Доступність посилання

ТОП новини

Справу Ґонґадзе не розкриють, якщо до неї не залучать записи Мельниченка – представник Міжнародної федерації журналістів.


Мар’яна Драч

Прага, 1 березня 2005 року – За розслідуванням справи Ґонґадзе ретельно стежить Міжнародна федерація журналістів, штаб-квартира якої міститься у Брюсселі.

Представник федерації Роберт Шоу (Robert Shaw) в інтерв`ю радіо "Свобода" коментує заяву президента України про те, що вбивство журналіста розкрито.

Роберт Шоу

Звісно, заява президента Ющенка є дуже важливою для справи Ґонґадзе. Увагу до цієї справи відтоді як Ющенко прийшов до влади і спроби швидко провести розслідування можна лише вітати. Але, з іншого боку, ми знаємо, що за останні чотири роки різні генеральні прокурори затягували розслідування і були різні маніпуляції. Найсерйозніший доказ - це записи колишнього охоронця президента України Мельниченка. І ці записи поки що не залучені до справи генеральним прокурором.

Мар`яна Драч

Але пан Піскун кілька днів тому в ефірі радіо "Свобода" пообіцяв, що залучить ці записи. А вже сам Микола Мельниченко, реагуючи на це, відмовився передавати їх нинішньому Генеральному прокурору, бо вважає що у так званих піскунів "брудні руки"...

Роберт Шоу

Записи - це велика проблема. І можна зрозуміти, чому в Мельниченка є застереження, бо було чимало спроб маніпулювати справою з політичних причин, і до заяви Піскуна я б не ставився як до чіткої позиції. У тому сенсі, що спершу записи мають бути належним чином вивчені відповідними людьми.

Мар`яна Драч

Чи погоджуєтеся Ви з президентом Ющенком, який сьогодні заявив, що справу Ґонґадзе вже розкрито?

Роберт Шоу

Навіть коли говорять про те, що можливих вбивць Ґонґадзе зловили, ми не знаємо, чи це не пішаки, яких вибрали під політичним тиском президента, бо він змусив знайти когось, хто був одним із виконавців нижчого рівня. Головне ж для нас - знайти й покарати усіх, аж до тих, хто стояв коло витоків злочину, хто підбурював і закликав до вбивства. На нашу думку, про це чітко мовиться у записах Мельниченка, де є голос Кучми, який закликає розібратися з Георгієм Ґонґадзе, з журналістом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG