Доступність посилання

ТОП новини

У справі вбивства редактора “Вечірньої Одеси” Дерев’янка можуть допитати і міського голову Боделана.


Петро Каландирець


Одеса, 1 березня 2005 - Нещодавно призначений керівник Одеської обласної міліції Михайло Вершняк провів 1 березня свою першу зустріч з працівниками засобів масової інформації. Брифінг відбувся у приміщенні Гільдії власкорів Одеси.

Начальник Одеського обласного управління МВС України назвав неправдивими відомості, які оприлюднили Інтернет-видання “Грані” та “Оглядач”, що стосуються його професійної біографії під час роботи у Київській області. Журналістам, серед іншого, повідомили, що міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко провів внутрішню перевірку відомостей, оприлюднених ЗМІ. Лише після отримання результатів розслідування Михайло Вершняк був запрошений до МВС. Під час першої ознайомчої зустрічі з паном Луценком, яку провів керівник Одеської обласної міліції, місто Одесу було названо регіоном зі складною політичною ситуацією. Серед причин напруги згадували перебіг подій, пов’язаних з виборами 2002 року, численні порушення прав людини, продаж земельних ділянок у приморській курортній зоні.

Голова Гільдії власкорів В"ячеслав Воронков та Михайло Вершняк
“На превеликий жаль, останні шість місяців працівники міліції в Одесі і області практично не виконували професійні обов’язки. Їх використовували для забезпечення перемоги так званого “єдиного кандидата” від влади Віктора Януковича”, сказав Михайло Вершняк. Серед головних завдань, які покладені на новопризначене керівицтво МВС в Одеській області, на брифінгу назвали і “повернення віри одеситів у здатність працівників міліції стати на захист тих, хто цього потребує”.

Журналісти цікавилися перспективами завершення розслідування кримінальних справ вбивства головного редактора газети “Вечірня Одеса” Бориса Дерев’янка, колишнього голови Київської райдержадміністрації Одеси Ігоря Свободи та інших.

Журналісти на брифінгу
Михайло Вершняк сказав, що не може назвати термінів, які необхідні йому для розслідування резонансних справ, скоєних від 1998 до 2003 років в Одесі. Правоохоронні органи нині визначили конкретні плани проведення слідчих дій.

Одразу після вбивства Бориса Дерев’янка тодішній голова обласної державної адміністрації Руслан Боделан, як відомо, заявляв, що він “знає замовників цього резонансного злочину і обов’язково їх назве”. На запитання кореспондента радіо “Свобода”, “чи може така заява стати причиною для проведення допиту нинішнього Одеського міського голови?” керівник УМВС України в Одеській Області Михайло Вершняк відповів, що “якщо така необхідність виникне – Руслана Боделана допитають”.

Михайло Вершняк: “Якраз у цьому ви можете не сумніватися. Вони робили заяви такі, бо були переконані в тому, що ніхто їх не чіпатиме. Коли людина такого державного рангу робить подібні заяви – він має за це відповідати. Я відчув помітний спротив уже нині. Дуже не хотіли підписувати запити щодо юридичних підстав законності продажу земельних ділянок колишніх піонерських таборів та баз відпочинку різноманітним фірмам. Я сказав, що проблем немає, і я можу особисто підписати такі запити. Кілька десятків надіслані на ім’я одеського міського голови. Юридична оцінка проданих земельних ділянок між тим, як вона оцінювалася на момент продажу – надзвичайно вражає”.


Керівник УМВС України в Одеській області прокоментував і нинішні події на Куликовому майдані Одеси. Саме там дотепер перебувають намети на підтримку екс-кандидата на посаду Президента України Віктора Януковича. Михайло Вершняк пообіцяв перевірити інформацію про факти незаконного підключення мешканців наметів до енергомережі, з метою опалення наметів.

Якщо мова йде про несанкціоновану крадіжку електроенергії пан Вершняк пообіцяв відреагувати належним чином. Щоправда, у разі продовження міською владою терміну перебування містечка прихильників Януковича на Куликовому майдані, керівник обласної міліції зазначив, що правоохоронні органи перешкод продовженню акцій не чинитимуть.

Михайло Вершняк вважає, що факти прав порушень прав людини мають місце і у конфлікті, який досі триває в Одеському морському торговельному порту навколо спільного підприємства з іноземними інвестиціями “Айронімпекс Україна”. Генеральний директор СП Юрій Кузнецов неодноразово звертався до Президента, Уряду, Верховної Ради, керівників СБУ, МВС та Генпрокуратури з проханням створити умови для відновлення діяльності “Айронімпекс України”.

“Маємо інформацію про використання передвиборчої ситуації. Окремі чиновники “зачищали кінці”. Ніхто з них у той час на законність своїх дій не зважав”, - сказав керівник обласного управління МВС і запевнив, що “якщо судовим виконавцям чинитимуть перешкоди , будуть надані працівники міліції. Наш святий обов’язок – забезпечити виконання ухвали суду”.

Голова Гільдії власних кореспондентів Одеси В’ячеслав Воронков звернувся до Михайла Вершняка з проханням взяти під особистий контроль справу про побиття ще позаминулого року одеського кореспондента газети “Факти” Олександра Левита. На думку пана Воронкова, “попереднє керівництво міліції в Одесі не робили необхідних кроків для розкриття злочинів, скоєних відносно працівників засобів масової інформації”.

Михайло Вершняк пообіцяв взяти під контроль і справу про спалення в Одесі кав’ярні “Парижанка”. Господарям кав’ярні неодноразово погрожували за те, що саме там харчувалися учасники передвиборчих марафонів на підтримку тоді ще кандидата на посаду Президента України Віктора Ющенка.
XS
SM
MD
LG