Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр-мiнiстр Грецiї Костас Караманлiс у середу розпочав офiцiйний вiзит до Белграда. Однiєю з тем його розмов з керiвниками державного об’єднання та Сербiї - врегулювання статусу провiнцiї Косово. Сербський прем’єр Воїслав Коштуниця заявив, що Белград готовий до компромiсу.


Михайло Рамач

Белград, 3 березня 2005 – Офiцiйний Белград досi наполягав на тому, що Косово є складовою частиною Сербiї. А вчора прем’єр-мiнiстр Воїслав Коштуниця в iнтерв’ю газетi “Блiц” виступив за компромiс. Не вдаючись у деталі, вiн заявив, що “анi Сербiя, анi етнiчнi албанці, анi мiжнародне спiвтовариство не можуть здобути все, чого хочуть”. Сербський прем’єр зуважив, що має на увазi високий рiвень автономiї провiнцiї. Незалежнiсть Косова, на думку Коштуницi, призвела б до дестабiлiзацiї Балкан. За його словами, Косово повинно бути автономiєю в рамках державного об’єднання Сербiя i Чорногорiя.

А кiлька днiв тому, пiд час розмов щодо справи Косова з прем’єр-мiнiстром Македонiї Владом Бучковським, Коштуниця про можливість такого компромісу і не згадував. Полiтичнi оглядачi роблять висновок, що до Белграда напередоднi вiзиту Костаса Караманлiса надiйшли дипломатичнi попередження, якi спонукали сербського прем’єра запропонувати можливий компромiс. А щодо грецького прем’єра, то вiн перед прибуттям до Белграда виступив проти незалежності Косова і, зокрема, проти приєднання провiнцiї до котрої-небудь сусiдньої країни.

Із Белграда голова грецького уряду вiд’їжджає до Приштини. Хоча офiцiйнi джерела його мiсiю не називають посередницькою. Сербськi спостерiгачi зазначають, що Афiни традицiйно мають добрi вiдносини з Белградом. Через це вони припускають, що Караманлiс у перебігу дружнiх розмов лише докладнiше розтлумачував белградським урядовцям те, чого вiд них вимагає Європейський союз.

Сьогодні голова грецького уряду з Белграда виїжджає до Приштини. А учора в головному мiстi Косова перебував македонський прем’єр Бучковськи. Пов’язуючи цi вiзити, преса повiдомляє, що сусiди розпочали свого роду політичний наступ на сербську та албанську сторони, закликаючи їх керуватися не лише своїми бажаннями, але й полiтичною реальнiстю.
XS
SM
MD
LG