Доступність посилання

ТОП новини

Віталій Кличко: “Я схиляюсь перед Юлією Тимошенко. Такій волі, силі характеру і такій світлій голові може позаздрити будь-який чоловік”.


Марина Пирожук Чемпіон світу з боксу Віталій Кличко є одним з небагатьох найвідоміших у світі українців, чий внесок у формування позитивного іміджу України є надзвичайно великим. Після підтримки Кличками помаранчевої революції брати стали у світі знаком якості української політичної нації. Потвердженням цього є те, що вони привернули увагу до подій в Україні, що відбувалися вкінці минулого року, світових зірок спорту, музики, політики... Віталій переконаний, що помаранчева революція, якою він переймався, радикально змінила не лише Україну, а й світ. Добре освічений, харизматичний, інтелігентний та скромний Кличко є справжньою зіркою, оскільки запалював себе сам. Він не штовхається у чергах за визнанням, йому не потрібні нагороди від нового Президента в якості портфелів за підтримку помаранчевої революції, бо він це робив з інших мотивів.






Марина Пирожук

Віталію, Вас сприймають, як інтелектуала, Ви говорите кількома мовами, маєте дуже добру освіту, принаймні справляєте враження дуже добре освіченої людини, що у світі спорту є рідкістю, і це не є таємницею. Хто на Вас здійснював найбільший вплив у житті?

Віталій Кличко

По-перше, я хочу привітати усіх слухачів радіо “Свобода”, буду спілкуватися російською, тому що зручніше.

Марина Пирожук

Клопоти спортивні не дали можливості вивчити українську мову, як ми колись домовлялися?

Віталій Кличко

Однозначно, я заговорю українською, поринувши в атмосферу, я сподіваюся, в найближчий час. Коли я буду знаходитися в україномовній атмосфері, тоді я вільно буду говорити українською мовою.

Ще я хотів би стосовно мови сказати, що не важливо, якою мовою ти говориш, важливо, чи ти любиш цю країну.

В Україні живе дуже багато національностей. Я - українець, я впевнений, що незабаром буду говорити українською. Звичайно, це питання.

А відповідаючи на ваше питання щодо того, хто на мене впливав, то звичайно, кожна дитина формується в зрілу особистість, і батьки найбільше впливають на людину, на її світогляд.

Марина Пирожук

А хто Ваші батьки?

Віталій Кличко

Батько – військовий, мати – педагог.

Марина Пирожук

А чи є у Вас кумири у спорті, у літературі, в політиці? Почнемо зі спорту.

Віталій Кличко

У кожної людини, я гадаю, повинен бути кумир. Ті люди, на котрих ти рівняєшся, ті люди, від яких ти навчаєшся, ти береш приклад, стараєшся бути схожим, досягти таких же висот, а може й більших.

В кожному з видів діяльності у мене завжди були кумири, вони змінювалися в міру вікових категорій, вони змінювалися в ході зміни інтересів.

Але сьогодні в мене також існують кумири, тобто це люди, які мені подобаються, ті люди, яких ти чекаєш, спостерігаєш за ними , поважаєш, і дії, які вони роблять, викликають захоплення.

Марина Пирожук

Ви можете їх назвати?

Віталій Кличко

В цьому році виповниться 100 років одному із найстаріших чемпіонів світу, які сьогодні живуть на планеті, у суперважкій вазі, це Макс Шмеллінг. Він живе під Гамбургом.

Я особисто познайомився з цим спортсменом, прочитав його книгу, його історію, дуже багато чув про нього. Він став моїм кумиром після того, як ми познайомилися з ним особисто.

Людина, яка пройшла не дуже легкий шлях під час фашистської окупації Німеччини... Німеччини, я не помилився. Післявоєнний період, людина, яка зробила блискучу кар’єру у спорті, потім привіз такий цікавий напій в Германію, як “Кока-кола”, і сьогодні є вже почесним президентом “Кока-коли” у Європі.

Марина Пирожук

А в літературі?

Віталій Кличко

У літературі все залежить від того, що ти читаєш, література має настільки широкий спектр...

Марина Пирожук

Є у Вас улюблені автори, яких Ви пам’ятаєте, можливо, з дитинства, шануєте і зараз зазираєте час від часу?

Віталій Кличко

Зараз я читаю моєму синові вірші та казки, які колись давно читали мені, і які я читав у дитинстві. Є улюблені автори фантастики, є автори наукової літератури, філософії, тобто це ряд тих книг, які ти читаєш і продовжуєш читати. Кожен раз перечитуючи, пізнаєш щось нове.

Марина Пирожук

А хто є Вашим кумиром в політиці: в світовій, в українській, можливо?

Віталій Кличко У світовій політиці я знайомий з багатьма президентами. Спорт дав мені можливість познайомитися з багатьма президентами західної та східної Європи, у США.

Марина Пирожук

Ви б могли їх назвати?

Віталій Кличко

Ми зустрічались з бундесканцлером Німеччини, з минулим президентом Німеччини, сьогоднішнім, Франції, Іспанії... І після цих зустрічей з багатьма політиками, я хочу сказати, що незвичайне відчуття, незвичайну симпатію викликала людина з незрозумілою харизмом, людина, при згадці якого у мене з’являються дуже цікаві емоції. Це Білл Клінтон.

Ми разом робили доповідь на форумі майбутнього Німеччини. І після доповіді ми провели кілька годин дискусії за вечерею, за столом. Я хочу сказати, що за ці дві години я став прихильником його як людини, як політика.

Марина Пирожук

Віталію, а які риси Ви найбільше цінуєте в чоловіків?

Віталій Кличко

Вміння тримати слово.

Марина Пирожук

А у жінок?

Віталій Кличко

(Сміється) ....Жіночність, шарм... розум

Марина Пирожук

А чи є носії цих рис, які Ви назвали, в українській політиці?


Віталій Кличко

Я б, як чоловік, багато компліментів хотів би сказати Юлії Тимошенко: як політику, як людині, як привабливій, гарній жінці. Спостерігаючи за долею, за життєвим шляхом Юлії Тимошенко, я хочу сказати, що такій силі характеру, такій волі, такій світлій голові може позаздрити будь-який політик-чоловік.

Я схиляюсь перед нею, як перед політиком. Я сподіваюся, що той нелегкий етап, який починається, що вона очолила уряд країни...

Марина Пирожук

Юлія Тимошенко на пострадянському просторі – перша жінка, яка очолить уряд. Як ви оцінюєте її можливості на цьому посту?.

Віталій Кличко

Я дуже радий за неї і бажаю уряду на чолі з Юлією Тимошенко справитися з тими дуже нелегкими проблемами.

Мені б хотілося б... Хоч ситуація дуже тяжка, в спадок залишилися великі дірки в бюджеті, я впевнений, що цьому уряду прийдеться дуже і дуже нелегко.

Я бажаю справитися, не розчарувати тих людей помаранчевої революції, хто бажав все-таки перемоги, хто віддавав свої голоси. В мене є впевненість, що ця жінка показала своїми вчинками, що вона може добитися того, що вона обіцяє, того, що вона говорить.

Марина Пирожук

Віталію, Ви самі є кумиром мільйонів людей. Зазвичай, фанатами боксерів чи спортсменів є люди, які цікавляться спортом. Ви вийшли за ці межі, бо Ви привабили багатьох людей, які байдужі до спорту, привабили, як особистість.

На це вказує увага до Вашого останнього бою. Про це говорили продавці, двірники, журналісти , політики... Словом переймалася майже вся країна

Ви відчуваєте якісь зобов’язання перед цими людьми? Вас , зрештою, не лякає те, що мільйони вибрали Вас , як зразок, як приклад у житті?

Віталій Кличко

Так вийшло, що досягнувши певних спортивних результатів, ти залишаєшся, як на відкритій тарілочці, і кожен старається глянути на тебе під збільшувальним склом, це зобов’язує. Це зобов’язує, тому що багато людей бере з тебе приклад.

Я хочу розповісти про один комплімент, я вважаю, що це був найбільший комплімент в моєму житті, коли в один прекрасний день в Гамбурзький спортклуб прийшов наш земляк, виходець з України. І після проведеного тренування він підійшов до мене і сказав, що, хлопці, я хотів би сказати Вам велике дякую.

Я вважав, що це людина, яка просто фанат спорту. А він відповів: “Ні, я не фанат спорту. Я хотів подякувати Вам за те, що Ви з України”.

Я спочатку був трохи розгублений, все-таки про що він говорить? І далі прозвучала така цитата: “Мій син дуже соромився розповідати в школі (діти прямі в своїх розмовах), він соромився розповідати в німецькій школі, де навчається, що він з України.

