Доступність посилання

ТОП новини

Прихильники Віктора Ющенка на Одещині: “Ні – Гриневецькому”!


Петро Каландирець

Сергій Гриневецький
Одеса, 9 лютого 2005 - Рішення сесії Одеської обласної Ради про обрання екс-губернатора Сергія Гриневецького новим головою Одеської обласної Ради викликало хвилю протестів з боку прихильників Президента України Віктора Ющенка і радість з боку чиновників у районах області. Зокрема, з партійної організації “Наша Україна” у райцентрі Роздільна повідомили, що жодних позитивних кадрових змін після виборів Президента тут не сталося.

У зверненні до Президента України Віктора Ющенка, прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко, народних депутатів Юрія Кармазина та Олексія Козаченка, Голови облдержадміністрації Василя Цушка активісти Роздільнянського районного осередку всеукраїнського об’єднання “Наша Україна”, громадянського комітету “Прозора влада” висловили протест проти обрання новим головою Одеської облради Сергія Гриневецького. Це рішення автори звернення назвали “антинародним”.

“Такий вчинок “народних обранців” можна було прогнозувати. Хто ж є “покровителями” екс-губернатора? Ось що пише газета “Урядовий кур’єр” від 4 лютого 2005 року: “Нинішній депутатський корпус Одеської облради на 70 % складається з державних службовців, в тому числі і сам Гриневецький. 20 голів райдержадміністрацій, начальників управлінь, залежних від влади, керівники шкіл, державних та комунальних підприємств”.

Отож обрання нового голови облради зроблене руками підневільних. Гриневецький під час президентських виборів брав участь у зібранні сепаратистів у Сіверсько-Донецьку. Така особа не має морального права представляти виборців у обласній Раді. Чинна влада активно концентрується навколо місцевих Рад. Це прикро і небезпечно, бо замість осередків народовладдя ці Ради можуть перетворитися на джерело боротьби проти нової демократичної влади, стати небезпечними плацдармами її бойкоту і саботажу”.


Автори звернення вважають за необхідне якнайшвидше змінити склад голів райцержадміністрацій в Одеській області і підтримали думку про дострокові вибори деяких Рад. “Закликаємо мешканців Одеської області, активістів “Нашої України”, Соціалістичної партії України, Партії підприємців та промисловців, “Батьківщини” та інших громадських сил взяти участь у боротьбі проти реваншистів. Звертаємося до Міністра юстиції Зварича з проханням надати правову оцінку механізму переобрання головою Одеської обласної Ради екс-губернатора Сергія Гриневецького. Народні обранці мають служити не чиновникам а суспільству”, - йдеться у зверненні.

Вимоги звернення підтримали організації об’єднання “Наша Україна” у місті Южне та райцентру Красні Окна.

Голова Роздільнянського осередку об”єднання “Наша Україна” Ірина Четвертак висловила занепокоєння з приводу оголошеної новим головою облдержадміністрації Василем Цушко заяви про бажання “працювати разом з Сергієм Гриневецьким”.

“Я надзвичайно занепокоєна долею тих людей, які поруч зі мною, агітуючи за Віктора Ющенка, втратили роботу і бізнес. Нині складається враження, що ми забуті і в Одеській області залишатиметься все без змін. Влада почуває себе впевнено, будує плани на майбутнє. На жодне звернення до прокуратури відповіді нам не дають”,
- сказала Ірина Четвертак.

За її словами, дотепер немає відповіді на запит до прокуратури щодо поведінки депутатів Роздільнянської Райради, які на одній з останніх сесій райради ухвалювали звернення на підтримку вже екс-кандидата на посаду Президента України Віктора Януковича.

Занепокоєння з приводу обрання Сергія Гриневецького головою Одеської обласної Ради висловив і координатор Роздільнянського районного осередку Громадянського комітету народного контролю “Прозора влада” Володимир Василенко.

“Мені соромно дивитися в очі людям, які стояли на Майдані. Для мене факт обрання Сергія Гриневецького головою Одеської облради є свідченням того, що в області нічого змінюватися не буде. До влади повертаються люди, які не мають на це морального права. У Роздільній місцева провладна преса, прокуратура, суди і далі ігнорують нас. Таке враження, що наша область і район пройшли мимо Помаранчевої революції”, - наголосив Володимир Василенко.

Обрання Сергія Гриневецького головою Одеської обласної Ради та підтримку, висловлену на його адресу новим головою облдержадміністрації Василем Цушко, схвально зустріли і ті регіональні засоби масової інформації, які під час минулої виборчої кампанії активно надавали ефір лише прихильникам Віктора Януковича.
XS
SM
MD
LG