Доступність посилання

ТОП новини

60 роковини звільнення Будапешта від нацистів Радянською Армією політичні сили в Угорщині оцінюють по-різному.


Василь Плоскіна

Угорщина, 15 лютого 2005 – 60 років тому (13 лютого) завершилася одна з найдовших військових операцій у Другій світовій війні. Вона закінчилася звільненням Радянською Армією від нацистів столиці Угорщини - Будапешта. У роки другої Світової війни Угорщина була союзником нацистської Німеччини.

Нині проурядові ліво-ліберальні партії Угорщини вважають, що взимку 1945 року було здобуто переконливу перемогу над нацизмом в Угорщині. “Без цієї битви неможливо нині уявити вільну демократичну країну, яка є членом Європейського Союзу”, - йдеться в одному з виступів соціалістів. Натомість представники консервативних партій кажуть, що Радянська Армія окупувала Угорщину. Чимало угорських інтелектуалів вимагають притягнути автора цієї заяви до відповідальності.

Військова операція за Будапешт, як свідчать історичні документи, була не тільки однією з найдовших у Другій світовій війні, але й дуже важкою. На південно-східному напрямку під час наступу радянських військ були зосереджені два українські фронти. В Угорщині вони зіткнулися з дуже добре організованою обороною німецьких частин та підрозділів угорської армії, вцілілої після поразки на Дону й під Сталінградом на початку 1943 року. Військові історики зауважують, що радянські воєначальники робили ставку на живу силу й авіацію. Й оскільки два українські фронти були великою мірою укомплектовані малодосвідченими в боях бійцями, то втрати сягали від кількох десятків до сотень тисяч червоноармійців. Їхні братські могили можна знайти в Угорщині у великих кількостях. Досі точно не відомо, скільки в боях за Будапешт полягло українців. Про їхню національність можна здогадуватися хіба що за прізвищами на обелісках. Але серед загиблих є і чимало зовсім невідомих імен. По великому рахунку під Будапештом полягла ціла розгорнута бойова армія радянських солдат, якщо не більше, тому деякі сучасні історики в Україні й Росії називають подібні перемоги мало не пірровими, тобто сумнівними, що не виправдовують величезних жертв і виснаження сил переможця.

Зараз в Угорщині можна почути дещо розбіжні думки щодо подій шістдесятилітньої давності. Деякі відомі політики й громадяни в Угорщині, які вважають себе прихильниками ліво-ліберальних цінностей, позитивно оцінюють штурм Будапешта радянськими військами. Днями на одному з зібрань, у якому взяли участь прем’єр-міністр Угорщини Ференц Дюрчань, провідні ліві політики а також члени Руху Опору й Союзу антифашистів в Угорщині, голова соціалістичної партії Іштван Гіллер зазначив, що 60 річницю звільнення Будапешта святкують в Угорщині й за кордоном демократичні сили. “ А хто закликає нас не робити цього, хто засуджує святкування цієї події, той протиставляє себе демократії вдома в Угорщині, Євросоюзі, й усюди у світі, адже йдеться не тільки про перемогу добра над злом. В кінцевому рахунку - це явна перемога демократії над тоталітаризмом”, - сказав промовець.

Однак Андраш Купар, один із депутатів консервативної партії ФіДЕС має з цього приводу іншу думку. Разом з деякими своїми однопартійцями він протестує проти відзначення цієї дати, бо вважає, що через так зване, як він каже, радянське звільнення в Будапешті (від репресій пронацистської організації нілашистів з одного боку і від повітряного бомбардування угорської столиці радянськими літаками з іншого) загинула значна частина мирного населення Будапешта, не кажучи про тих, які через свої переконання потрапили потім до радянських гулаґів. Заяву Андраша Купара засудили група відомих в Угорщині діячів культури, науки та бізнесу. Вони закликали ізолювати консервативного політика від діяльності в муніципальних зборах столиці та примусити його вибачитися перед мешканцями столиці.
XS
SM
MD
LG