Доступність посилання

ТОП новини

“Прямий ефір”: Приїзд Ющенка на батьківщину Януковича: чи змінилася ворожість на дружелюбність?


Ірина Халупа Гості: Володимир Шевченко - ректор Донецького Національного Університету, заслужений діяч науки і техніки, академік НАН (телефоном); Сергій Гармаш - кореспондент радіо “Свобода” в Донецьку (телефоном).


Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ-Прага, 10 лютого 2005 року.

Ірина Халупа

Добрий Вечір Україно! Радіо “Свобода” продовжуємо свої вечірні програми. На черзі передача “Вечірня Свобода”. Вітаємо всіх, хто нас слухає. Перед мікрофоном Ірина Халупа.

Тема сьогоднішньої передачі: Схід і захід разом. Приїзд Ющенка на батьківщину Януковича: чи змінилася ворожість на дружелюбність?

Гості програмі сьогодні: Володимир Шевченко, ректор Донецького Національного Університету, заслужений діяч науки і техніки, академік НАН (телефоном); Сергій Гармаш, кореспондент радіо “Свобода” в Донецьку. Вітаю вас і дякую за участь у “Вечірній Свободі”.

Коли Президент Віктор Ющенко переміг на президентських виборах, західні аналітики та коментатори наголошували на одному: перед ним важке завдання, він мусить об’єднати глибоко роз’єднану країну, він мусить довести, що схід і захід України справді є разом.

Аналітики постійно наголошували про розподіл України на проросійських російськомовних людей, які живуть на сході держави, і на проєвропейський прозахідний україномовний захід держави.

Тим часом звичайні люди, в тому числі і деякі політики, які виступали у програмах радіо “Свобода”, не погоджувалися з такими твердженнями, багато разів нагадували, що такі розподіли вигадані і витворені політиками, насправді їх немає.

І ось Президент Віктор Ющенко, презентуючи сьогодні нового голову Донецької облдержадміністрації Вадима Чупруна, сказав: “Незабаром ви побачите іншу Донеччину”. Віктор Ющенко обіцяє зробити Донецьку область привабливою для інвесторів, скоротивши тіньову економіку області.

Він виступає проти тіньової економіки у всій країні. “Мені не подобається, - заявив Президент, - що 55% економіки України й дві третини у Донецькій області - це тіньова економіка”. Ющенко має намір скоротити частку тіньової економіки вдвічі і настільки ж збільшити надходження в бюджет.

Президент торкнувся також теми сепаратизму під час виборів Президента. “Ці люди відповідатимуть перед законом за ту маячню, яку вони принесли в українське суспільство”, - пообіцяв Ющенко.

Не також не оминув подій жовтня 2003 року, коли “Нашій Україні” перешкодили провести з’їзд у Донецьку. “Я згадую, як мене Донецьк зустрів у жовтні 2003 року із плакатами в есесівській формі. Хто замовив ці плакати? Я змушу зробити все, щоб ви вибачилися. Я цього не пробачу”, - сказав Президент.

Мій колега Тарас Марусик звернувся до відомого політолога, директора Європейського інституту інтеграції та розвитку Дмитра Видріна з проханням прокоментувати заяви Віктора Ющенка. Дмитро Видрін

Важко щось додати до цього, бо Президент досить лапідарно і чітко висловив свої думки. Я гадаю, що було два голодних меседжи щодо еліти Донецьку.

Перший меседж, що в Україні ніколи не буде сепаратизму. Я гадаю, що починати цю розмову треба з регіональних еліт. Я гадаю, що регіональна еліта почула свого Президента і, на скільки я знаю зараз настрої в Донецьку, то ми не будемо чути якісь там вигуки щодо самостійності цього регіону, вони розуміють, що Донецьк не може існувати без України, як, до речі, і Україна без Донецька. Це перший меседж, і цей меседж пан Ющенко повторив і регіональна еліта почула.

А другий меседж – це боротьба з тіньовою економікою. Якщо буде продовжуватися, то про який інвестиційний клімат може йти мова в Донецьку? Треба припинити цю піраміду, як в інших країнах, щоб тіньова економіка, якщо і буде зберігатися, то щоб вона була 5 відсотків, а не 55 відсотків. А краще, якщо її взагалі не буде, тієї тіньової економіки. Я гадаю, що регіональні еліти почули і цей меседж теж.

Я знаю, що зараз йдуть дебати серед тих, кого в Донецьку називали “Червоні барони”, вони зараз переформатовують свою економіку таким чином, я гадаю, щоб вона принаймні виглядала більш цивілізовано, ніж виглядала зараз.

Так що приїзд Президента почався з тої моделі нової влади, яка запропонована Президентом і Прем’єром, це максимальна модель на сьогоднішній день. І ця модель вже має перші результати, в тому числі і в Донецьку. Так що гадаю, що процес іде непогано, на мій погляд.

Ірина Халупа

Отже, за яких умов можуть змінитися настрої сходу і донеччан зокрема, які під час помаранчевої революції і навіть після виборів демонстрували “недружелюбність” стосовно до нової української влади.

З таким запитанням Марина Пирожук звернулася до представника донецького краю, члена партії “Регіони України”, Володимира Рибака. Як Ви зараз почуєте, проблем просто жодних немає.

Володимир Рибак

Я думаю, що вже сьогодні ситуація друга. Я заходив сьогодні до зали, я бачив людей і з одної сторони, і з другої. Проходив через цей стрій, вже ситуація інша.

Вже всі знають, всі повинні знати, що в державі є Президент. Вже всі, хто хотів, накритикувався, вже всі через це пройшли, ми вже всі проголосували за уряд, підтримали. І тепер треба працювати.

І Президент сьогодні дві години в Донецьку виступав, і якраз розповідав. Він дуже конкретно поставив питання, які повинні тут в області першочергово вирішуватись.

У мене тут були друзів з Дніпропетровська і питають, чи ви слухали доповідь Президента? А я відповідаю, що так, слухав. Вони: “І що?”. Я кажу, що простим людям я вірю, що жити буде краще. А простих у нас 90 відсотків. І коли він виступав, в залі мабуть сиділо чоловік 700. Було прийнято нормально.

Марина Пирожук

Пане Рибак, що об’єднує Партію Регіонів, якою керує Віктор Янукович, і Ви є членом цієї партії, з партією Наталії Вітренко, яка веде досить активну агітацію проти Віктора Ющенка, проти Президента України.

Володимир Рибак

Я Вам скажу, що останній раз пані Вітренко була тут, коли наметове містечко було. І коли у нас була зустріч з Віктором Федоровичем Януковичем, то в нас дуже довга розмова була. Увечері він попросив, щоб кожен займався своїми справами. І більше я не чув, щоб вона тут була.

Ірина Халупа

І Ви пане Шевченко, і Ви, пане Сергію Гармаш, були учасниками нового губернатора Донецької області. Ви мали можливість слідкувати за тими подіями, що відбулися, за приїздом президента, і поспілкуватися з його оточенням.

Давайте почнемо нашу дискусію з того, якою Ви бачили цю зустріч, це представлення, яка була реакція донецької еліти? Пане Шевченко?

Володимир Шевченко

Сьогодні у нас була дійсно велика подія. Ми в залі обласної ради зустрічалися з Президентом і його оточенням. Тема досить в нас сучасна. В залі знаходилися депутати ВР, відомі вчені, фахівці з різних галузей промисловості, різні партійні течії. Одним словом, була політична наукова адміністративна еліта нашого регіону.

Ірина Халупа

Донецька сметана...

Володимир Шевченко

Так. Мені дуже сподобалось те, що Віктор Андрійович взяв відразу, як кажуть, “брозди” правління в свої руки і дійсно поставив цілу низку питань, які насущні для нашого регіону.

В ті часи, які були, ми дійсно не мали можливості дещо докорінно ставити такі питання, які зараз ставить новий уряд і наш новий Президент. Але я хочу сказати, що ті політичні події, які були напередодні і під час передвиборчої кампанії, вона продовжувалася майже 4 місяці, вони дійсно були, з моєї точки зору, не по-людськи проходили.

І той розкол, про який говорили більше люди заходу, люди сходу, це просто надумана річ, нема його і не було. Воно більше приносило політичне забарвлення.

Я просто хочу сказати, що відносно співдружності наукового центру Донецького і західного наукового центру, то якраз вчені Львова прийняли величезну участь у встановленні науки у нас в Донбасі.

Я хочу згадати 40-річної давнини події. Відомі вчені Кучер Роман, хімік. Відомий на весь світ Лопатинський Ярослав, математик. Вони приїхали сюди в Донецьк зі своїми учнями, вони створили прекрасну математичну і хімічну школу, яка і досі розквітає, ми пам’ятаємо.

Ірина Халупа

Пане Шевченко, співпраця між сходом і заходом завжди була, розумні люди це знають, і ось Ви щойно навели кілька прикладів цього.

Володимир Шевченко

Я просто хотів трохи нагадати історії.

Ірина Халупа

Але пане Шевченко, я боюся, що нам 40 хвилин не вистачить. Скажіть мені будь ласка, як реагували люди на приїзд нового Президента? Ця еліта, яку Ви назвали, ця еліта, до якої і Вас зараховують, чи бачили вони у постаті...

Володимир Шевченко

Всі чекали на приїзд Віктора Андрійовича, нам в неділю сказали, що він приїде до нас, вирішуватиметься два питання. Перше, що наш губернатор Вадим Чупрун, і також планувалося відвідування нашого національного університету.

Наше студентство досить готувалося ретельно до такої зустрічі, але, на превеликий жаль, із-за завантаженості, яка відбулася в тій обласній раді, Віктор Андрійович не зміг до нас прийти, тому що планувалося 40 хвилин, а вийшло 2.40.

Ірина Халупа

Напевне, в майбутньому він до вас завітає.

Володимир Шевченко

Зі мною відомі вчені, ректори сиділи, вчений академік Мамотов, ректор Мінаєв.

Реакція на те, що було в залі, на ті слова, на ті пропозиції, які вносив Віктор Андрійович, була досить нормальна і сприймалася по-людськи.

Ірина Халупа

Сергію, чи донецький бомонд, який вітав сьогодні новообраного Президента в Донецьку, бачив його, як свого Президента?

Сергій Гармаш

Мені здається, що донецький бомонд бачить, як свого, будь-якого президента, тому що він Президент і має важелі влади. Але сприймали В.Ющенка сьогодні без ентузіазму, мені здається.

Він сам це помітив. І була така цитата: “Я не зрозумів, ви так сидите, наче морально не підтримуєте цього світогляду. Я не знаю, як цей зал ділиться. Я бачу, що начебто й люди достойні, а щось їх перемикає”. І він звернувся до рядів, де сиділи чиновники облдержадміністрації.

Тому такого ентузіазму, про який казав Володимир Павлович, я не помітив.

Ірина Халупа

Президент згадував про ідеї сепаратизму, які були дуже сильно розіграні певними політичними силами, певними політичними колами у президентських виборах.

Наскільки ті ідеї, Сергію, віддзеркалюють справжні сентименти населення? Чи це були справді формули, які просто розігравалися на політичну користь певними людьми?

Сергій Гармаш

Давайте дивитися так. Сьогодні перед приїздом Ющенка на площі перед облдержадміністрацією зібралося десь сотні дві людей, які кричали “З Росією!”, “Росія!” та “Сором холуям Америки!” Це, звичайно, звучало російською.

Ви розумієте, що 200 чоловік – це дуже мало. Принаймні в порівнянні з тим, що було тут, коли в ЗМІ розпалювалася ця істерія, коли влада працювала на цю істерію.

Тому, я думаю, що серед населення таких настроїв немає. Тобто, без штучного ініціювання цих процесів... Вони не живучі тут, в цьому регіоні.

Ірина Халупа

На початку передачі ми слухали точку зору Д.Видріна, відомого в українських колах політолога. Він говорив про те, що Президент їхав в Донецьк не тільки тому, щоб представити нового губернатора, але також, щоб дві важливих речі довести, два меседжі, як він це сказав, що сепаратизму не буде.

Пане Шевченко, Сергій трошки скептичніше підходить до цієї ситуації, яка панує в Донецьку, а Ви більш оптимістичний. Можна сказати, що оскільки Ви також є людиною трошки старшою за нас, Ви завжди хочете, щоб все було оптимістично. Взагалі є певна категорія людей...

Володимир Шевченко

Не тільки хочу, а й роблю.

Ірина Халупа

Дуже добре робите.

Є певна категорія людей, яка взагалі завжди вважає, що все нормально. Я сказала б, що 99% українців використовують це слово без того, щоб застановлятися над тим, що воно значить.

Отже, цей меседж, що сепаратизму не буде... Чи регіональна еліта почула свого Президента, зокрема, коли йдеться про сепаратизм (не оптимістично, а реально)? Як Ви думаєте?

Володимир Шевченко

Реально сепаратизму не буде. І дуже життєвий приклад приводжу. Є сім’я: є мати, є батько, є діти. Між батьком і матір’ю всілякі бувають події, і до лайки, і до бійки інколи доходить, але коли вони поглянуть, що поруч з ними діти, то заспокоюються і продовжують нормальне сімейне життя. Отак воно і у нас.

Ірина Халупа

Отже, хто мати, хто батько, а хто діти?

Володимир Шевченко

Не будемо вибирати. Єдине, що ми знаємо, що діти – це народ України.

Ірина Халупа

Тіньова економіка – це велика проблема по всій Україні. Але це, мабуть, більш загострена ситуація по всіх областях, в тому числі і в Донецькій області. Наскільки місцева влада готова прислухатися до тих вказівок, які вона почула сьогодні від свого Президента, Сергію?

Сергій Гармаш

Важко сказати, наскільки вона готова прислухатися...

Ірина Халупа

Тоді я по-іншому запитання поставлю.

Є певна категорія людей, є певна категорія чиновників, які завжди виконують накази. Якщо це буде наказ, якщо це буде чітка неоднозначна політика цієї адміністрації, адміністрації Президента Ющенка, чи місцева еліта буде мати якийсь вибір?

Сергій Гармаш

Розумієш, Ірино, сьогодні звучали такі слова з вуст Президента, що, наприклад, треба повернути ту землю, яку віддали, Ботанічного саду. Всі знають, що у нас живе в Ботанічному саду Ренат Ахметов. Вони, може, й схочуть грати за правилами, які ставить Президент, але це буде означати їм своє, тобто те, що вони вже отримали (своє чи не своє – це питання спірне), треба державі віддати, позбавитися, тому їм буде дуже важко морально і психологічно це робити.

Є справді державні чиновники, і багато хто з них, мабуть, буде грати за правилами гри, але ж знову не слід забувати, що Президент в Києві, а Донецьк – це Донецьк.

Ірина Халупа

Пане Шевченко, що Ви скажете з цього приводу?

Володимир Шевченко

Я вважаю, що з приходом Вадима Чупруна будуть переглянуті багато концепцій місцевого самоврядування, пройдуть зміни деяких керівників міст, районів і самої обласної адміністрації, тому що стиль роботи треба міняти. Я вважаю, що Чупрун якраз та людина, яка зможе внести зміни в нашу роботу, і ті питання, які пов’язані з питаннями корупції, з тими порушеннями, які були за цей період, з моєї точки зору, повинні бути влаштовані мирним шляхом.

Ірина Халупа

В минулому багато хто вважає, що одна із причин, чому Донецьк розвивався в тому напрямку, в якому він розвивався, чому було допущено, що кримінальні елементи стали дуже сильними у Донецьку, є те, що Центр не приділяв відповідної уваги цьому регіону, що Донецьк певною мірою був кинутий напризволяще. Навіть деякі критики В.Ющенка і блоку “НУ” говорили про те, що після 2003-го року, коли не допустили проведення з’їзду “НУ” в Донецьку, ніхто практично Донецьком не займався.

Ось тепер ми бачимо, що є нові наміри і нові бажання.

Наскільки, Сергію, це може бути вдалим, наскільки такі бажання можуть бути реалізованими, можуть бути втіленні у життя, наскільки відкритим до змін є Донецький регіон?

Сергій Гармаш

Справа в тому, що я якраз один із тих критиків, які казали, що “НУ” не займалася Донецьком. Сьогодні Президент відкрито пообіцяв, що він буде особливу увагу приділяти Донецьку. Наскільки це буде справді так, то це сказати важко.

Мені здається, що Донецьк чекає від Президента, принаймні звичайні прості люди, чогось доброго, гарного, тому що, мабуть, люди завжди чекають від майбутнього чогось хорошого.

Наскільки влада буде сприяти цьому? Мабуть, настільки, наскільки Президент поставить її в умови, щоб вона цьому сприяла, тому що у нас і мер Донецька, принаймні, той же залишився, який чи невідкрито агітував за Януковича...

Ірина Халупа

Ви можете його переобрати.

Сергій Гармаш

Це не наша справа, так би мовити. Тим більше повноважень рік залишилося. І голова обласної ради. Тобто, люди ті ж самі. Тому, як вони вестимуть себе, залежатиме від Президента. Якщо він справді буде дивитися у бік Донбасу, частіше, ніж це було до цього, якщо він не віддасть Донбас, як це було при Кучмі, Кучма просто віддав Донбас Ахметову, цьому клану і з них тільки питав, щоб тут був порядок, щоб його не турбували. Може, Ющенко...

Я не знаю, звідки взявся Чупрун. Я не маю нічого проти нього поки що, але незрозуміло, чому саме він призначений губернатором.

Якщо Ющенко збирається покласти на нього, так би мовити, цю вагу, щоб ця людина займалася регіоном, то це може дуже погано скінчитися, тому що регіоном треба займатися. Губернатор, так, звичайно, як низка, так би мовити, державної влади, ну і Київ безумовно. Треба повернути Донбас в Україну, і треба, щоб Україна повернулася до Донбасу.

Ірина Халупа

Пане Шевченко, що, на Вашу думку, треба зробити, щоб повернути Донбас в Україну? Бо донеччани, взагалі східняки мають репутацію дуже міцної індивідуальності...

Володимир Шевченко

Донбас не треба повертати в Україну. Він завжди був українським. Це по-перше.

Ірина Халупа

Але щоб він себе відчував більш українським, так би мовити. Розумієте?

Володимир Шевченко

По-друге, я якраз хочу підтримати ту ідею, яку і Ви сказали, і Сергій: потрібна велика увага центральної влади, увага адміністрації Президента, Кабміну, ВР, тому що це край дуже особливий. Вже майже 37 років, як я вже в Донецьку, я приїхав з Дніпропетровщини сюди.

Я цю всю картину на протязі цих майже сорока років бачив і не завжди центральна влада приділяла досить серйозну увагу. А ось якраз на цьому етапі, на переломному етапі в нашому житті ця увага повинна бути значно підвищена. І участь центральних органів влади всіх ґатунків, яка є в нашій державі повинна бути прикована і до нашого регіону.

Ірина Халупа

А яким чином привернути цю увагу? Маєте депутатів, які повинні власне центральну увагу скеровувати на Донецьк, є губернатор, який також повинний все висмоктувати з центру, яке буде найкраще для свого регіону, що ще крім того можна зробити, на Вашу думку?

Володимир Шевченко

Я думаю, що потрібно, щоб і Кабмін, і міністри різних напрямків, різних галузей, і адміністрація Президента, як можна частіше бували тут в нашому краї, як можна частіше зустрічалися в трудових колективах, і слухали думку людей.

І реально оцінювали ту картину, яка у нас на сьогодні є чи то вугільні, чи то енергетичні, чи гірничі промислові, чи в освіті, чи в науці.

У нас досить багато проблем і без рішення держави, без втручання держави одній Донеччині ці питання, особливо, в тому ракурсі, які ставить на сьогодні наш Президент вирішити буде не можливо.

Ірина Халупа

Сергію, чи вважаєш ти, що Донецьк заслуговує на якусь індивідуальну, окрему увагу, чи це повинен буде просто ще один із українських регіонів з цією самою політикою і під ходом, яку практикує центр стосовно всіх областей?

Сергій Гармаш

Я вважаю, що в регіоні мають керувати навіть не губернатор чи Президента якийсь клан, а просто закон і тоді все буде нормально.

Ірина Халупа

Ми багато разів говорили про те, що Україна має прекрасні закони, але якось не можна знайти нікого, хто ті закони буде виконувати. Давайте трошки поговоримо про нового губернатора.

Як еліта реагувала на це призначення чи це була для когось велика загадка, ось ти Сергію сам згадував, що не зрозуміло чому саме він? Які взагалі очікування з боку місцевої влади від нового губернатора?

Сергій Гармаш

Я просто почну суб’єктивно. Мені сьогодні не сподобалось те, що новий губернатор почав свою промову, по-перше, він її читав. Я не знаю, може це через торування, але на фоні Президента, який просто розмовляв виглядало не дуже добре.

Ірина Халупа

Не кожен природній оратор Сергію?

Сергій Гармаш

Може, але навіть в тому, що він читав - було багато лозунгів, тобто мало чого конкретного. Насправді було видно, що це дипломат, я не кажу, що це погано, можливо, це і добре на цьому етапі, принаймні, в області, але таке враження складалося.

Місцева еліта, мені здається, його сприймає з пересторогою якоюсь, але мабуть нормально, принаймні, хоча б тому, що він свій і багато, хто його пам’ятає тут. Тому, я думаю, що серед всіх кандидатур, які звучали, принаймні, коли була ця дискусія, хто буде губернатором.

Сьогодні, справді на цей момент найкраща кандидатура, бо в нього ще не має поганого іміджу сформовано.

Ірина Халупа

Так що все попереду. Чи ті негативні настрої, які так бурхливо вирували протягом президентської кампанії ми бачили, як вони проявлялися не лише паскудними, образливими, шовіністичними плакатами і лозунгами, і рекламами, але у виступах людей, у надмірній агресивності?

Чи все це трошки причаїлося, чи воно трошки осіло, чи воно просто відійшло на задній план, але далі якось пульсує і гуде?

Сергій Гармаш

Ні воно справді вже осіло і зараз у людей інші проблеми, інші мотивації, так би мовити, до дій. Якби не було партії Вітренко, яка просто хоче потрапити в парламент на майбутніх виборах, яка цього не приховує навіть, то мабуть не було би людей, які стояли сьогодні біля адміністрації і кричали: “Ющенко геть”.

Ірина Халупа

Пане Шевченко, що може зробити місцева влада, щоби приділити цю увагу, яку вона заслуговує, цю увагу, яка їй потрібна, в центральної влади, я маю на увазі?

Володимир Шевченко

Мені зараз так дещо важко прямо відповісти. Я думаю, що Вадим Прокопович навіть в ближчий час зустрінеться самостійно з елітою нашого регіону, нашого міста, нашої області і ми ці всі питання обговоримо, як краще створити ті умови, щоби наш регіон запрацював дійсно на користь не тільки свого регіону, але й на користь всієї України.

Стосовно Вадима Чупруна, то він мені знайомий вже давно. Я з ним знайомий, коли він ще працював і секретарем обкому партії по селу, я його знаю, коли він працював ще в колгоспі у Волноваському районі. Так що це людина вольова і сільська. Я думаю, що тут багато чого буде.

Ірина Халупа

Пане Шевченко, чи Ви думаєте, що Донецьк повинен мати якусь специфічну програму, яка буде відповідати виключно його донецьким, донбаським інтересам чи Донецьк просто повинен бути ще одним ланцюжком у загальному цьому такому ланцюгу українських областей? Чи є якась специфіка Донецька, яка потребує спеціальної уваги?

Володимир Шевченко

Я вважаю, що вся Донеччина повинна працювати на Україну, а Україна також працювати і на Донбас. Чому я так сказав? Тому, що це особливий регіон, регіон досить специфічний і не тільки з тими галузями промисловості, не тільки науковими і освітянськими галузями.

Треба пам’ятати, що в нашому регіоні проживає більше 100 різних національностей. Тут досить сильна специфіка, яка склалася історично, багато років складалася. І ці нюанси потрібно враховувати, і центральній, і місцевій владі.

Ірина Халупа

А як задовольнити тих 100 національностей, що Ви маєте на увазі? Хто вони такі?

Володимир Шевченко

Просто відповісти на ці всі перепиті, які тут складаються. Але дійсно наш регіон потребує особливої уваги від центральної влади.

Ірина Халупа

Вони може є члени 100-а різних національностей, але вони всі є українськими громадянами?

Володимир Шевченко

Вони почувають себе громадянами України, але є якась специфіка у кожної нації, є своє щось національне, яке вони з собою зберігають, яке вони несуть. І ці чисто національні особливості тої чи іншої нації, того чи іншого люду нам потрібно враховувати.

І не відштовхувати їх від тих загальноукраїнських проблем, не відштовхувати їх від тих суттєвих проблем, які варто вирішувати всій Україні. Часто бувають такі ситуації, коли дійсно в нашому житті негаразди проявляються в цих питаннях.

Ірина Халупа

Сергію, на твою думку, ця донецька специфіка, це справді якась суттєва проблема чи це просто щось вигадане, яке використовується, щоб не дивитись правді в очі?

Сергій Гармаш

Ти все вірно сказала, що є ця специфіка, але так, як вона подається, так би мовити, самонавіюванням і в елемент політичного шантажу. Тобто, нас весь час виховували, що ми якісь особливі.

Сьогодні виявилося поза словами Президента, що ми чи не останні, що в нас найбільші борги за електроенергію, в нас найбільша монополізація економіки і взагалі дуже багато проблем.

Тому, специфіка є і психологічна, і політична, і економічна, але це, так би мовити, не має ставити в нас якісь особливі умови. Тому що створення будь-яких особливих умов чи в пільг, чи навпаки в зворотній бік це, я не знаю, має когось принижувати навіть. І це викликає у людей неадекватну реакцію.

Ірина Халупа

Дякую, вам шановні гості і на цьому ми завершуємо нашу програму. Хотіла б сказати на сам кінець, що сподіваємося, що ця донецька специфіка стане українською специфікою, яка буде зрозуміла для усіх.

Сьогодні, про приїзд Ющенка на батьківщину Януковича з нами дискутували два гості “Вечірньої Свободи” ректор Донецького національного університету, заслужений діяч науки і техніки, академік НАН України Володимир Шевченко і кореспондент радіо “Свободи” в Донецьку Сергій Гармаш.

Нашим гостям велике дякую.

Слухайте “Свободу” дорогі слухачі і шануймося!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG