Доступність посилання

ТОП новини

Олександр Зінченко: “Одеса “уславлена” надзвичайно великим переліком резонансних вбивств, які вразили цілу державу”.


Петро Каландирець

Гасла учасників пікету і мітингу в Одесі
Одеса, 15 лютого 2005 - Державний секретар Олександр Зінченко представив в Одесі нового голову обласної державної адміністрації Василя Цушка. Тим часом, близько двох тисяч прихильників Президента України Віктора Ющенка провели пікет і мітинг.

Учасники акції тримали в руках прапори Партії захисників Вітчизни та гасла “Боделана і Гриневецького у Северодонецьк”, “Боделану ганьба”, “Одесі нового губернатора і нового мера” та інші. Присутні скандували “Гурвіц-наш мер” та “Боделана в Гондурас”.

На мітингу мав слово і голова правління регіональної організації “За Україну, за Ющенка” Вячеслав Асєєв, відповідальний секретар громадського руху “Марафон гідності” Тетяна Бурик та інші.

Гасла учасників пікету і мітингу в Одесі
Коли до площі біля облдержадміністрації прийшли близько сотні прихильників екс-кандидата на посаду Президента України Віктора Януковича та проросійської організації “Єдіноє отєчєство” - учасники мітингу зустріли їх вигуками “Ганьба!”. Щоправда, до сутичок не дійшло.

З учасниками пікету та мітингу мали зустріч державний секретар Олександр Зінченко та Голова Одеської обласної державної адміністрації Василь Цушко. Вони отримали від учасників акції численні вимоги, серед яких необхідність проведення позачергових виборів міського голови Одеси, відродження санаторно-курортної зони міста, розслідування багатьох резонансних справ – вбивств, викрадень, політичних переслідувань.

Гасла учасників пікету і мітингу в Одесі
Одеського міського голову Руслана Боделана у залі обласної державної адміністрації, де відбувалося представлення нового губернатора, присутні зустріли вигуками “Ганьба”. Дісталося йому та голові Одеської обласної Ради Сергію Гриневецькому і від державного секретаря Олександра Зінченка, який оголосив про відокремлення влади і бізнесу. “Це стосується Вас, Ваших дітей, вашої сім”ї. Якщо це буде не так – подумайте добре, бо це стосується всіх. Винятків не буде”,- наголосив пан Зінченко.

Державний секретар України наголосив на необхідності через 45 днів знову зустрітися у приміщенні Одеської обласної держадміністрації і зробити висновки з приводу перших кроків нової влади. Він закликав припинити в регіоні та у владних кабінетах заклики до сепаратизму і запевнив, що такі факти будуть розглядатися Міністерством внутрішніх справ та Службою безпеки України.

Учасники мітингу прихильників Віктора Ющенка в Одесі
Пан Зінченко нагадав про жертви резонансних злочинів, справи яких дотепер не доведені до завершення. Він закликав правоохоронні органи ретельно розслідувати справи вбивства голови Одеського обласного арбітражного суду Бориса Вихрова, журналістів Ігоря Бондаря та Бориса Дерев’янка, Генерального директора об’єднання “Антарктика” Валерія Кравченка, викрадених у 1998 році представників місцевогно самоврядування Ігоря Свободу, Сергія Варламова, викраденого у 2002 році активіста Одеської обласної організації Партії Реформи і Порядок Андрія Татарчука.

Державний секретар України повідомив, що минулого року випуск продукції на підприємствах Одеси і області скоротився на 3%, що є найгіршим результатом в Україні. Майже 44 % підприємств працюють збитково. Серед “збиткових” чомусь опинилися такі підприємства, як знані в Одесі готелі “Лондонський”, “Червоний”, об’єднання “Пасаж”.

У залі обласної держадміністрації
Харчова промисловість регіону, яка забезпечує понад 30 % всієї продукції, скоротила виробництво на 7% . В Україні спостерігалося зростання на 12%. Вражає і розмір заборгованості за енергопостачання.

Документацію щодо реального стану економіки регіону держсекретар пообіцяв подарувати керівникам різного рівня. Він закликав Одеського міського голову Руслана Боделана передати до засобів масової інформації декларацію про свої прибутки.

Голова Одеської обласної державної адміністрації Василь Цушко запевнив у виступі, що особисто здаватиме до правоохоронних органів тих чиновників, які братимуть хабарі за свої послуги. Він закликав Ради різних рівнів в Одесі і області самостійно скасувати рішення, зокрема земельні, які суперечать Законам України.

Президія урочистих заходів представлення нового голови облдержадміністрації
Першим заступником голови Одеської обласної державної адміністрації став Арсеній Яценюк, заступником – колишній головний редактор газети “Юг” Володимир Курінний. Прізвища двох інших заступників голови облдержадміністрації стануть відомі найближчими днями. Нині проводяться консультації з усіма політичними силами. “Це буде відкрито, прозоро”,- запевнив пан Цушко.

Олександр Зінченко представив присутнім і нового керівника Одеського обласного управління МВС України. Ним став полковник міліції Михайло Вершняк.

Вже на прес-конференції для журналістів державний секретар України Олександр Зінченко запевнив, що питання виборів Одеського міського голови “є відкритим”.

“Вибори 2002 року в Одесі були сфальшовані. Це загальновідомо. Я думаю, що тут буде чесна влада. І цю владу оберуть одесити. Нині в Одесі не працює система самоврядування. Влада не є прозорою. Найближчим часом тут працюватиме комісія. Вона матиме міжвідомчий характер. Тут буде серйозний аудит. Має попрацювати і Контрольно – ревізійне Управління”, - зазначив пан Зінченко.

Нові голова облдержадміністрації і обласної міліції на прес конференції
Перший заступник голови Одеської облдержадміністрації Арсеній Яценюк в інтерв’ю радіо “Свобода” запевнив, що новій владі необхідно хоча б два тижні для ознайомлення з усіма важливими регіональними питаннями, які вимагають швидкого вирішення.

Арсеній Яценюк: “У першу чергу слід проаналізувати, адже Одеська область є однією з провідних областей держави. Єдине питання, що слід визначити пріоритети. Якщо йдеться про стратегічні - це одна ситуація, а якщо про оперативні – слід зрозуміти, яким чином і як швидко їх можна вирішити”.

А Народний депутат України Олексій Козаченко висловив переконання, що нове керівництво обласної держадміністрації працюватиме значно результативніше, ніж це робила попередня влада.
XS
SM
MD
LG