Доступність посилання

ТОП новини

День Святого Валентина: данина моді чи психологічна потреба людини?


Інна Набока

Київ, 14 лютого 2005- Чому зовсім "не наше" свято - День Святого Валентина - стало таким популярним? Що це: наслідок глобалізації, вплив реклами, данина моді? Все це так, але не тільки…

Як ти ставишся до дня Святого Валентина?, - спитала мене нещодавно подруга - серйозний науковець і мати сімейства. А що я трохи спантеличено мовчала, вона продовжила: Чи треба вітати з Днем закоханих чоловіка, з яким ми разом ледь не двадцять років?

Зізнаюся, я ставлюся досить скептично до модного нині запозичення іноземних, зхідних чи східних, свят і обрядів. Адже в нас є стільки чудових власних напів- і зовсім забутих традицій і звичаїв. Чи не краще звернутися до них? Але цьогорічний ажіотаж навколо дня Святого Валентина - всі ці святкові акції, концерти, подарунки - змусили мене замислитися. Чому це свято стало таким популярним? Звичайно ж, є тут і мода, і вплив глобалізації, і потяг до усього нового й незвичного. І реклама відіграє не останню роль. І все ж, невже лише цим пояснюється всенародна любов до цього зовсім "не нашого" звичаю? Ну, хай би ще молодь, а то - цілком солідні дорослі люди і якісь сердечка, листівочки, янголята.

Відповідь, гадаю, досить проста: в душі кожної людини існує психологічна потреба чути, що її кохають, що вона найкраща. Адже, якими б раціоналістичними та стриманими ми б не були, нам необхідна увага, ніжність, турбота інших людей. А також такі сентиментальні її прояви, як "валентинки" і подарунки. А мода просто експлуатує цю нашу потребу. І хоч, звичайно ж, День закоханих - свято молоді, зовсім не зайве і статечній подружній парі згадати, що її єднає не лише спільне ведення господарства і навіть не лише діти. Може й дійсно варто вітати все, що вносить у наше життя радість, посмішку, тепло. І зовсім не важливо, чи існував цей романтичний святий насправді, чи це лише красива легенда.

Втім, як і все на світі, це свято має і зворотній бік. Це - самотні люди, ті, у кого немає пари. Природньо, що у такий день, незалежно від віку, вони почувають себе особливо самотніми. Можливо, їм стане трохи легше, якщо вони згадають, що таких людей у світі дуже багато. Тож не варто робити з цього трагедії, тим більше, що цей статус - річ дуже мінлива. А далі слід визначитися - чи спокійно зігнорувати День Святого Валентина, чи відсвяткуати його з такими ж друзями-одинаками. До речі, саме у такий спосіб люди нерідко і знаходять свою пару. Єдине, чого не варто робити ні в цей, ні в інші дні свого життя, - це кидатися у перші-ліпші стосунки тільки задля того, аби уникнути самотності.

І все ж, гадаю, краще чути - і казати - слова кохання не раз на рік, а кожного дня. Повірте, вони від того зовсім не втратять свого чару.
XS
SM
MD
LG