Доступність посилання

ТОП новини

“Права людини: українська реальність”: Екс-голова “Градобанку” Віктор Жердицький після повернення в Україну дав ексклюзивне інтерв’ю для радіо “Свобода”; Скнилівська трагедія: розпочався допит підсудних; Порушення прав людини у Придністров’ї.


Надія Шерстюк

Аудіозапис програми:

Київ, 1 березня 2005 року.

Надія Шерстюк

Говорить радіо “Свобода”. В ефірі передача “Права людини: українська реальність”.

Вітаємо вас, шановні слухачі!

Сьогодні у програмі такі теми:

-

Екс-голова “Градобанку” Віктор Жердицький після повернення в Україну дав ексклюзивне інтерв’ю для радіо “Свобода”;

-

Скнилівська трагедія: розпочався допит підсудних;

-

Порушення прав людини у Придністров’ї.

Нещодавно до України з Німеччини повернувся колишній керівник „Градобанку” Віктор Жердицький, який чотири роки провів у німецькій в’язниці.

Суд визнав екс-банкіра винним у зловживаннях, допущених під час видачі кредитів українським підприємствам. Але сам Жердицький вважає, що німецьке правосуддя лише виконувало замовлення конкурентів „Градобанку” з Німеччини та Франції для того, щоби захопити належні цій фінансовій установі активи українських цементних заводів.

З подробицями Володимир Бойко

Володимир Бойко

Голова правління, президент й акціонер одного з найбільших український банків „Градобанк” Віктор Жердицький був арештований правоохоронцями Німеччини 11-го жовтня 2000-го року у місті Ганновер.

Його обвинуватили в шахрайстві з грошима, виділеними для виплат українським громадянам, які за часи Другої Світової війни були вивезені в Німеччину на примусові роботи.

Судовий процес над Жердицьким тривав чотири роки, зараз банкір подав апеляцію на вирок, яким він засуджений до 5-ти років позбавлення волі.

Але під час судового слідства всі обвинувачення з екс-банкіра в нецільовому використанні грошей „остарбайтерів” були зняті. Натомість німецькою стороною було висунуто інше обвинувачення у тому, що український „Градобанк” у середині 90-х років видав не вигідний для себе кредит іншому українському підприємству „Хорда”.

Вирок суду доки що не набув законної сили, оскільки подана апеляція, а сам Віктор Жердицький зараз перебуває на свободі. 1-го лютого 2005-го року він повернувся в Україну, де буде очікувати на остаточне вирішення своєї судової справи.

Найбільше суперечок у справі Жердицього точиться навколо питання, чи мав право німецький суд взагалі давати оцінку діям українського громадянина, вчиненим ним на території України у взаєминах з українськими суб’єктами господарюванню. Іншими словами, чи підпадає справа Жердицького під юрисдикцію німецького правосуддя?

Жердицький вважає висунуте йому обвинувачення абсурдним, оскільки, з його слів, жодних збитків його діяльність „Градобанку” не нанесла, та вважає, що за вироком німецького суду стоять впливові фінансові й політичні кола з Німеччини й Франції та колишня українська влада, яка прагнула скомпрометувати близький до опозиції „Градобанк” і його керівника.

Ось що розповів сам Віктор Жердицький.

Віктор Жердицький

В першу чергу прямо у цьому брав участь і давав вказівки, навіть письмові, бувший Президент Кучма, брав участь прем’єр-міністр Лазаренко, фактично моніторив всю роботу всіх установ, міністерств, комісій різних комітетів тодішній віце-прем’єр Сергій Тигіпко.

А вже пізніше фігури промінялися, а посади залишилися, то всі, хто змінював цих людей на цих посадах, - це був пізніше і голова АП Віктор Медведчук, який був зацікавлений політично зв’язати проблему “Градобанку” на додаток до інтересів цементного картелю з опозицією до Президента Кучми для того, щоб провести таку фальшиву лінію: Жердицький причетний до зникнення грошей остарбайтерів, а опозиція причетна до співпраці з Жердицьким і до зникнення цих грошей, для того, щоб отримати політичний негатив, що називається, “чорний компромат” на майбутню президентську кампанію.

Володимир Бойко

Зі слів колишнього керівника „Градобанку”, ініціатором знищення цієї фінансової установи був транснаціональний цементний картель, куди входять французька компанія „Ляфарж”, німецька „Дікергоф” та інші.

Картель був зацікавлений у заволодінні акціями українських цементних заводів, що належали „Градобанку”. Ця зацікавленість стала предметом переговорів на найвищому рівні під час візиту до Франції президента України Кучми в січні 1997-го року.

Як стверджує Жердицький, за підсумками переговорів було вирішено знищити „Градобанк”. Безпосереднє керівництво цим процесом було доручено тодішньому віце-прем’єр-міністру Сергію Тигіпку, який навіть згодом отримав з рук французького президента Орден почесного легіону.

Віктор Жердицький

Цей орден Сергій Тигіпко отримав за допомогу проходження інтервенції іноземних інтересів в Україні. Причому не лише інтервенції іноземних інтересів в Україні, а інтервенція, яка принесла конкретну шкоду нашій економіці.

Достатньо взяти і вивчити матеріали досліджень антимонопольних комітетів таких країн, як Німеччина, Франція, що робить картель ця в їхніх країнах. Там немає конкуренції, там є домовленості, там є порушення правил ринкових, і їхні уряди навіть проти компаній, з якими вони змушені рахуватися, і на замовлення яких вони проводять серйозну підтримку в інших країнах, навіть в тих країнах вони штрафують досить-таки крупними сумами в порушення ринкових правил.

Володимир Бойко

Віктор Жердицький не перший українець, якого судять за кордоном за порушення на території України законодавства інших держав.

Питання, наскільки ця практика відповідає міжнародному праву, доки залишається відкритим. Принаймні, вирок щодо Жердицького ще законної сили не набув, окрім того український банкір оскаржує дії німецької влади в Європейському суді з прав людини.

Надія Шерстюк

В Апеляційному суді Львівської області судді Військового суду центрального регіону почали допитувати підсудних у справі Скнилівської трагедії, яка, нагадаю, трапилась у Львові 27-голипня 2002-го року і внаслідок падіння літака СУ-27 загинули 77 осіб.

Підсудні та їхні адвокати вимагають, аби був замінений голова судового процесу Віталій Загоруйко.

Галина Терещук розповість вам докладніше про перебіг судових засідань щодо Скнилівської катастрофи.

Галина Терещук

Виїзні засідання Військового суду центрального регіону розпочались торік 30-го листопада. Вони часто переносились, оскільки суддям не виділяли кошти на відрядження.

У справі катастрофи проходить 500 потерпілих і їх уже у залі суду вислухано. Відтак цими днями почали допитувати шестеро обвинувачених. Справи щодо чотирьох інших осіб, генералів, Генпрокуратура взяла на дорозслідування, і тепер вони проходять як свідки.

Клопотання адвокатів підсудних про припинення допиту суддя відхилив. Захисники розцінили це, як порушення прав обвинувачених, порушення норми Кримінально-процесуального кодексу.

Як зауважив адвокат заступника керівника польотів Юрія Яцюка Віталій Домашовець, у справі вказано про 151 том матеріалів, а в обвинувачувальних висновках є посилання уже на 152-й, 153, 154 томи.

Із цими додатковими матеріалами ні підсудні, ні їхні адвокати не ознайомились, тому вимагають відправити справу щодо Скнилівської трагедії на додатковий розгляд.

Взагалі у залі суду вийшла кумедна ситуація щодо додаткового 152-го тому матеріалів. Так суддя Загоруйко повідомив, що цей том містить лише протоколи, і з ними, мовляв, підсудні ознайомлені. Водночас інший суддя зауважив, що у 152 томі є відомості про певні додаткові слідчі дії, з якими ніхто не ознайомлений: ні судді, ні потерпілі, ні адвокати, ні підсудні.

За словами Віталія Домашовця, головуючий на суді намагається ввести усіх в оману. Як виявилось у 152-му томі мова йде про відеокасету із записом з авіа-шоу, яке транслював російський канал “НТВ”. Цю копію зробили російські фахівці, які стверджують, що коли СУ-27 почав демонстрацію фігур, біля нього пролетів якийсь невідомий об’єкт, ракета чи щось інше.

Віталій Домашовець

Продемонстрували касету, на якій неозброєним оком видно той об’єкт, який пролітає поруч з літаком за кілька секунд до зіткнення з деревами.

В матеріалах справи є лист СБУ, який адресований Генеральному прокурору, про те, що він надсилає з цим відеокасету, яка вилучена у якогось військовослужбовця, на якому, так і пише СБУ, видно неозброєним оком невідомий об’єкт циліндричної форми.

Галина Терещук

Адвокат Віталій Домашовець подав клопотання, щоб з новими матеріалами справи змогли ознайомитися ще четверо підсудних. Однак суддя не поставив його на розгляд.

За словами захисників підсудних, судді намагаються якомога швидше завершити цей процес, тому серед багатьох потерпілих і підсудних дедалі частіше можна почути думки, що навряд чи вони дізнаються правду, що таки стало причиною катастрофи на Скнилівському летовищі.

Надія Шерстюк

У Придністров’ї права людини порушуються у всіх галузях людської діяльності, починаючи з права на життя. Про це у Києві на прес-конференції заявили молдовські правозахисники: голова Фонду захисту прав людини у Придністров’ї Олександр Радченко і заступник голови громадського руху “За права людини” Микола Бучацький.

З ними спілкувався Тарас Марусик.

Тарас Марусик

Обидва гості, крім того, депутати: Олександр Радченко - Верховної Ради Придністровської Молдавської республіки, а Микола Бучацький - Тираспольської міської ради.

Мету свого візиту до Києва і проведення тут прес-конференції Олександр Радченко пояснив так:

Олександр Радченко

Зараз на Україні до влади прийшли більш демократичні сили, і ми б хотіли, щоб вони більше вникли в проблеми Придністров’я, тому що там, внаслідок невизнаності, порушують права людини.

Чим швидше вирішиться Придністровське питання, тим менше можливостей матиме нинішній режим у Тирасполі маніпулювати правами людини.

Тарас Марусик

Його колега Микола Бучацький сказав, що своєю прес-конференцією вони хочуть звернути увагу української та міжнародної громадськості на порушення прав людини в Придністров’ї.

Микола Бучацький

Права людини порушують у всіх галузях людської діяльності, починаючи з права на життя. Якщо говорити про право на гідне життя, то нині Придністров’я найзлиденніший реґіон Молдови. Був час, коли наші вчителі і лікарі одержували на місяць по 3-4 долари, а деякі працівники приходили на роботу за 1 долар 60 центів.

На жаль, адміністрація Ігоря Смирнова приховала від громадськості гуманітарну катастрофу.

Тарас Марусик

Депутат Тираспольської міської ради, заступник голови громадського руху “За права людини” Микола Бучацький розповів, що мешканців Придністров’я стало менше на 200 тисяч, в основному за рахунок тих, хто виїхав.

Раніше в Придністров’ї нараховувалося 750 тисяч мешканців. Зараз безробіття становить 60%, що є, стверджує Микола Бучацький, світовим рекордом.

Я запитав Миколу Бучацького: хто несе відповідальність за ту гуманітарну катастрофу? Лише Смирнов?

Микола Бучацький

Ні, безумовно, несуть відповідальність і країни-гаранти врегулювання Придністровського конфлікту: Росія, Україна і європейські держави.

Тарас Марусик

Тимчасовий повірений у справах Республіки Молдова в Україні Івон Ставіла сказав, що офіційний Кишинів знає про порушення прав людини в Придністров’ї, інформує про це міжнародну громадськість і надає посильну допомогу придністровським правозахисникам, який вважає надзвичайно сміливими, оскільки Ігор Смирнов придушив будь-яку опозицію.

Івон Ставіла

Ми переконані, що Україна може грати якщо не вирішальну, то значну роль в урегулюванні цієї проблеми, враховуючи хоча б той факт, що Україна наш безпосередній сусід.

Тарас Марусик

До речі, минулої п’ятниці Президент України Віктор Ющенко висловився на цю тему, розкритикувавши Раду національної безпеки та оборони України: “Чому ми не запропонували концепцію, українське бачення врегулювання Придністровського конфлікту? Чому моя країна не стала гарантом врегулювання цього конфлікту? Концепції усі роблять: Молдова, Росія, ЄС, тільки не Україна. Нам що, не цікавий цей реґіон? Чи там не має стратегічних українських інтересів?”

Надія Шерстюк

Шановні слухачі, це була програма “Права людини: українська реальність”. Над випуском у київській студії працювали укладач і ведуча Надія Шерстюк, звукооператор Сергій Балабанов.

На все добре, шановні слухачі!

Говорить радіо “Свобода”!

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG