Доступність посилання

ТОП новини

Європейський Союз нагадує мені Візантійську імперію – посол України при ЄС Роман Шпек.


Славко Волинський

Брюссель, 4 лютого 20045 року - Європейський Союз дискримінує Україну в наданні їй статусу держави з ринковою економікою . Про це в інтерв''ю радіо "Свобода" заявив посол української місії при ЄС Роман Шпек. А Європейську комісію він порівняв з Візантійською імперією.

Нагадаю, що на початку нинішнього тижня представники Єврокомісії запевнили кореспондента радіо "Свобода," що до п’ятниці українська сторона одержить остаточні відповіді щодо ринкового статусу України.

Тому я поцікавився у керівника місії України при ЄС Романа Шпека, чи він одержав обіцяну відповідь з боку Єврокомісії. На це Роман Шпек відповів:

Роман Шпек

Ми вже не розуміємо їхніх обіцянок і відповідей. З цього приводу в мене все більше складається враження, що ми маємо справи не з Європейською комісією, а з Візантійською імперією, де розмови одні, а справи зовсім інші.

Я хочу навести кілька прикладів. 30-го листопада минулого року Єврокомісії ми передали інформацію щодо динаміки цін на внутрішньому ринку на основні види гірничо-металургійного комплексу та пояснення по товарообігу містоутворюючих підприємств. 27-го грудня минулого року Єврокомісії передано відповіді щодо решти містоутворюючих підприємств їхнього товарообігу.

На початку цього року 6-го січня відбулися обговорення з представниками торгово-економічної місії представництва України при ЄС з експертами Єврокомісії.

За висновками представники Єврокомісії зазначили, що поки що вони не потребують від української сторони будь-якої додаткової інформації. І ця заява залишається в силі по сьогоднішній день, бо додаткових звернень щодо інформації ніяких не було.

Дуже часто представники на різних рівнях, від експертного до найвищих рівнів Єврокомісії, говорили, що це просте технічне рішення. Я як економіст погоджуюся, що це дійсно просте технічне рішення, тільки до цього хочу додати, що представникам Єврокомісії не вистачає політичної волі для усунення дискримінації українських підприємств в порівнянні з іншими підприємствами чи з інших країн даного регіону, не вистачає такої політичної волі для прийняття простого технічного рішення.

Я готовий до відкритої дискусії з будь-ким з експертів чи високих представників з Єврокомісії про ці принципи, які покладені в основу визначення ринкового статусу. Я готовий для порівняльного аналізу ситуації України в порівнянні з іншими країнами, зокрема з Румунією чи з Росією, я готовий по одних і тих же критеріях оцінити ситуацію в кожній з тих країн, які останнім разом надавалися рішення щодо ринкового статусу.

На превеликий жаль, речники Єврокомісії директорату з питань торгівлі сказали, що це є просте технічне рішення. Отже, я можу назвати, що йде витіснення українських товарів з ринку ЄС і заміщення цих товарів товарами з інших країн. Це не є символічне і не є політичне значення, воно має вплив на добробут українців, воно має вплив на доходи українського центрального бюджету чи місцевих бюджетів.

І найголовніше, що ЄС, який так закликає нас до відкритої політики, сам нехтує ці методи: немає ніякої відкритості в діалозі між Україною і Єврокомісією щодо ринкового статусу, все закрито, завуальовано, небажання обговорювати конкретні приклади чи конкретні факти. Зволікання. Отже, я ще раз говорю, що брак політичної волі для прийняття простого рішення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG