Доступність посилання

ТОП новини

Центр допомоги українцям за кордоном на базі МЗС України.


Сергій Кисельов

Київ, 4 березня 2005 - Міністерство закордонних справ України віднині не розділятиме заробітчан на легальних і нелегальних. Воно зрівняло в правах усіх українців, які з тих чи інших причин тимчасово виїхали за кордон заробляти гроші. Про це заявив керівник дипломатичного відомства Борис Тарасюк, презентуючи у п`ятницю Центр, який допомагатиме українцям за кордоном.

Повна назва інституції така: Центр захисту трудящих мігрантів – громадян України. Його створено на базі представництв Міністерства закордонних справ у таких містах, як Львів та Ужгород, а також в іноземних дипломатичних закладах та в почесних консульствах України у тих державах, де працює найбільша кількість українців. А загалом сьогодні за межами України, як нагадав керівник МЗС Борис Тарасюк, перебуває за різними підрахунками від 3 до 7 мільйонів осіб.

На думку міністра, за старої влади найбільше в трудовій міграції були зацікавлені в Україні ті, хто мав забезпечувати створення нових робочих місць, але не забезпечував.

Борис Тарасюк: "Тут виконувалася подвійна мета. З одного боку – зняти соціальні гострі проблеми, а з іншого боку залучити додаткові фінансові кошти в українську економіку за рахунок тих переказів, які здійснювали і здійснюють українські громадяни як на легальному, так і на нелегальному статусі за кордоном".

Міністр закордонних справ висловив сподівання, що згодом більшість трудових українських мігрантів зможе повернутися додому й знайти саме тут гідну роботу за гідну платню. Та доки вони перебувають за межами Батьківщини, МЗС візьме на себе надання юридичної допомоги мігрантам при складанні трудових контрактів із іноземними працедавцями, при розірванні таких договорів, при достроковому припиненні трудових відносин, при невиплаті їм зарплати, при виникненні проблем з медичним та пенсійним забезпечення в країні перебування, із соціальними гарантіями тощо.

Борис Тарасюк зауважив, що раніше багато українців-заробітчан просто боялися звертатися за кордоном до консульських установ України. З іншого ж боку, вони не могли шукати захисту і в правоохоронних органів країни нелегального перебування. Все це ставило їх у безправне становище.

"Я переконаний в тому, що створення цього Центру і перш за все його діяльність відчують наші громадяни, що з тих чи інших причин потрапили за кордон. І що це сприятиме утвердженню іміджу української держави, як соціального партнера своїх громадян", – переконаний Борис Тарасюк, міністр закордонних справ України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG