Доступність посилання

ТОП новини

Нове обладнання на східних кордонах Польщі.


Володимир Павлів

Варшава, 1 лютого 2005 - Поки на політичній сцені тривають розмови про зближення України з Європейським Союзом, на кордонах ЄС відбувається так зване “ущільнення”. З цього тижня на східних кордонах Польщі Митна служба запровадила нову комп’ютерну систему реєстрації осіб та автотранспорту, спрямовану на ефективнішу боротьбу з контрабандистами.

Нова комп’ютерна система покликана не замінити митника, а допомогти йому у роботі. Відомо, що успішність роботи митника значною мірою залежить не лише від його професійних навиків, але й від особливої інтуїції, тобто фахового чуття. Однак, людині властиво помилятися. Тому про мінімалізацію цих помилок тепер дбатиме комп’ютер – говорить працівник митного управління у місті Перемишль Марек Кахонек:

“Він вибере з бази даних всі зареєстровані раніше автомобілі, в котрих під час перевірки було зафіксовано спробу перевезти контрабанду”.

До окремого реєстру будуть заносити і прізвища водіїв-контрабандистів на випадок, якщо вони їхатимуть через кордон іншим автомобілем. Однак, комп’ютеризація митної служби спрямована не лише проти нечесних автоводіїв, але й проти нечесних митників. Якщо комп’ютер вибере даний автомобіль для перевірки, то митник не зможе проігнорувати цю вказівку і замінити об’єкт контролю на інший.

До нової система будуть впроваджуватися дані лише тих осіб та автотранспорту, котрі перетинають польський кордон зі східного напрямку, оскільки саме з цього боку трапляється найбільше випадків контрабанди.

Польські митники визнають, що у перші тижні діяльності цієї системи праці у них може додатися, а це в свою чергу може призвести до тимчасового збільшення черг на кордоні. Разом з тим керівництво митної служби запевняє, що в перспективі система служитиме для зручності самих подорожніх.

Про те, що польська влада намагається більше дбати про гостей, котрі в’їздять до Польщі автотранспортом, може свідчити й нова брошура, котру на кордоні отримують водії-іноземці. Цей інформаційний буклет, що його підготувала Польська рада безпеки дорожнього руху під назвою “Вітаємо у Польщі”, попереджає зокрема, що багато польських доріг перебувають у поганому стані, а польські водії їздять надто швидко, небезпечно і з порушенням правил дорожнього руху.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG