Доступність посилання

ТОП новини

На зустрічах держсекретаря США в Брюсселі обговорювали й Україну.


Славко Волинський

Брюссель, 9 лютого 2005 – Кондоліза Райс обговорила зі своїми європейськими колегами, з генеральним секретарем НАТО Яапом де Гоопом Схеффером та головою Європейської комісії Жозе Мануелем Дурау Баррозу політичне становище в Іраку, Афганістані, на Балканах. Далі учасники зустрічі перейшли до обговорення політичних перетворень в Україні.

Під час прес- конференції генеральний секретар НАТО Яаап де Гооп Схеффер наголосив: “Україна була важливим предметом дискусій. Зокрема, йшлося про особливе партнерство, яке ми маємо з Україною, та про майбутній саміт НАТО–Україна, котрий відбудеться 22 лютого за участі Президента України (Віктора) Ющенка, а також про те, як ми можемо допомогти українському урядові в проведенні реформ”.

На запитання кореспондента радіо “Свобода”, яку відповідь одержить Віктор Ющенко, якщо він заявить, що в найближчі кілька років Україна подасть заявку на членство в НАТО, Яаап де Гооп Схеффер відповів: президент Віктор Ющенко, міністр закордонних справ Борис Тарасюк, прем’єр-міністр Юлія Тимошенко чітко визначили лінію зовнішньої політики України. НАТО і Україна, продовжив генеральний секретар альянсу, повинні вдосконалити Хартію про особливе партнерство. Є усі складові (План дій та Цільовий план) для того, щоб зробити Хартію про особливе партнерство дієвою, сказав він і додав:

“Як вам відомо, НАТО проводить політику відчинених дверей. І всі європейські демократичні країни, які виконають відповідні умови для членства в НАТО, можуть стати членами альянсу. Ви бачили, як це зробили країни, які останніми долучилися до НАТО. Це довгий і звивистий шлях, але союз НАТО готовий допомогти наповнити глибшим змістом План дій та Цільовий план. Ми так будемо діяти і уважно прислухатимемось до того, що скаже президент Ющенко 22 лютого”.

Від Яаапа де Гоопа Схеффера мікрофон перебрала держсекретар США Кондоліза Райс. Говорячи про Україну, вона зазначила: Сполучені Штати готові активніше співпрацювати з Україною, щоб підтримати демократичні зміни в ній і, зокрема, йти на практичні кроки для зміцнення зв’язків між Україною і НАТО. Відповідаючи на запитання кореспондента радіо “Свобода”, Кондоліза Райс наголосила:

“В України є План дій із НАТО, щодо якого ми зараз можемо бути активнішими, і ми повинні це робити, щоб здійснювати конкретні кроки, які підтримують демократичні процеси в Україні і її шлях до Європи”.

За словами Кондолізи Райс, США чекають на зустріч із Віктором Ющенком у перебігу саміту Україна–НАТО 22 лютого. У саміті також має взяти участь президент США Джордж Буш.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG