Доступність посилання

ТОП новини

Президент Буш і Натан Щеранський.


Юрій Дулерайн

Нью-Йорк, 2 січня 2005 - У своїй інаугураційній промові президент Сполучених Штатів Джордж Буш цитував Натана Щеранського, ізраїльського міністра, колишнього радянського правозахисника і політв’язня. В інтерв’ю газеті “Нью-Йорк Таймс” Буш говорив про глибоке враження, яке на нього справила книга Щеранського про роль свободи й демократії в сучасному світі.

Справа свободи була головною темою промови Джорджа Буша на сходах Капітолію, нею він розпочав друге чотириріччя у Білому домі.

Буш пообіцяв “донести світло свободи до найтемніших куточків світу”, підкреслив, що Америка захищає всіх пригноблених і поневолених і мету свою бачить у ліквідації тиранічних режимів.

“Ті, хто живе під владою тиранії і не мають, здавалося б, жодної надії, мусять знати, що Сполучені Штати не будуть ані ігнорувати ваше поневолення, ані вибачати ваших гнобителів. Якщо ви стоїте за свободу, ми стоятимемо поруч ”, - сказав Буш.

Цими днями в інтервью “Нью-Йорк Таймс” президент розповів, що ці ідеї переконливо виклав Натан Щеранський. Буш запросив Щеранського до Білого дому, не встигнувши навіть дочитати його книгу під назвою “На захист демократії: сила свободи подолає тиранію і терор”. Щеранський там стверджує, що поширення демократії відповідає стратегічним інтересам вільних суспільств. “Я відчув, що ця книга підтверджує те, у що я сам вірю, - сказав президент, який мав двогодинну бесіду зі Щеранським. – Він написав значно краще, ніж міг би написати я, тим більше, що він все це відчув на собі. Він провів довгі роки у радянській тюрмі, тож він бачить ці речі гостріше”.

За словами Буша, книга Щеранського справила на нього глибоке враження.

“Я теж так думаю, це частина моєї політики... Це частина моєї філософії... Це увійшло до моєї інугураційної промови. Це увійде до моєї доповіді про становище країни”, - сказав президент.

Зі свого боку, Щеранський пише у книзі, що він зрадів, почувши наприкінці червня 2002-го року промову Буша на тему мирного врегулювання близькосхідного конфлікту, і переконався, що президент теж вважає, що миру неможливо досягти без демократії, бо демократичні країни не чинять агресії проти сусідів.

В інтерв”ю “Нью-Йорк Таймс” Буш сказав, що книгу Щеранського він рекомендував прочитати усім співробітникам Білого дому.

“Я вважаю, що це важлива книга і, на мою думку, люди повинні читати її. Отож, якщо хочете, можна сказати, що я схвалюю цю книгу”.

Принагідно зазначимо, що книга Щеранського поки що не потрапила до списку бестселерів, який щотижня публікує “Нью-Йорк Таймс”, але хто знає, можливо ще потрапить.
XS
SM
MD
LG