Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні на лікування до відомого чеського курорту Карлові Вари прибув колишній президент України Леонід Кучма.


Оксана Пеленська

Прага, 15 лютого 2005 - З Києва до Карлових Варів колишнього українського президента доставив малий літак, а далі з летовища Леоніда Кучму відвіз сріблястий “Мерседес”, який супроводжувало тільки одне авто. Тобто, жодного ескорту з “мигалками” і сиренами, червоного килима чи фанфар. Так Леонід Кучма дістався до найпрославленішого чеського курорту, щоб тут відпочити і полікуватись. Місце відпочинку – престижна приватна вілла Ahlan. Цей факт радіо “Свобода” підтвердив її працівник:

Вілла Ahlаn: “Так, пан Леонід Кучма є в нас на лікуванні, буде у нас відпочивати. Засобам масової інформації він жодних інтерв’ю не даватиме”.


Триповерховий будинок є пам’яткою архітектури кінця 19 століття і розташований неподалік курортної променади. Віллу Ahlan вибирають ті гості, які прагнуть максимально непомітної присутності, високої професійної обслуги і найкращого лікування. Всі ці умови власники вілли Ahlan гарантують, принаймні, це можна прочитати в їхніх рекламних листівках. Сьогодні ця вілла прийняла Леоніда Кучму. На наші запитання, які процедури прийматиме український екс-президент чи в якому номері він зупинився, відповіді ми не одержали. З рекламного сайту вілли в Інтернеті ми довідались, що день перебування в номері-люкс коштує у цей сезон близько 1000 доларів США.

Хто ж приймає Леоніда Кучму на чеській землі й, відповідно, покриває всі видатки? В мерії міста Карлові Вари про приїзд високого гостя з України нічого не знали. Речник мерії Якуб Кавалек:

Я.Кавалек: “Місто Карлові Вари цілком точно не запрошувало пана Леоніда Кучму. Тобто, якщо він і є в Карлових Варах, то це його приватна поїздка. А тому ми і не плануємо з ним жодних переговорів”.

Серед пострадянської політичної еліти Карлові Вари особливо популярні. Одна з причин, ймовірно, в тому, що тут можна лікуватись, відпочивати і працювати, практично не покидаючи одного приміщення, можна сховатись в якомусь приватному санаторії, при бажанні оминаючи сторонніх. Про це радіо “Свобода” розповів відомий празький журналіст Ондржей Соукуп:

“Назагал Карлові Вари є курортом, де часто відпочиває російськомовна еліта, включно з політичною. Навіть розповідають, що тут перебував голова Центральної виборчої комісії пан Кивалов. Тобто, перше, що він зробив відразу після того, як його звільнили, так це приїхав до Карлових Варів. Були й інші. Хто точно тут буває, сказати тяжко, тому що частина курорту належить як українським, так і російським групам. А вони, зрозуміло, жодної інформації не дають. Ось чому ніхто з наших журналістів досі не дістав жодної інформації, нам туди не пробитись”.

А за інформацією радіо “Свобода”, крім Кивало ва, в Чехії нещодавно відпочивав Костянтин Грищенко. Ще як міністр закордонних справ України він зустрічав тут новий 2005 рік. Також кілька років тому в Карлових Варах оздоровлявся лідер соціалістів Олександр Мороз.

Щодо приїзду до Карлових Варів українського екс-президента Леоніда Кучми, то він не минув уваги низки чеських політиків. На думку відомого правозахисника, члена Сенату, вищої палати парламенту Чеської Республіки, Яромира Штетини, коментарі щодо цієї події слід чекати ближчими днями, і ці коментарі будуть. Яромир Штетина в інтерв`ю радіо "Свобода":

“Леонід Кучма отримав чеську візу приблизно на місяць, приїхав сюди лікуватись і як сам зазначив, приїхав як приватна особа. Тобто, з правового погляду, всі претензії щодо його перебування у нас є внутрішньою справою України. Що ж до морального боку справи, то гадаю, чеські засоби масової інформації мали б звернути увагу на те, яку політику проводив Леонід Кучма на завершальному етапі своєї президентської кар’єри. Вони б мали написати про те, у скоєнні яких злочинів підозрівається Кучма, як ці факти сьогодні обговорюються. Чеські медіа б мали вивчати всі звинувачення, як, наприклад, звинувачення депутата Григорія Омельченка щодо викрадення Георгія Гонгадзе. Було б добре, якби у нас про це повідомили. Я сподіваюсь, що ця тема стане предметом інтересу чеських журналістів”.

Леонід Кучма планує провести в Карлових Варах 24 дні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG