Доступність посилання

ТОП новини

Мельниченко передав Томенкові у Варшаві матеріали, які, на його думку, доводять провину Кучми у справі Ґонґадзе - "Ґазета Виборча".


Володимир Павлів

Варшава, 8 березня 2005 року - Майор Микола Мельниченко припускає, що президент України Віктор Ющенко дав гарантії безпеки Леонідові Кучмі та людям з його оточення – пише у вівторок польська “Газета виборча”. Колишній охоронець колишнього президента України також вважає, що Генеральна прокуратура України маніпулює Ющенком у справі Ґонґадзе.

“Щораз серйозніше потрібно ставитися до версії, що Ющенко дав Кучмі гарантії безпеки, про котрі нам нічого не відомо. Я не говорю, що Ющенко має щось спільного зі смертю Кравченка, але самогубство колишнього міністра було на руку Кучмі” – цитує Мельниченка польська газета.

Кореспондент польського видання розмовляв з Мельниченком – як він пише – в понеділок у варшавському аеропорту, звідки Мельниченко вилетів до Лондона. За даними польського журналіста, Мельниченко кілька днів перебував у Варшаві, де провів низку зустрічей з українським віце-прем’єром Миколою Томенком. Як сказав Мельниченко кореспондентові “Газети Виборчої”, з Томенком вони розмовляли про те, як саме колишній охоронець Кучми міг би допомогти прокуратурі розслідувати справу Ґонґадзе. Мельниченко також передав Томенкові матеріали, що, за його словами, доводять провину колишнього президента України. Мельниченко так описав цю зустріч: Томенко забрав матеріали, навіть мені притакував, але не знаю, що буде далі.

Колишній охоронець Кучми також вважає, що Генеральна прокуратура маніпулює Ющенком, який, на думку Мельниченка, поспішив заявити про розкриття вбивства Ґонґадзе. За даними польського видання, у середу Служба безпеки України пропонувала про всяк випадок затримати Кравченка. Але Генеральна прокуратура відхилила таку пропозицію, а вже в п`ятницю Кравченка не стало.

"Ґазета Виборча" пише, до Мельниченко, який кілька років тому отримав у США притулок, також боїться і за власне життя – подорожує з охоронцем. Мельниченко показав польському журналістові спеціальний документ, який виробило ФБР. Прикордонники ставлять у ньому штемпелі, щоб не фіксувати пункти перетину кордону у паспорті Мельниченка. Майор не приховує, що за його охорону платить російський олігарх Борис Березовський.

Мельниченко також запевнив польського журналіста, що і після смерті колишнього міністра внутрішніх справ, він в стані довести причетність до справи Ґонґадзе Леоніда Кучми та його оточення. Для цього – каже Мельниченко – потрібно лише усунути від впливу колишніх людей Кучми, зокрема нинішнього голову Верховної Ради Володимира Литвина. “Такі люди як Литвин мусять відійти – цитує Мельниченка газета – бо інакше нова команда завжди залишатиметься під впливом старої”.

Зі свого боку, колишній президент України Леонід Кучма та голова Верховної Ради Володимир Литвин не раз відкидали причетність до вбивства журналіста. А нинішній президент Ющенко обіцяє, що відповідальність за вбивство Ґонґадзе будуть нести не лише виконавці, але й замовники злочину. Ще в п`ятницю в інтерв"ю Радіо Свобода Мельниченко говорив, що не має сумніву в тому, що Ющенко виконає свою обіцянку.

Микола Мельниченко: "Я переконаний в тому, що Ющенко хоче розкрити ці резонансні справи, він хоче розкрити і покарати тих, хто винен у смерті Ґонґадзе, і нападу на життя Єльяшкевича. Я переконаний в тому, що Президент Ющенко зробить все, що необхідно, тому що це його справа честі."

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG