Доступність посилання

ТОП новини

Помаранчева революція заощадила Україні мільйони на рекламі.


Марія Щур

Прага, 17 лютого 2005 - Помаранчева революція по-новому представила Україну в світі, а для декого взагалі відкрила нову державу. Подивитися на неї зблизька тепер планують десятки тисяч туристів, яких навіть зараз не відлякує від приїду сніжна українська зима. Щоб більше розповісти про туристичні можливості України, організатори щорічного туристичного ярмарку Holiday World запросили “відому незнайомку” стати партнерською країною на цьогорічному ярмарку в Празі.

У туристичному бізнесі Україна робить лише перші кроки. І хто знає, як довго б вона пасла задніх у цій галузі, якби не події Помаранчевої революції, говорить голова української делегації на Празькому туристичному ярмарку Валерій Цибух:

“Помаранчева революція сприяла тому, що люди могли дізнатись, що є така країна. Раніше її знали по Чорнобилю чи касетним скандалам, а тепер всі знають, що є і інша Україна. Фахівці підрахували, що ми зекономили близько мільярда доларів на рекламі України у зв’язку з Помаранчевою революцією”.

Результати цієї реклами вже відчули на собі українські туроператори. Ігор Хмарський, голова правління “Діалог-ґруп”, однієї з найбільших українських туристичних фірм, представлених у Празі, говорить, що західні туристи не боялися їхати до України навіть під час революції, та й зараз потік туристів не спадає:

“З листопада минулого року інтерес до України підвищився у громадян таких країн, як Німеччина, Італія, Швейцарія. Кількість туристів з цих країн збільшилась у чотири-п’ять разів”.

Більше до України стало їздити і чехів, говорить співробітниця чеської туристичної фірми 1BigEurope.com Катерина Камалетдинова:

“Ми помітили, що останнім часом різко зросла кількість заявок. Якщо раніше ми робили замовлення своїм партнерам в Україну на одне-два місця за місяць, то тепер йдеться про одне-два замовлення на день”.

За словами Катерини Камалетдинової, стримують розвиток туристичної галузі в Україні візи та пострадянська інфраструктура:

“Головною проблемою є те, що Україна не є в Європейському Союзі. Для туристів потрібно виробити візу. Цим треба займатися, це триває якийсь час, коштує додатково, тому я думаю, що багатьох людей це відохочує їхати до України. Вони думають: краще я поїду туди, не потрібні візи. А друга проблема – це рівень туристичної інфраструктури. Люди в Європі звикли до певного комфорту в готелі та обслуговування. В багатьох готелях рівень ще дуже пострадянський. Інколи там просто комунізм. Але більшість готелів пристосовується до нових умов. Вони вже навчилися ставитися до клієнтів як до клієнтів, а не як до людей, які їм набридають”.

Проблеми з візами для європейців та громадян інших розвинутих країн нова українська влада пообіцяла вирішити вже найближчим часом. А от що робити з пострадянським сервісом - ще неясно. Навіть на виставці деякі пані, що представляли офіційний український туризм, дивилися крізь відвідувачів, не виказуючи жодних емоцій.

Привітними натомість були український гончар та писанкарка, які радо навчали охочих своєму мистецтву. Щоправда, і вони втратили аудиторію, коли поруч загримів гімн туристичної галузі, який був так несхожий на нові революційні ритми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG