Доступність посилання

ТОП новини

Молдовський президент не боїться “помаранчевого” впливу сусідів напередодні парламентських виборів.


Марія Щур

Прага, 8 лютого 2005 – Менше місяця залишається до парламентських виборів у сусідній з Україною Молдові. Оглядачі зазначають, що комуністи, які нині перебувають при владі у цій країні, поступляться місцем прозахідним демократам. Лідер опозиції Юрій Рошка вибрав для кампанії переможний помаранчевий колір, який уже приніс успіх його сусідам в Бухаресті та Києві.

Після перемоги опозиції в Румунії та Україні Молдова, за висловом одного місцевого політика, залишилась червоною плямою у помаранчевому морі. Нині оглядачі майже не сумніваються, що незабаром і Молдова стане “помаранчевою”. Комуністи не користуються великою підтримкою населення, а стосунки з Росією, зближення з якою комуністи обіцяли, коли прийшли до влади у 2001 році, лише погіршилися. Оглядачі говорять, що навіть комуністи не могли витримати курс Росії на те, щоб утримувати Молдову поділеною та слабкою. Кілька місяців тому вони змінили свій курс на прозахідний, але надто пізно, щоб це вплинуло на виборців. Соціологи вважають, що перемогу здобудуть прозахідні опозиційні партії, а відверто проросійські навіть не потраплять до парламенту, який, нагадаємо, обирає президента країни.

Про всяк випадок лідер опозиційних християнських демократів Юрій Рошка вже отримав дозвіл на демонстрації на центральній площі Кишинева впродовж двох тижнів після виборів. Однак президент Молдови комуніст Володимир Воронин говорить, що приклад сусідів його не лякає: “Такі речі не впливають на нашу партію. Але вони мають вплив на суспільство, заохочують опозицію, яка в протилежному випадку не має можливості виграти вибори, якщо не звернеться до зловживань, таких собі помаранчевих революцій, трояндових, чи соняшникових. Це є серйозною та новою ситуацією для справжньої демократії. Якщо хтось може здобути владу не шляхом вільних та демократичних виборів, коли кожен громадянин має можливість віддати свій голос, щоб його чесно порахували, а йде до влади іншим шляхом, то ми відходимо до 13, 14, чи 15 століття”.

Незважаючи на критичний погляд на “помаранчеву” революцію, президент Молдови свого часу відмовився привітати Віктора Януковича з фальсифікованою перемогою, як зробили деякі його колеги по СНД. Натомість він одним з перших привітав з перемогою Віктора Ющенка та прибув на його інавгурацію до Києва.

Найбільша проблема, що турбує Молдову в зв’язку з Україною, це Придністров’я. Молдовський президент вважає, що переговори зайшли в глухий кут, а формат переговорів, в яких беруть участь крім Молдови і Придністров’я, Україна, Росія та ОБСЄ, неефективний. “Гадаю, цей формат видихся вже давно, бо не було жодного поступу, і нічого не вдалося вирішити протягом останніх 10 років. Тому ми намагаємося знайти інший підхід до цієї проблеми за допомогою Європейських органів та країн-гарантів України та Росії”.

Західні оглядачі говорять, що нове українське керівництво могло б реально допомогти сусідам, якби приборкало контрабанду з Придністров’я. Продаж нелегальних товарів, включно зі зброєю, що є спільним бізнесом для українських та придністровських ділків, становить кістяк економіки Придністров’я. Непрямо вустами нового прем’єр-міністра Україна вже пообіцяла це зробити, коли Юлія Тимошенко заявила, що незабаром покладе край контрабанді на українських кордонах.
XS
SM
MD
LG