Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську відбувся семінар “Розвиток безпеки у світі і відносини НАТО – Україна”.


Геннадій Сахаров

Дніпропетровськ, 10 лютого 2005 - У семінарі, проведеному громадською лігою “Україна – НАТО” та громадською організацією “Демократичні перетворення України” взяли участь директор Центру інформації і документації НАТО в Україні Мішель Дюре, провідний експерт Національного Центру Євроатлантичної інтеграції Володимир Фурашев, керівник Департаменту оборони Литовських збройних сил Альвідас Кунігеліс, військовий аташе Посольства Литовської Республіки в Україні Віргініюс Вілкаліс, начальник відділу координації співробітництва з НАТО Міністерства закордонних справ України Віктор Чалован, представники адміністративних органів, органів самоврядування і громадських організацій з Дніпропетровска і області, викладачі вищих учбових закладів.

Були розглянуті питання інформованості населення України щодо устрою НАТО, мети і ролі НАТО в Європі, сучасного стану співпраці України з НАТО, проблеми переходу від партнерства до членства у НАТО і перспективи співробітництва України з НАТО, роль партнерства НАТО – Україна у створенні системи глобальної безпеки. Про досвід Литовської Республіки у набутті членства у НАТО розповіли гості з Литви.

На жаль, умови у залі не дозволили провести якісний звукозапис, відтак замість прямого відтворення у ефірі фрагментів виступів доводиться обмежитись їх переказом.

Мішель Дюре
У своєму виступі на семінарі директор Центру інформації і документації НАТО Мішель Дюре підкреслив, що НАТО насамперед є добровільним альянсом держав, який не є, як, наприклад, Євросоюз, наддержавною організацією і не має категоричного імперативу щодо держав-членів. Кожна держава-член НАТО є самостійною і незалежною в ухваленні рішень про участь чи неучасть у тих чи інших операціях чи програмах. Спільні рішення у НАТО ухвалюються через консенсус членів організації. Сучасною метою НАТО є не стільки спільна оборона, скільки забезпечення безпеки держав-членів і взаємна їх підтримка у забезпеченні сучасного рівня військової і оборонної галузей, координація дій у миротворчих операціях, зменшенні ризику військових протистоянь, вирішення проблем зняття напруженості у світі. Проте у разі військового нападу на країну – члена НАТО інші країни – члени виступлять на її захист.

Україна є стратегічним партнером НАТО. Відносини України і НАТО регулюються Хартією про особливе партнерство та Планом дій Україна – НАТО. Наразі готується третій цільовий план Україна – НАТО, який стосується проведення реформ в Україні в галузях безпеки і оборони, політики, економіки, релігійного життя, освіти, спрямований на досягнення рівня, який є у країнах-членах НАТО.

Україна може стати членом НАТО якщо більшість її населення висловить таке бажання на референдумі. Проведені опитування показують, що вступ України до НАТО підтримують до 40 відсотків населення. На терені колишнього СРСР поширені легенди і міфи про НАТО як агресивний блок західних країн, метою якого є збройне протистояння зі Сходом Європи. До міфів відносяться і твердження про обов’язкове переозброєння армії за стандартами НАТО і закупівлю західних зразків озброєння та про занепад внаслідок того вітчізняної оборонної промисловості, про обов’язкову участь країн-членів у операціях НАТО, про підлеглість військового командування штабам НАТО, про непомірний тягар для української економіки членських внесків на утримання структур НАТО. Мішель Дюре повідомив, що в разі вступу до НАТО річний внесок України мав би становити близько двох мільйонів євро.

Влодимир Фурашев
Провідний експерт Національного Центру Євроатлантичної інтеграції Володимир Фурашев сказав, що не у різниці у озброєнні полягають перешкоди для вступу України до євроатлантичних структур та що Україна має зразки сучасного озброєння, яке перевищує стандарти НАТО. Однією з головних перешкод є пострадянський менталітет населення, яке здебільшого не сприймає ідею вступу України до НАТО. Для подолання міфів і забобонів відносно НАТО необхідна широка роз’яснювальна робота і освіта населення – зазначив Володимир Фурашев.

На відміну від Росії, яка заявила про категоричне небажання вступати до НАТО, Україна недвозначно визначила своєю метою вступ до Євросоюзу та євроатлантичної системи безпеки. У вступі України до НАТО зацікавлені і країни – учасниці НАТО.

“НАТО зацікавлене у незалежній, демократичній, економічно розвиненій Україні. НАТО відкрите для України. Ми не бачимо безпеки у євроатлантичній зоні без участі України.” – сказав на семінарі директор Центру інформації і документації НАТО Мішель Дюре.
XS
SM
MD
LG