Доступність посилання

ТОП новини

Доповідь Буша “Про становище країни”.


Юрій Дулерайн


Нью-Йорк, 3 лютого 2005 - Президент Сполучених Штатів Джордж Буш виступив з доповіддю “Про становище країни”. Раз на рік президент виступає у Конгресі на об’єднаному засіданні Палати представників і Сенату з програмною доповіддю “Про становище країни”. Це одна з найважливіших подій у політичному житті Сполучених Штатів. Серед присутніх у залі Палати Представників Конгресу - законодавці, кабінет міністрів у повному складі, члени Верховного Суду, дипломатичний корпус, почесні гості. За традицією, президент викладає чільні проблеми внутрішньої та зовнішньої політики і свій план вирішення цих проблем. Джордж Буш визначив становище країни як “певне” і “потужне”, але відзначив і труднощі.

На перше місце серед внутрішніх проблем Буш поставив систему соціального забезпечення. Цій системі загрожує криза, бо населення старішає і згодом пенсіонерів стане більше, ніж працюючих. Отож, президент пропонує приватизувати пенсійний фонд такою мірою, щоб кожен працюючий міг вкладати частину свого заробітку у цінні папери на фондовій біржі, бо історично акції приносять більше прибутку, аніж рахунок у банку. Центральною темою зовнішньополітичного розділу прогрманої промови президента стало поширення свободи й демократії, про що Буш говорив у своїй інугураційній промові,обіцяючи донести світло свободи до найтемніших куточків світу.

Цього разу він навів яскраві, за його визначенням, зразки переможної ходи демократичного розвитку. Двічі він згадав Україну, щоразу в контексті поширення свободи й поступу демократії. За його словами, вільні вибори в Афганістані, Україні, на палестинських територіях і в Іраку показують, що народи прагнуть свободи, прагнуть покінчити з тиранією. Зокрема, в Іраку минулої неділі мільойни людей довели, що прагнуть свободи, коли вони, подекуди ризикуючи життям, попри залякування і теракти, йшли до виборчих дільниць. Жменьці екстремістів не вдасться подолати волю іракскього народу, і єдина сила, здатна обмежити владу тиранії - це сила людської свободи, - сказав Буш.

Він наголосив, що Сполучені Штати головну мету своєї зовнішньої політики бачать у підтримці демократії та свободи як на Близькому Сході, так і в інших регіонах планети. Америка, за його словами, не прагне нав”язувати свої ідеали кому б то не було - але виступає за те, щоб народи всіх країн мали можливість вільного волевиявлення, демократичного самоврядування, бо демократія й свобода ведуть до миру. Значну частину доповіді президент Буш присвятив війні з тероризмом.

Він назвав Іран головним спонсором тероризму і закликав народ Ірану виступити на боці свободи. Буш вимагав від Сирії припинити підтримку терористів. Президент запевнив, що коли народ Іраку зможе дати собі раду із залишками тиранічного режиму, американські війська вважатимуть свою місію завершеною і повернуться додому. Доповідь президента у прямому ефірі транслювали усі провідні телевізійні та радіомережі Америки.
XS
SM
MD
LG