Тому що все те, що пов’язане з східних блоком -у Росії, Україні, країнами минулого Радянського Союзу, на жаль, пов’язане з негативними наслідками в німецькому суспільстві, це криміналітет, кримінальні питання.

Загалом, це негативно. Він соромився і ніколи не говорив про це, а сьогодні він приходить в школу і відверто заявляє, що він з України, тому що з України брати Клички.

Це був дуже великий комплімент. Я хочу сказати, що це величезна відповідальність для мене, для Володимира, так як досягнувши цього спортивного рівня, ти зобов’язаний, ти не маєш права робити помилки, і зобов’язаний показувати тільки позитивний приклад для тих юнаків, які дивляться на тебе, слідкують за кожним твоїм рухом, стараються повторювати.

Марина Пирожук

Віталію, про імідж України ми ще будемо говорити. А Ви згадували Росію. Як Ви ставитеся до політики Росії щодо України? До речі, в російських мас-медіа часто можна зустріти критику на Вашу адресу.

Чим би Ви це пояснили? І коли Ви взагалі були в Росії востаннє?

Віталій Кличко

Я був в Росії за два чи три дні до виборів, до останнього етапу президентських виборів. Я з Володею вилетів в Москву в ході PR-туру.

Ви можете собі уявити, що багато ЗМІ були упереджені, і було справжнє промивання мізків. Це нагадало мені ще часи Радянського Союзу, коли люди не мали повної об’єктивної інформації про події, які відбуваються в Україні.

Багато хто запитував: “Хлопці, для чого Вам це потрібно? Для чого ви лізете в політику? Ми вас дуже любимо, як спортсменів, слідкуємо за Вашими виступами”.

Марина Пирожук

І що Ви казали?

Віталій Кличко

Мені і Володі доводилося дуже багато людям пояснювати, що ми українці, що з цією країною пов’язане наше минуле, теперішнє, пов’язане наше майбутнє. І нам не байдужа доля нашої країни, доля тих людей, які живуть на цій території, доля нашої Вітчизни. Тому це підштовхнуло нас, тому це нам потрібно. Багато часу ми проводили з роз’ясненнях.

Я їх можу зрозуміти, коли щоденно із ЗМІ, з телебачення і радіо ти отримуєш завідомо неправдиву інформацію, викривлену, то в один прекрасний момент ти починаєш думати... це як країна кривих дзеркал, і вже після справжнього прориву багато хто отримав об’єктивну інформацію.

І я хотів би сказати: “Велике спасибі”, знаходячись сьогодні в студії радіо Свобода”. Дуже багато сил вартувало мені з Володею, коли почалися ті події в Україні, і ми прийняли рішення прилетіти, перервавши тренування, брати участь в цих подіях, підтримати всіх тих, хто вийшов на Майдан, хто протестує проти брехні, фальсифікації. І після довгої дискусії ми все-таки вирішили, що кращим посланням всім буде, це перемога в цій боротьбі.

І велику подяку я хотів би висловити радіо “Свобода”, так як кожен день, у мене тренування розпочинається о 7 годині, я прокидався на годину раніше, заходив в Інтернет, і вживу або в запису прослуховував ті події, по справжньому об’єктивні події, про які говорило радіо Свобода”.

Марина Пирожук

Віталію, ми ще будемо говорити про помаранчеву революцію. Багато політиків, в Україні в тому числі, Янукович, Мороз та інші час від часу порушують питання про надання російській мові статусу другої державної мови.

І вони пояснюють це тим, що, мовляв, носії російської мови, люди, які говорять російською мовою, відчувають в Україні певне обмеження. Ви згодні з цим, як людина російськомовна до речі?

Віталій Кличко

Ви знаєте, російська мова моя перша мова. Я розмовляю російською. Жодного разу я не стикався з почуттям неповноцінності. Я розумію українську дуже добре, але я не хочу псувати мову, тому що коли я розмовляю українською, це виглядає дуже смішно. Ні, я не відчуваю себе ущемленим. Не тому, що я Кличко. 10 років тому я був звичайним хлопцем і їздив по Україні, і в мене є дуже багато знайомих як на Сході, так і на Заході, Півдні, Півночі України. Ніде ця проблема жодного разу не виникала.

Марина Пирожук

Після того, як Ви підтримали помаранчеву революцію, Ви стали, так би мовити, знаком української політичної нації. Ви організували підтримку помаранчевій революції з боку світових зірок музики, спорту. Навіть Стінг долучився до Вашої ініціативи. Як це відбувалося?

Віталій Кличко

Ті події, які відбувалися в Україні, Ви навіть собі уявити не можете, який резонанс викликали у всьому світі. Перші шпальти газет, перші повідомлення у новинах були про ті події, які відбувалися в Україні. Весь світ, затамувавши подих, спостерігав, яким чином будуть розвиватися ці події, яким шляхом піде Україна. У зв’язку з родом нашої діяльності ми знайомі з багатьма зірками спорту, естради, політики. Знаючи те, що ми з Києва, знаючи те, що ми з України, ми отримували тисячі дзвінків. Ми намагалися розповісти про справжню ситуацію, кожен хотів почути нашу думку. Якщо люди діляться своїми емоціями, якщо вони підтримують, то чому вони не можуть заявити про це відкрито. Так прийшла ідея зробити таке послання від зірок, світових величин музики, політики, спорту, послання тим людям, які хвилюються за майбутнє цієї країни, послання українському народу.

Марина Пирожук

Хто ще був у цьому переліку зі світових зірок?

Віталій Кличко

Попередньо ми переговорили зі всіма нашими друзями, і Володимир з телевізійною групою на літаку пролетів по країнах Європи, де кожен з наших друзів відкрито підтримав ті демократичні перетворення, які відбувалися в Україні. Цю відеокасету таємно ми переправили в Україну, а потім через супутник відправили для підстрахування. Врешті-решт в Україні побачили те послання, з яким до них звернулися зірки.

Це були особисті емоції, особисті думки кожного з тих, кого бачили на екранах.

Марина Пирожук

Віталію, ось я говорила ще з одним відомим спортсменом, чемпіоном світу по шахах Русланом Пономарьовим з приводу його підтримки Віктора Ющенка і помаранчевої революції. Він сказав, що його ніхто не агітував, що це був його поклик серця. Він сам прийшов до штабу Ющенка. Як Ви до цього прийшли? Це був такий самий поклик серця?

Віталій Кличко

До вересня місяці я знаходився в Україні. Потім я полетів в США для підготовки до бою в грудні місяці. Після першого туру виборів президента... Ви може уявити собі, яка велика Америка – 300 мільйонів голосів, п’ять часових зон. Росія – вісім часових зон. І в Америці, і в Росії підрахунок голосів займає добу, можливо, дві. Точний підрахунок. В Україні цей процес, наскільки ми бачили, розтягнувся так довго, що вже спекуляції були. Не треба бути політиком, не треба бути бухгалтером, який підраховує, було зрозуміло, що йде маніпуляція. Кожен бачив, наскільки ті заяви, бігаючі очі, які оголошували про перемогу Януковича... Це була неправда, це, скоріше всього, був протест. Я був переконаний, що В.Ющенко переможе в першому турі, але цю перемогу нахабно вкрали. Це стало причиною того, що ми з Володимиром вирішили.. Я зателефонував Віктору Андрійовичу (це була наша ініціатива), і ми сказали, що хочемо підтримати помаранчеву революцію і український народ. У нас було одне прохання, щоби в ЗМІ це отримало достатньо широкий розголос. Потім була історія наскільки детективна, яку можна буде написати в якійсь книзі.

Марина Пирожук

А є ще щось нове у цій детективній історії, про що ніхто не знає?

Віталій Кличко

Так.Прилетів таємно кореспондент “5-го каналу”, якого відіслали з маленькою камерою через окремі канали...Так як я більше, ніж переконаний, що моя розмова з Віктором Андрійовичем телефоном була надбанням не лише наших вух, вона була надбанням дуже багатьох вух у спецслужбах, які зробили відповідну доповідь, бо мені надійшла інформація після мого дзвінка з адміністрації вже колишнього президента, що у них вже є дані про нашу підтримку В.Ющенка.

Марина Пирожук

В адміністрації Кучми була якась реакція?

Віталій Кличко

Мене благали в жодному разі не робити цього.

Щодо відеокасет з нашими заявами.Ми зробили декілька дублів. З цим посланням летіло декілька людей, які не мали взагалі жодного стосунку до України, вони не розмовляли українською. І, як в детективній історії, вони повинні були зустрітися, коли в аеропорту “Бориспіль” ці відеокасети відбиралися.

Марина Пирожук

То що сталося з кореспондентом “5-го каналу”?

Віталій Кличко

Він живий, здоровий. Дай Боже, йому ще дуже багато сил, тому що це був дуже мужній хлопець.

Марина Пирожук

Але він своє завдання виконав.

Віталій Кличко

Так.

Марина Пирожук

Віталію, зараз Ющенко і його команда активно говорять про євроінтеграцію, що треба зробити Україні, аби стати складовою європейської спільноти не лише географічно, а частиною європейської цивілізації. Як Ви гадаєте, що треба зробити в першу чергу швидко, аби справді увійти до цієї складової?

Віталій Кличко

Передусім – це частина економічних реформ. Ми дуже багато говоримо про те, що велика частина економіки України знаходиться в тіні. Якщо уряду не вдасться легалізувати ці мільярди доларів, які ходять поза бюджетом, то не буде інтеграції, не буде економічного росту України, не буде тих інвестицій. Я переконаний, що дуже багато залежить від подальших кроків Ю.Тимошенко і її уряду під її керівництвом для того, щоб наша країна у найближчому майбутньому могла інтегруватися в ЄС.

Марина Пирожук

У разі того, якщо те, про що Ви говорили буде зроблено, у який термін вкладеться Україна (я маю на увазі у своєму завданні, увійти в європейську спільноту)? Одні говорять про те, що, незалежно від того, які реформи будуть проведені в Україні, це їй не світить щонайменше років 15, інші говорять, що це можна зробити дуже інтенсивно і значно швидше. А що Ви думаєте?

Віталій Кличко

Це залежить від об’єктивних показників. Найголовніше - політичні показники. Ніхто не говорив про можливості вступу України в ЄС, але сьогодні вже Європарламент говорить про це відкрито. Не лише наш Президент, але і дуже багато прибічників вступу України. Адже Україна ближче до ЄС не лише географічно, не лише геополітично, але і історично, ніж та ж сама Туреччина. Тому, я думаю, що це питання часу. І це залежить, як я вже казав, від тих самих економічних реформ. Політичні реформи вже є, і вони будуть продовжуватися і будуть з кожним разом нас наближувати до вступу в ЄС.

Це також, звісно, залежить від Європарламенту, від його учасників.

Марина Пирожук

Стосовно термінів, є якісь прогнози у пана Кличка: п’ять років, три роки...

Віталій Кличко

Я думаю, що в рамках 10 років. Я не хотів би бігти попереду потягу. Необхідно бути реалістом.

Марина Пирожук

Про українську націю говорили як про націю неуспішну. Ще зовсім недавно в деяких країнах до українців ставилися, м’яко кажучи, зневажливо. Наскільки ситуація помінялася після помаранчевої революції?

Віталій Кличко

Україна показала, наскільки вона активна у політичному житті. Ті події, які відбулися в Україні, не мали прецедентів в світовій історії. Я думаю, що історикам ще треба буде проаналізувати по-справжньому, що ж відбулося насправді, і дати адекватну оцінку. В ході цих подій ми спостерігаємо, як відразу весь Захід, весь світ повернувся обличчям до України. Сьогодні не говорять про Україну, як про країну “третього світу”, про Україну говорять як про майбутнього члена ЄС.

Марина Пирожук

А як Ви гадаєте, хто був найбільше винен у поганому іміджі України за кордоном, і відповідно у поганому ставленні до українців у світі: влада в особі Кучми чи саме населення, яке раніше не підвелося і не висловило своє обурення тій владі, терпіло таку владу? Чи могло те, що сталося в кінці минулого року, статися раніше?

Віталій Кличко

Я переконаний в тому, що Україна розвивалася так повільно, винне керівництво країни. Коли увесь світ дискутував про Президента України ,писав про можливу причетність його до справи Гонгадзе, коли весь світ говорить про кольчуги, коли Україна стоїть в списку найбільш корумпованих країн світу, економіка на 90% знаходиться в тіні, центр піратської продукції знаходиться в Україні, звичайно передумови були створені тут. Насамперед за це відповідальні ті люди, які створили умови для розвитку тих процесів.

Марина Пирожук

Віталію, Ви останні роки живете в Європі, тренуєтеся в Америці...

Віталій Кличко

Спорт глобальний. Я живу в Україні, живу в Німеччині, живу у США... Я живу в Україні, в Німеччині, в США я працюю.

Марина Пирожук

Добре. А ким Ви себе більше вважаєте: європейцем, українцем...?


Віталій Кличко

Я українець, але за менталітетом я космополіт. Так само космополітичний і спорт. Спорт не має кордонів. Я як спортсмен подорожую світом. Мені дуже приємно, незалежно від того, де проходили б спортивні змагання: Нью-Йорк, Лас-Вегас, Берлін, Мюнхен, Відень, коли входиш в кожен із залів перед боєм, дуже багато жовто-блакитних прапорів, багато людей, які прилітають з усього світу, так як українців дуже багато, українська діаспора настільки велика. Незалежно від того, в якій я країні не перебував би, я зустрічаю земляків, які тримають кулаки і приходять на змагання з символікою нашої держави. Не тільки українці. Будучи минулого року в Нью-Йорку, коли весь зал був жовто-блакитним, Сан Санич Омельченко зайшов і сказав: “Як багато тут українців”. Коли він зустріч негра, який був в жовто-блакитній майці з українською символікою, він промовив: “таких українців у нас немає”. І відразу хтось з оточення Сан Санича сказав: “Ні, це ж свої. Це ж чорноморці”. Хтось пожартував відносно кольору шкіри. Дуже-дуже приємно, що у мене є можливість і дуже велика відповідальність об’єднати дуже багатьох вихідців з Україні, незалежно від того, де б вони жили. На тих спортивних аренах, де я виступаю.

Марина Пирожук

Ви коли-небудь плакали в житті?

Віталій Кличко

Так.

Марина Пирожук

А що може викликати в Кличка сльози?

Віталій Кличко

Біль.

Марина Пирожук

Фізичний ?

Віталій Кличко

Ні. Ви знаєте, внутрішня душевна біль сильніша, її не можна порівняти з фізичним болем. Чоловіки не плачуть від фізичної болі. Якщо чоловіки плачуть, то це біль духовна.

Марина Пирожук

Коли Ви плакати востаннє?

Віталій Кличко

Коли померла моя бабуся.

Марина Пирожук

А про що Ви мрієте?

Віталій Кличко

У кожного є свої мрії. Ці мрії є спортивними, є життєвими.

Та людина, яка не мріє, вона не живе. Кожен мріє про щось. Це, як у казці про “Червоні вітрила”, коли дівчинка мріяла побачити все ж таки червоні вітрила, і ця мрія здійснилася. Рибак мріє піймати велику рибу. Є мрії, пов’язані зі спортом, є мрії пов’язанні з життям. Я мрію, щоб мої діти виросли гарними людьми. Я мрію про те, щоби вони були здоровими, щоб у них все склалося в житті. Для цього я дуже багато працюю і намагаюся інвестувати дуже багато часу моїм дітям. Мені це дуже важко зроби у зв’язку з тим, що я щодня у роз’їздах, а сім’я, на жаль, зі мною подорожувати не може.

Марина Пирожук

А Ваші діти усвідомлюють, хто їхній батько? До речі, скільки років Вашим діточкам?

Віталій Кличко

Єгору буде п’ять, Єлизаветі два. Я знову готуюся стати батьком через місяць.

Єгор знає, що батько займається боксом. Його цей вид спорту не цікавить. Він ще не розуміє, що таке спорт. Він відвідує секцію тейквондо, яка знаходиться недалеко від нас, де діти граються, навчаються, знайомляться зі східною філософією, себто розвиваються тілом і духом. У великому спорті він ще не розуміється.

Марина Пирожук

Якою мовою Вам діти кажуть уранці: “Доброго ранку, татусю”?

Віталій Кличко

Наталка( дружина-М.П) розмовляє вільно українською, але у сім’ї в нас так вже вийшло, що ми спілкуємося російською. Єгор завжди намагається, прийшовши з дитячого садочка, розмовляти з нами англійською. Я звертаюся до нього російською, а він відповідає виключно англійською. Кожна людина має унікальну можливість в дитинстві вивчити кожну мову вільно і спілкуватися без акценту. Ми зараз переїжджаємо. Сім’я буде жити в Україні. Я сподіваюся, що найближчим часом він буде вільно володіти українською, англійською, російською мовами. Найголовніше у світі – це спілкування між людьми, а без мови це взагалі неможливо.

Марина Пирожук

А як ставиться Ваша дружина Наталія до Вашої професії? Що вона Вам каже, коли Ви повертаєтеся з рингу з синяками?

Віталій Кличко

Завжди запитує: коли це все закінчиться? Хвилюється дуже сильно. Я намагаюся не пропускати удари, але це бокс, і ніхто гарантій не дає в цьому виді спорту. Я ніколи не мріяв стати спортсменом, а сьогодні я професійний спортсмен, вже 18 років я займаюся цим видом спорту. Я думаю, що я зможу розпізнати той момент, коли вдача від мене відвернеться, щоб закінчити свою спортивну кар’єру.

Марина Пирожук

Хто Ваша дружина за фахом?

Віталій Кличко

Вона не має великих титулів. Вона домогосподарка. Вона дуже хотіла працювати. У свій час професійно працювала моделлю, вона пробувала себе в Україні, на Заході. Можливо, багато жінок не поділятимуть мою точку зору, але, будучи консерватором, я вважаю, що дуже гарно, коли чоловік може забезпечити жінку, і вона не думає про те, що купити, де взяти одяг, тобто життєві проблеми її не хвилюють, і вона може себе повністю присвятити дітям і чоловікові.

Марина Пирожук

Можливо бути дружиною пана Кличка – це вже певний титул!? До речі, днями з’явилася інформація про те, що Ви визнані боксером року. А той статус, який Ви маєте у спорті, - це та вершина, про яку Ви мріяли, чи є ще щось, що хотілося б подолати, а тоді вже зупинитися?

Віталій Кличко

Дуже гарний приклад. Один мій товариш альпініст розповідав мені історію, як витрачає багато сил, підкорюючи вершину. І ось він знаходиться на вершині. Хмари лежать біля його ніг... І раптом, повернувшись у бік, він спостерігає, що гора поруч з ним, ніби, трохи вище і складніша, і цікавіша, ніж та, яку він підкорив. Він спускається донизу, витрачає багато сил, щоб підготуватися для підкорення вершини. Аналогічно і в житті: намітивши перед собою одні цілі, досягнувши їх, ти визначаєш іншу планку, ставиш її вище, щоб ту плану підкорити. Марина Пирожук

Тобто, наразі Ви не плануєте полишати спорт?

Віталій Кличко

Я дуже радий, що зумів реалізувати свою мрію. Сьогодні я володію титулом, яким у свій час належав великому Моххамеду Алі, Лєноксу Льюїсу. Сьогодні я маю можливість і честь відстоювати цей титул, будучи чемпіоном світу. Я ставлю перед собою мету стати абсолютним чемпіоном світу, зібрати зі своїм братом Володимиром в наших руках всі титули, які є, і після цього, можливо, стане питання про кінець кар’єри.

Марина Пирожук

Президента Україна вибрала. Через рік в Україні відбудуться парламентські вибори. Якби Вам запропонували поєднати кар’єру спортсмена і кар’єру політика, увійшовши у виборчий список, скажімо, політичної сили Юлії Тимошенко, Литвина чи партії, яка носитиме ім’я Віктора Ющенка, кому б Ви не відмовили ?

Віталій Кличко

По-перше, найбільшою помилкою, яку можна зробити, - це втратити фокус, втратити концентрацію над тим, чим ти займаєшся. Це може вартувати дуже дорого. Людина може наробити помилок. На сьогодні я займаюся спортом, і він відбирає 90% мого часу. Я концентруюся над тим, щоб бути кращим і досягнути своєї мети у цьому.

Неможливо одночасно сидіти на трьох стільцях. Можна стрибати між цими стільцями, і в один момент опинитися між стільцями на підлозі.

Щодо питання про кінець кар’єри... Я думав про це, але на сьогодні я не готовий дати чітку відповідь.

Кожен із політичних лідерів, про які ви говорили – це особистість. Кожен з них – це харизматична особистість, яка може проявити себе і проявляє себе дуже чітко заради того, заради чого служить кожен політик, а це служба українському народові. Я не хотів би когось з них образити і сказати: ось цей лідер кращий, аніж той. Наступний місяць покаже роботу кожного з них. Я не хочу віддавати перевагу комусь з них. Нехай буде хоча б одна таємниця в нашій сьогоднішній розмові.

Марина Пирожук

Дякую за розмову.


Віталій Кличко

Я хотів би подякувати за можливість поспілкуватися з вашою великою аудиторією. Я також дякую радіо “Cвобода” за те, що воно доносить правду в кожну домівку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG