Доступність посилання

ТОП новини

В Одесі готуються до референдуму про недовіру Боделану.


Петро Каландирець

Документи на реєстрацію ініціативної групи подали до канцелярії міськради
4 березня представники ініціативної групи, які об»єдналися навколо кампанії «Нова адміністрація гідна Одеси», передали до канцелярії міськради необхідні документи для реєстрації груп, котрі збиратимуть підписи за проведення загальноміського референдуму. На розсуд мешканців Одеси будуть винесені питання про недовіру (або довіру) Одеському міському голові та необхідність припинення повноважень всіх депутатів міськради.

У прес- релізі, який поширили серед працівників засобів масової інформації активісти кампанії «Нова адміністрація гідна Одеси», йдеться про те, що «останніми роками у одеситів накопичилося багато скарг до міської влади. Чимало одеситів вважають, що місто переживає не кращі часи, фактично втратило власність. Території на березі моря , які є власністю громади, передані у приватні руки. Комунальне господарство є у критичному стані. Населення міста неухильно скорочується».

У складі ініціативних груп які розпочнуть збір підписів на підтримку референдуму, в разі якщо його легалізують, є 68 осіб. Саме вони матимуть право заносити вже заповнені підписні листи на підтримку проведення референдуму до приміщення міськвиконкому. Ще близько 300 одеситів вже висловили бажання допомагати підписній кампанії. Це не лише представники різних політичних партій, але і позапартійні громадяни.

Голова установчих зборів групи Сергій Дібров
За словами голови зборів ініціативної групи Сергія Діброва, вони прагнуть “залучити до прихильників проведення референдуму і тих одеситів, які на минулих виборах Президента голосували за лідера Партії регіонів Віктора Януковича”.

Серед тих, хто на минулих виборах активно працював на перемогу екс- кандидата на посаду Президента Януковича, був і колишній депутат Одеської міської ради Олег Долженков. В Одесі він поставив підпис на підтримку проведення референдуму щодо висловлення недовіри (або довіри) Одеському міському голові Руслану Боделану. На думку Олега Долженкова, «громада Одеси чекає зміни перш за все міської влади».

Олег Долженков: «Одесу відрізняє від інших регіонів України той факт, що не лише прихильники Помаранчевої революції, але і переважна більшість тих, хто голосував за іншого кандидата, не бажають бачити Боделана на посаді мера. І «помаранчеві» і «біло – сині» їздять фактично зруйнованим містом, знищеними дорогами, не можуть влітку потрапити на пляж, бо узбережжя передане сумнівним комерційним фірмам. Мені здається, що якщо і вести мову про єднання нації, про подолання політичного розколу, який виник на виборах, у нас в Одесі є об»єднавча ідея, навколо якої можуть об»єднатися представники обох політичних таборів. Це ідея зміни міської влади, яка себе дискредитувала остаточно».

Учасники Прес конференції в Одесі
Олег Долженков вважає, що міська влада чинитиме спротив організаторам ідеї проведення загальноміського референдуму.

«Боделан є людиною, яка майже 30 років перебуває при владі в Одесі і області, має системні зв»язки на місцевому рівні, у правоохоронних і судових органах, у бізнес- структурах, депутатському корпусі. Отож, якщо не буде найширшої підтримки і розуміння в Києві, ця ініціатива одеситів, на жаль, може захлинутися», - сказав Олег Долженков.

4 березня у прес-центрі Одеської обласної організації Національної Спілки журналістів України проведена і прес-конференція активістів кампанії «Нова адміністрація гідна Одеси». Журналістам повідомили, що згідно із Законом «Про всеукраїнські місцеві референдуми» передані до канцелярії міськради документи щодо реєстрації ініціативної групи, мають бути розглянуті протягом 10 календарних днів. Прохання щодо реєстрації мають задовольнити або викласти вмотивовану відповідь.

«Наша ініціативна група має намір діяти виключно формально, згідно із законом, чітко дотримуватися кожного його пункту», - додав голова зборів Сергій Дібров.

Журналісти на брифінгу
У прес - конференції брали участь і представники обласної організації Партії захисників Вітчизни. Вони висловили незгоду з наміром кампанії «Нова адміністрація гідна Одеси» співпрацювати під час збору підписів і з прихильниками Віктора Януковича.

Партія захисників Вітчизни підтримає збір підписів, але і вимагатиме притягнення Одеського міського голови Руслана Боделана і голови Одеської облради Сергія Гриневецького до кримінальної відповідальності «за заклики до сепаратизму». Як відомо, обидва чиновники брали учать у сумновідомих зборах сепаратистів у Северодонецьку.

Відповідаючи на запитання журналістів, представники Партії захисників Вітчизни висловили занепокоєння з приводу «ангажованості більшості місцевих засобів масової інформації, які замовчували наслідки нещодавнього візиту до Одеси Державного секретаря України Олександра Зінченка, але досить активно висвітлювали візит до міста екс-кандидата на посаду Президента України Віктора Януковича».
XS
SM
MD
LG