Доступність посилання

ТОП новини

Американська піар-компанія порівнює свій вплив на політичні події в Україні із змахом крил метелика, який міг викликати ураган.


Сергій Куделя

Вашинґтон, 10 лютого 2005 – Американська піар-компанія “Rock Creek Creative”, розташована у передмісті Вашинґтона, поширила цього тижня прес-реліз, в якому заявила про свою роль у передвиборчій кампанії в Україні. Як стверджується у прес-релізі, компанія “сприяла розробці комунікаційної стратегії, розробці бренду та створенню фактично програмного веб-сайту Помаранчевої революції. У прес-релізі також наведено слова одного з керівників компанії, Скота Джонза, який каже, що за 19 років її існування компанія жодного разу не брала такої безпосередньої участі у зміцненні демократії в іншій державі.

Яку ж роль американська піар-компанія насправді відіграла у минулорічних політичних подіях в Україні?

Прикладом свого внеску в демократичні зміни в Україні компанія “Rock Creek Creative” називає участь у підготовці міжнародної конференції “Україна в Європі та світі”, яка відбулася минулого лютого у Києві, та розробку веб-сайту цієї конференції. Як заявив в інтерв’ю радіо “Свобода” представник компанії Пол Ворд, завдяки проведенню конференції світові засоби масової інформації звернули увагу на Україну. Водночас виступи учасників конференції, на його думку, визначили зміст політичних дискусій кандидатів на президента в перебігу передвиборчої кампанії.

Це, як вважає Пол Ворд, і створило підґрунтя для Помаранчевої революції: “Я вважаю, що Помаранчева революція не була просто виступом на підтримку Ющенка. Український народ хотів відкритого діалогу, прозорості та боротьби з корупцією. Вони хотіли вільних та чесних виборів. Саме такої прозорості та відкритості ми намагалися домогтися своїм веб-сайтом та виступами учасників конференції”.

У своєму прес-релізі компанія стверджує, що за 12 місяців, які передували виборам, веб-сайт конференції “став головним публічним форумом для політичного діалогу” та “віртуальним місцем свободи для демократичного руху”. Однак Пол Ворд не зміг назвати кількість відвідувачів сайту за останній рік.

Він також визнає, що після проведення конференції веб-сайт компанією майже не змінювався. Лише після початку протестів у Києві на першій сторінці сайту з’явилося два нових слова: “оранжева революція”.

Водночас на сайті конференції можна знайти виступи лише двох із понал 40 її учасників. Промови відомих політичних та державних діячів, які брали участь у минулорічній конференції, на сайті відсутні. Пол Ворд стверджує, що більшість виступів були доступні, але їх зняла інша компанія у Чехії “Віа Перфекта”, яка за угодою отримала контроль над веб-сайтом із минулого лютого, відразу після завершення конференції.

Однак в інтерв’ю радіо “Свобода” представник “Віа Перфекта” Вендула Сейфртова заявила, що жодної інформації не було вилучено з сайту конференції. Вона також додала, що американська піар-компанія займалася лише дизайном веб-сайту, його зовнішнім виглядом, і не мала жодного стосунку до його змісту.

Коментуючи прес-реліз американської піар-компанії, прес-секретар президента України Ірина Геращенко заявила, що “на Помаранчевій революції зараз багато хто хоче заробити політичний капітал”. На її слова Пол Ворд відреагував так: “Ми не хочемо заробити політичний капітал на цьому. Однак ми займаємося вирішення комунікаційних проблем, із якими стикаються люди у складних ситуаціях. І ми хочемо, щоб, якщо ми робимо добру роботу, то вона не залишалася нікому не відомою. Як компанія, яка вирішує такі проблеми, ми іноді хочемо публічно розповісти про свою роль”.

Вплив своєї компанії на події в Україні Пол Ворд порівняв зі впливом змаху крил метелика у Південній Америці на початок урагану в Китаї. За його словами, встановити чіткий причинно-наслідковий зв’язок між двома подіями важко. Але, на його думку, в житті саме так іноді і буває.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG