Доступність посилання

ТОП новини

Президент Білорусі знов робить компліменти на адресу Віктора Ющенка.


Юрій Свірко

Київ, 9 лютого 2005 – Білоруський президент Олександр Лукашенко відвідав цієї середи Мінський моторний завод, який щороку постачає до України близько 5 тисяч двигунів. Робітники цього заводу поцікавилися про перспективи постачань мінських двигунів на український ринок після Помаранчевої революції в Києві. Президент Лукашенко їх заспокоїв.

Під час спілкування з працівниками Мінського моторного заводу Олександр Лукашенко заявив, що вважає Віктора Ющенка проукраїнським президентом. Керівник білоруської держави також назвав українського колегу розсудливою, грамотною, розумною людиною. Олександр Лукашенко наголосив, що знайомий із Віктором Ющенком вже близько 8 років.

Треба нагадати, що такі ж заяви про Ющенка білоруський лідер робив і після першого туру українських виборів, але тоді він називав проукраїнським і Віктора Януковича, якого привітав із перемогою після другого туру.

Тепер президент Лукашенко висловив упевненість у тому, що нинішня ситуація в Україні не вплине негативно на обсяги експорту до неї білоруських двигунів. За словами білоруського керівника, економіка є основою міждержавних відносин і значно впливає на всі сфери двостороннього співробітництва, у тому числі на політику.

Водночас Олександр Лукашенко заявив про необхідність диверсифікувати ринки збуту продукції Мінського моторного заводу. “Добре, що в Росії є попит на білоруські двигуни, але не можна залежати від однієї держави”, – сказав президент Білорусі.

Білоруське посольство в Києві теж вважає, що нова українська влада не заважатиме розвиткові двосторонніх економічних зв’язків. На запитання радіо “Свобода”, чи можуть зміни в уряді України негативно вплинути на ці зв’язки, керівник торгово-економічної місії посольства Білорусі в Києві Валентин Філіпчик відповів:

“Не вплинуть. Немає передумов. Бізнес є бізнес. Ми постачаємо товари, які потрібні Україні. Вони не обійдуться без наших товарів, наприклад, тракторів, шин. Наші товари мають свою нішу на українському ринку”.

За словами Валентина Філіпчика, він не думає, що в Україні будуть запроваджені якісь санкції чи обмеження на торгівлю з Білоруссю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG