Доступність посилання

ТОП новини

“Віра в майбутнє” – правозахисна організація, що опікується на Прикарпатті сиротами.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 10 лютого 2005 - Вже більше шести років на Прикарпатті діє правозахисна організація, яку створили сироти для того, щоб обстоювати права дітей-сиріт. Організацію не випадково назвали “Віра в майбутнє”. Адже в області зараз проживає кілька тисяч офіційно зареєстрованих дітей-сиріт та дітей, які позбавлені батьківського піклування. Проблеми таких дітей намагається вирішувати “Віра в майбутнє”.

Згідно з офіційною статистикою, минулого року в Україні було зареєстровано понад сто тисяч дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Це становить близько одного відсотка від загальної кількості українських дітей. Загалом соціологи стверджують, що кількість сиріт у країні впродовж останніх десяти років зросла у два рази. На Івано-Франківщині офіційно зареєстровано кілька тисяч дітей-сиріт. Їхні проблеми намагається вирішувати правозахисна організація “Віра в майбутнє”. В західному реґіоні це одна з небагатьох громадських організацій, яка ефективно працює і намагається дійсно вирішувати часто не надто великі, але саме ті проблеми, які не спроможні вирішити самотужки діти-сироти.

“Віру в майбутнє” 1998 року створили випускники Івано-Франківської обласної середньої школи-інтернату для дітей-сиріт. З того часу організація систематично надає дітям-сиротам юридичну та матеріальну допомогу, сприяє їхньому працевлаштуванню, вступові до професійно-технічних та вищих навчальних закладів. Організація також упродовж усього свого існування забезпечує проведення навчальних курсів для оволодіння навичками роботи з комп”ютером, вивчення іноземних мов. У літні місяці з дітей-сиріт формують групи й організовують профілактичне оздоровлення в Карпатах. Юридична служба правозахисної організації зуміла повернути кілька помешкань дітям-сиротам, які планували продати, позбавивши таким чином дітей житла. Останнім проектом, який провела правозахисна організація “Віра в майбутнє” – це обласний конкурс творчих робіт “Проблеми сиріт очима громади”. На конкурс надійшло близько сотні творчих робіт. Серед авторів – представники різних вікових груп та суспільних кіл. 32 найкращі роботи було відзначено нагородами і випущено окремим збірником.

Головною метою проведення такого конкурсу, як заявляють керівники “Віри в майбутнє”, -- це привернення уваги громадськості до проблем сиріт, а також вивчення супільної думки стосовно проблем сирітства та практичних шляхів локалізації цієї проблеми. Конкурс також мав на меті активізувати волонтерську діяльність. Адже у вирі суспільно-політичних подій проблеми сиріт начебто втратили свою актуальність. Однак, як засвідчив конкурс, мешканці області вважають, що влада та громадськість повинні значно більше уваги звертати на проблеми сиріт та їх вирішення.
XS
SM
MD
LG