Доступність посилання

ТОП новини

“Альтернатива”: Напад на газету "Наша віра" та патріархію УАПЦ.


Андрій Охрімович

Андрій Охрімович

«Чи має право священнослужитель переривати святу літургію та виходити із храму для того, щоби почастуватись із вельможним гостем? Хто у той момент для Вас більше важив: Христос, який був присутній у Святих тайнах, чи Кучма, який завітав на Великодню службу 2001-го року?»

(З відкритого листа Великої Ради Всеукраїнського братства апостола Андрія Первозваного УАПЦ до предстоятеля УАПЦ митрополита Мефодія. Від 27-го січня 2005-го року.)


Шановні слухачі, вітаю вас. В ефірі “Альтернатива”, експеримент в мистецтві, науці, політиці, і просто у житті...

Цитата, з якої ми почали нинішню “Альтернативу”, дивним чином перегукується з витягом зі статті у «Московському комсомольці» за 26-те квітня 2004-го під назвою «Руйнування Віри»: «РТР коротенько показує хресний хід, а потім голос диктора, піднесений, як у Левітана, проголошує: “І от наступає кульмінація Пасхальної радості! Патріарх звертається з вітанням до президента Росії Володимира Володимировича Путіна!!! (Донині вважалося, що кульмінація пасхальної радості – це Христос Воскрес!)»

Зрештою, нас цікавить не стільки пострадянська імперія, скільки те сміття, яке вона лишила в Україні. Днями стався інцидент, який є викликом нинішній владі. Якраз того дня, коли новообраний прем’єр оголошувала свою програму у Верховній Раді на патріархію УАПЦ та редакцію газети “Наша віра” стався розбійний напад.

Над програмою працюють: філософ та визнаний у світі моральний авторитет Євген Сверстюк, журналіст Віктор Недоступ та звукооператор Сергій Балабанов. Автор Андрій Охрімович.

Ну, а починаємо ми з розповіді пана Євгена про те, як воно виглядало на вулиці Трьохсвятительській.

Євген Сверстюк

Це сталося, як всякий бандитський напад, несподівано. Після виступу у парламенті Президента і прем’єр-міністра був напад на патріархію, на редакцію газети “Наша віра”. Якісь люди, які показували якісь папірці, вимагали забиратися.

За декілька годин було викинуто редакцію грубо. Священик не хотів виходити з храму, де він служить, то його побито, витягнуто за ноги. Це отець Валерій.

Вони не давали викликати міліцію, але все ж таки міліція була викликана. Вмить по телефонах пішла про це чутка, і міліція запломбувала приміщення. Від нападників залишилося тільки троє людей і так званої охорони та міліціонер від 12-ої дільниці.

Мою увагу привернув найбільший бандит, який назвався архімандритом. Там з’ясовували хто він є, то це з братків Корчинського , але він ходить у рясі під виглядом архімандрита.

Андрій Охрімович

Чи можна це розцінювати, як виклик владі, і свого роду, як промацування влади, як вона себе поведе в новій ситуації?

Євген Сверстюк

Я думаю, що це був добре підготовлений виклик владі. Вони мали добре підготовлені листівочки, що тут ремонт у храмі, щоб люди йшли на молитву до Андріївської церкви, а в Андріївській церкві є осередок Мефодія, і туди люди бояться заходити – там дуже поганий дух.

Справа в тому, що це так званий митрополит, який не має жодної підтримки серед парафіян, його не поминають у церквах. В його церквах його не поминають. Таким чином він перебазувався в Київ і зорганізував собі якусь групу невідомо за яким принципом, таку розбійницьку групу невлаштованих бродячих попів, і то вони осіли в Андріївській церкві.

Андрій Охрімович

Імперське керівництво приділяло особливу увагу УАПЦ. Пострадянська пропаганда робила все, щоб інертний український громадянин був переконаний: УАПЦ придумав бухгалтер Петлюра.

Однак профанація не спрацьовувала – вірних ставало дедалі більше. Останніми роками, як свідчить відкритий лист Великої Ради Всеукраїнського братства апостола Андрія Первозваного, впроваджується інший план руйнації духовності.

«Відколи упокоївся Святійший Патріарх Димитрій протягом останніх п’яти років керівництво УАПЦ проводить незрозумілу мирянам, утаємничену од вірних політику. Спадає на думку, що церкву послідовно доводять до повної руйнації. Визначеної Статутом діяльності немає: не проходять архієрейські собори, не працює патріарший суд, не збирається патріарша рада, церковна громада не інформується про церковне життя.

Тому є усі підстави для найприкріших припущень щодо причин теперішньої упослідженості та занепаду».

Євген Сверстюк

Якщо стратегічно вимірювати, куди вони хотіли вдарити, то вони хотіли вдарити і по парафії. Якщо вимірювати по-іншому, то вони хотіли вдарити по редакції “Нашої віри”, бо це газета, яка виходила при совєцькому режимі і друкувалася у Литві, яка виходила при Кучмі, і ніхто не смів зачепити, хоч вона була опозиційною, і вони не вручали передплатникам дуже часто, але він її не смів зачепити тоді.

Андрій Охрімович

Ви кажете “Вони”. Виникають питання: “Хто ж вони? Якого вони походження?”

Євген Сверстюк

Скажімо так. Звідки з’явився в УАПЦ Мефодій? Ніхто навіть не чув про Мефодія. Він викриває Філарета останніми словами, виявляється, був у МП, він був у КП і з’являється нарешті в УАПЦ, як ніхто.

Він є членом церковної ради як митрополит, а я є від мирян теж членом патріаршої ради. Ми з ним зустрічаємося на патріарших радах, але я відчуваю, що це чоловік чужий. Але це інша справа, що ти відчуваєш.

Відходить патріарх Димитрій у 2000-му році, який був дуже авторитетний серед народу і дуже невгодний владі. Відходить патріарх Димитрій – і що на місце патріарха? Влада “сватає” Мефодія, і люди в жахові. На те місце, де був Мстислав, і де був Димитрій.

Потім ми починаємо спостерігати, як руйнується авторитет УАПЦ. Про неї згадують лише тоді, коли фотографують Мефодія, який освячує шевальє і “кавалєрствуючих” дам, бо вони не знайшли ніякого священнослужителя, окрім Мефодія, в жодній церкві, щоби їх освячували. Але то вже мафія і зв’язок з певними людьми, які йому купують “Мерседеси”.

Я думаю, що це свідоме руйнування церкви, тому що патріарх Димитрій заповідав, щоб церквою займався владика Ігор, архієпископ Харківський і Полтавський – це дуже інтелігентний і дуже віруючий ієрарх. Коли влада просуває Мефодія, то цілком ясно, що вона має якісь свої цілі, щоб знищити УАПЦ, яка є ланкою до зв’язку з константинопольським патріархом.

Андрій Охрімович

У відкритому листі Великої Ради Всеукраїнського братства апостола Андрія Первозваного УАПЦ до митрополита Мефодія було поставлено ряд жорстких питань: «Чи правда, що ви були засуджені та відбували покарання за статтею 206 КК СРСР «злісне хуліганство»? Чи ваше рукоприкладство у храмі відійшло у минуле, чи ви й надалі практикуєте подібне поводження зі священиками та мирянами? Як можна пояснити, що після Вашої «розборки» в одному з громадських закладів Тернополя, коли ви із зброєю у руках погрожували людям, проти Вас не була відкрита кримінальна справа? Чи Ваша звичка до лихослів’я була тільки наслідуванням колишнього президента Кучми та прем’єр-міністра Януковича? І чи ви її вже подолали?»

Євген Сверстюк

Сьогодні влада нова прийшла під певними гаслами і одне із них – це верховенство закону. І все. З цього починається і на цьому все закінчується. В даному випадку ми маємо порушення закону. Чи може світська влада застосувати ККУ по відношенню до цього ж самого Мефодія, який цей ККУ явно порушив?

Євген Сверстюк

Зараз влада повинна вигнати тих, хто напав на вашу хату, і дати можливість вам працювати. Це цілком у можливостях влади. Але коли є певні судові претензії, то треба розглядати у судовому порядку. Це незроблено й досі. У Києві ще не було випадку, щоб запломбували двері редакції.

Андрій Охрімович

Не будучи юристом, я бачу те, що я бачу: розбійний напад з побиттям і хамським поводженням. Тобто, за всіма ознаками потрібно було б порушувати карну справу. Тобто, питання в іншому. Коли я питав, хто вони такі є і звідки, то я намагався звернути Вашу увагу на той період, коли влада і церква зрослися. Це відбувалося в радянський час. Народ часто-густо намагається розгадати загадку, що ховається під сутаною?

Євген Сверстюк

Власне, хто був патріарх Димитрій? Це був благочестивий старець, якому за 80, який хотів, щоби церква була окремо від держави. Він принципово проголошував незалежність розбудови церкви, праці церкви з народом. Він отримував багато погроз. А приходить клерк, і він отримує теж інструкції від влади, і він вже є тим чоловіком, якого потребує влада.

Скажімо, дуже дивний спосіб поведінки Мефодія: він звернувся тижнів три-чотири тому перед виборами з агітацією за Януковича. Це було в Інтернеті. Він є єпископом чи митрополитом від Тернопільської області. То що, він від тернопільчан звернувся з агітацією за Януковича? Цілком ясно, що він звернувся від когось іншого. А тепер вся ця банда, що з ним прийшла вже помаранчева.

Андрій Охрімович

“Церковна громадськість запитує митрополита Мефодія: «Чим ви пояснюєте присутність представників влади на архієрейських соборах УАПЦ, коли 1999-го року вас підвищили у титулі до «митрополита», а після смерті патріарха Димитрія, всупереч волі покійного, вас обрали «місцеблюстителем»? Чи ваша активна участь у «ордені святого Станіслава», визнаного за «квазімасонський» пояснюється тільки матеріальною зацікавленістю? Чим ви мотивуєте Вашу агітацію та підтримку СДПУ(О) та інших антинародних сил на парламентських виборах 2002-го року?»

(З відкритого листа Великої Ради Всеукраїнського братства апостола Андрія Первозваного УАПЦ до предстоятеля УАПЦ митрополита Мефодія.)


Виходить цікава річ: існує церква, і паралельно існує певна кількість самозваних людей, які знову ж таки на щось претендують. Чи це було завжди, чи це є ознакою цього нещастя?

Євген Сверстюк

Я думаю, що таке не існувало. Церква завжди має певну дисципліну, певний бар’єр, кого можна пускати до церкви, а кого не можна пускати.

В совєцькі часи це було теж, і тоді не дуже рвалися до церкви і у священики. Тоді священик був дуже загроженою людиною, і коли він кого-небудь торкнув пальцем, то відразу проти нього збуджувалася кримінальна справа суворіша, ніж до кого-небудь іншого.

Тепер навпаки, після перебудови. Тепер можна надіти рясу і прикидатися священиком і тобі дуже багато сходить. Зараз це дуже вигідна форма маскування. І перед міліцією, і перед податковою міліцією. Через те дуже багато бомжів, які мають різні ранги: від ієрарха до єпископа.

Андрій Охрімович

Ранги хтось дає, а хтось має висвячувати.

Євген Сверстюк

Вони одне одного висвячують. Це окрема тема, і це дуже важка тема. Цей баласт стоїть великою мірою на шляху до поєднання нашої церкви з Константинополем, тому не може прийняти підозрілих людей, які можуть нападати на церкву. Вони ж дуже схожі на буксирні бригади 30-их років, які нападали на церкву, які били, оббивали і спалювали церкву зовсім безкарно. Але тоді вони не рядилися в ряси, воно просто були НКВДистами або їхніми посланцями, і якось було ясніше.

Андрій Охрімович

Ці мужі є достатньою зоною зацікавленості спецслужб сусідніх держав, які мають в тому інтерес, щоб дестабілізувати українську державу, її розхитати з середини?

Євген Сверстюк

Цілком однозначно. Вони чекають того, хто їх найме. І якщо платять, то вони погоджуються, вони навіть не торгуються особливо. Тому є дуже велика ймовірність, що це люди, які найняті певними спецслужбами.

Андрій Охрімович

Отець Олександр Мень, священик, що мав потрясаючу харизму, спробував очистити російську православну церкву від КГБістів. Його було зарубано сокирою неподалік од церкви. Злочинців досі не знайдено.

У цей контекст доволі зручно лягає питання з відкритого листа до предстоятеля УАПЦ митрополита Мефодія: «Чи ваш батько дійсно був одним з керівників підрозділів НКВД в Галичині, які наприкінці 40-х років займалися відправкою родин вояків ОУН-УПА до Сибіру? Чи ваш брат дійсно є офіцером російської ФСБ? Чому на Тернопільщині вас називають україножером?»

Над програмою працювали: головний редактор газети “Наша віра” Євген Сверстюк, журналіст Віктор Недоступ, звукооператор Сергій Балабанов, автор Андрій Охрімович.

Всього вам доброго. Зустрінемось через тиждень.

Говорить радіо “Свобода”.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG