Доступність посилання

ТОП новини

Побили негра: расове насильство в Україні.


Мар’яна Драч, Сергій Драчук

Прага, 2 березня 2005 – Українська влада засудила сьогодні минулотижневе побиття темношкірого американця в Києві. А українські правозахисники звертають увагу, що проблема расового насильства в Україні дійсно існує.

Офіційний Київ засуджує те, що сталося минулого тижня на Андріївському узвозі, сказав для радіо “Свобода” речник МЗС України Дмитро Свистков: “Міністерство закордонних справ України глибоко стурбоване фактом нападу на співробітника Американського агентства з міжнародного розвитку, громадянина США афроамериканського походження Роберта Симонза. Нині компетентні органи України, а саме Міністерство внутрішніх справ, здійснює необхідні слідчі дії з метою з’ясувати обставини інциденту, який стався 26 лютого в Києві, та притягнути винних до відповідальності. Україна засуджує будь-які прояви расизму та ксенофобії і тому докладатиме всіляких зусиль, щоб не допустити таких випадків у майбутньому”.

Як повідомив агентству “Асошіейтед Прес” сам Роберт Симонз, його била добре організована група з понад десятка бритоголових - ”скингедів” у черевиках військового зразка, била позмінно, як на тренуванні, але при цьому не чіпала його супутників, які не були чорношкірі. Роберт Симонз стверджує, що на нього й напали саме через те, що він негр, чи, як тепер заведено казати у США, афроамериканець.

Речник міністерства внутрішніх справ України Костянтин Стогній підтвердив, що за заявою Роберта Симонза від 27 лютого порушено кримінальну справу за хуліганство, але нападників іще не знайшли.

Проблема з бритоголовими - ”скингедами” в Україні дійсно існує, сказала для радіо “Свобода” координатор українсько-американського бюро захисту прав людини Тетяна Яблонська. Вона пригадує, що й раніше вони нападали на рабинів і вірних біля синагоги. Але ту справу “спустили на гальмах”: “Якби, може, реакція влади була спрямованіша і жорсткіша, то, може, і не відбулось би й цієї події з чорношкірим американцем”.

В оприлюдненому днями звіті державного департаменту США про права людини в Україні як одну з проблем названо випадки расово мотивованого насильства проти осіб африканського чи азійського походження, як також і часте переслідування расових меншин із боку українських правоохоронців. Посольство США в Україні в застереженні на своєму інтернет-сайті теж згадує про расово мотивовані напади на іноземців не з білою шкірою. Але статистики таких нападів, каже Тетяна Яблонська, наразі, здається, не існує. За її словами, ці напади можливі, бо в українському суспільстві ще немає терпимості до людей інших рас чи іншої віри.

Про те саме розповіла радіо “Свобода” і мати двох темношкірих українців, киянка Наталя Ольшана. Батько майже 18-річного Алі й 10-літньої Мар’яни – танзанієць. І коли молодшій дочці зараз живеться трохи легше, то старшому синові довелося натерпітися, каже вона: “У школі виникало дуже багато проблем, бо в нього чорна шкіра. Діти насміхалися, ображали. А коли я зверталася до вчителя, вчитель ніяк не реагував. А потім, коли він став підростати, наші правоохоронні органи завжди його затримували і вимагали, щоб він пред’являв документи, паспорт. Це на нього впливало – це була така психологічна атака, що він по два дні був у депресії…”

На думку Наталі Ольшаної, українське суспільство має змінитися і зрозуміти: “Ми всі однакові – немає значення, яка шкіра!”

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG