Доступність посилання

ТОП новини

Під час візиту Віктора Ющенка до Берліна планується підписати угоду з Deutsche Bank про надання Україні кредиту на суму в два мільярди доларів.


Надія Кандиба

Німеччина, 7 березня 2005 - У вівторок розпочинається візит Президента України Віктора Ющенка до Німеччини. Як повідомив в інтерв’ю радіо “Свобода” посол України в Берліні Сергій Фареник, під час перебування українського державного лідера в німецькій столиці порушуватимуться не тільки політичні питання, але йтиметься також про економічну співпрацю. Зокрема, планується підписати угоду з Deutsche Bank про кредит на суму в два мільярди доларів.

Розвиток торговельно-економічних відносин, вироблення спільних програм в агропромисловому комплексі та співпраця в енергетичному секторі – ось деякі з головних тем, які обговорюватимуться під час візиту Президента України Віктора Ющенка до Німеччини. За словами українського посла в Берліні Сергія Фареника, йтиметься також про міжнародний газотранспортний консорціум, учасником якого мають стати Україна, Росія та Німеччина. Під час візиту, однак, не слід очікувати якихось декларативних заяв про створення такої структури. Як зауважив український посол, щоб остаточно вирішити це питання, формально треба забезпечити ще участь Російської Федерації, як постачальника блакитного палива.

“Але будемо сподіватися, що під час візиту Віктора Ющенка до Німеччини уповноважені особи від України та “Deutsche Bank“ підпишуть угоду про надання Україні кредиту на суму в два мільярда доларів”.

Сергій Фареник не став детально говорити про угоди та умови, на яких надається кредит. Як повідомлялося раніше, ці гроші мають піти передусім на модернізацію української газотранспортної системи.

Нагадаємо, що за офіційними показниками, Німеччина є другим після Росії зовнішньоекономічним партнером України. Торік загальний товарообіг між двома країнами сягнув п’яти мільярдів доларів США. На думку Сергія Фареника, потенціал торговельно-економічних відносин ще далеко не вичерпаний:

“Наше завданння - до цифри п’ять мільярдів упродовж одного чи двох років дотати ще один нуль”.

Важливу роль під час переговорів та зустрічей, які Віктор Ющенко проведе в Берліні, відіграватимуть інвестиційні питання. Причому, зауважив Сергій Фареник, йтиметься не тільки про німецькі інвестиції в українську економіку, але й про спільні українсько-німецькі інвестиційні проекти в країнах Східної Європи та Центральної Азії, а також про інвестування українських бізнесменів у німецьку економіку. Крім того, сторони планують обговорити можливості спільної розробки концепції утилізації боєприпасів на території України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG