 – У Давосі, на Світовому Економічному Форумі Віктор Ющенко закликав інвестувати в Україну і пообіцяв зробити її привабливою для інвесторів.

На Давоський форум Віктор Ющенко приїхав представити свою країну інвесторам, чия допомога потрібна Україні для того, щоб стати заможною Європейською державою. «Звертаюсь до вас як президент: допоможіть Україні - і ви скоро побачите європейську, красиву націю», - сказав Віктор Ющенко перед тисячною аудиторією світових політичних та бізнесових лідерів, які зустрічали і проводжали його стоячи й аплодуючи.

«Виступ Ющенка був добре підготовлений та прекрасно виголошений. За 15 хвилин він змалював пріоритети країни на найближчі 10 років. Всі слухали, затамувавши подих», - говорить в інтерв’ю російській газеті «Вєдомості» Ольга Дергунова, президент відділення в Росії та країнах СНД американської компанії Microsoft. На її думку, давоська публіка розуміє, що швидких змін в Україні чекати не можна і має пройти ще деякий час з того моменту, як змінилася влада, але загальне враження інвесторів було дуже позитивне.

Щоб закріпити позитивне враження за лаштунками форуму, працювали соратники Віктора Ющенка. Олег Рибачук, якого новий президент представив як майбутнього віце-прем’єра з питань євроінтеграції, роз’яснював західним партнерам, що Україна не потребує технічної чи гуманітарної допомоги, вона пропонує партнерство і чекає на приватні інвестиції. Щоправда, як написав присутній на обіді з потенційними інвесторами кореспондент американської газети " New York Times" , обіцянка майбутнього українського урядовця про те, що українська економіка в усьому буде нагадувати європейську, дещо збентежила американських інвесторів, які почали соватися на своїх місцях у переповненій залі.

Деякі з присутніх бізнесменів висловлювали сумнів, що Москва так просто відпустить Україну зі своє зони впливу. «Ïм потрібно якось домовлятися між собою, бо інакше в Україні може погаснути світло», - говорить Вільям Браудер, американець, який очолює один з російських інвестиційних фондів. Але, на думку американського журналіста, українці вже довели, що вони вміють прекрасно пристосовуватися до нових умов. Один з обідів, присвячених новій Україні, фінансував Віктор Пінчук, зять колишнього президента та бізнесмен, чию купівлю компанії «Криворіжсталь» Віктор Ющенко назвав незаконною.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG