Доступність посилання

ТОП новини

Польща пропонує державам Європейського Союзу видавати безплатні візи українцям в обмін на безвізовий в''їзд в Україну


Володимир Павлів

Варшава, 18 лютого 2005 року – У п’ятницю міністр закордонних справ України Борис Тарасюк з робочим візитом відвідав Варшаву – вперше з моменту повторного призначення його на цю посаду. У Варшаві Борис Тарасюк зустрівся зі своїм польським колегою Адамом Ротфельдом та з прем”єром уряду Польщі Мареком Белькою.

На цих зустрічах з польськими політиками голова українського дипломатичного відомства обговорював питання стосунків України з ЄС та НАТО, а також важливі питання для двосторонніх стосунків, зокрема такі, як продовження до Польщі нафтопроводу Одеса-Броди та вирішення проблеми із відкриттям львівського Цвинтаря Орлят.

Під час спільної розмови Борис Тарасюк та Адам Ротфельд дійшли до висновку, що позиції Польщі і України, щодо зближення останньої з ЄС і НАТО сильно співпадають. Голова польського МЗС пообіцяв, що Польща і надалі буде відстоювати інтереси України в Євросоюзі і навіть пропонуватиме йому застосовувати таку ж схему візового режиму, яка зараз діє між Польщею та Україною. Нагадаймо, що зараз полякам для в’їзду в Україну візи не потрібні, а українці отримують польську візу безкаштовно. Хоч сам Адам Ротфельд, відповідаючи на запитання кореспондента Радіо Свобода зауважив, що це завдання нелегке:

Адам Ротфельд

Сьогодні мені важко сказати, якою мірою це буде сприйнято, адже так складається, що у Німеччині, як ви знаєте, ліберальний підхід до видачі віз українцям зустрівся із дуже негативною реакцією, оскільки було багато зловживань і негативних супутніх фактів. Тому ми намагаємося пояснювати нашим німецьким партнерам, що цього не можна переносити на стратегію і на загальні підходи.

Володимир Павлів

Стосовно взаємин України з НАТО, то, на думку Адама Ротфельда, вони й раніше розвивалися непогано. Натомість, Борис Тарасюк пояснив принципову відмінність підходів до стосунків з Північноатлантичним Альянсом колись і тепер:

Борис Тарасюк

Поступ в напрямі до критеріїв набуття членства в НАТО спостерігався лише у військовій галузі. А нині цей поступ буде спостерігатися в галузі політичній, в галузі функціонування інститутів демократії, верховенства права. В цьому буде кардинальна відмінність нинішньої влади від попередньої.

Володимир Павлів

Питання, важливі для економічної співпраці між обома країнами, зокрема про перспективу продовження нафтопроводу Одеса-Броди до польського Плоцька, Борис Тарасюк обговорив із прем’єр-міністром Польщі Мареком Белькою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG