Доступність посилання

ТОП новини

Кобзаря вшанували в Одесі.


Петро Каландирець

о.Юрій Нагорний (РКЦ) та пастор Петро Мартьянов
Одеса, 9 березня 2005 - З нагоди 191-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка 9 березня в Одесі проведені різноманітні заходи. Урочистості розпочалися з покладання квітів до пам’ятника Кобзарю.

З представниками влади до пам’ятника Кобзарю прийшли активісти різноманітних громадських організацій, політичних партій. Квіти принесли і від Одеського і Симферопольського Екзархату Римсько-Католицької Церкви.

“Тарас Шевченко є генієм нашого народу, прапором цілої історії українського народу. Благодать Божа прийшла до народу України через цю особу. І вона діє. Тому ми хочемо вшанувати пам’ять, помолитися за його душу”,- сказав радник єпископа РКЦ Броніслава Бернацького, отець Юрій Нагорний.

Військовий парад
Цього ж дня панахиду відправили і у храмі Воскресіння Христового Одеської і Балтської єпархії Української Автокефальної Православної Церкви. Її відслужив отець Володимир (Клебан).

Серед учасників урочистостей був і відомий в Одесі публіцист, колишній політичний в’язень Василь Барладяну. На його думку, “України, про яку мріяв Кобзар, народ ще не здобув, навіть після перемоги Віктора Ющенка”.

Василь Барладяну: “Щоб зрозуміти покликання християнства, треба досліджувати Писання. Щоб зрозуміти, ким був Шевченко, треба досліджувати його творчість. Не доростати до Шевченка, бо це неможливо, а стати дійовою часткою того, до чого він закликав”.

Влада вшановує Кобзаря в Одесі
З подвійними почуттями зустрічав чергову річницю від дня народження Тараса Шевченка і голова Одеської обласної організації Української Республіканської Партії “Собор” Федір Нарійчук. Він висловив невдоволення процесом зміни кадрів у органах влади регіону. Він назвав цей процес “не достатньо відвертим”.

Федір Нарійчук: “Є сподівання, що прийшла саме українська влада. Але методами реалізації задумів Віктора Ющенка і Юлії Тимошенко в регіонах ми не задоволені повною мірою. Не зовсім відкритим чином триває формування органів місцевої влади. Інформація приховується від людей. В регіоні вишукуються люди, які швидко побігли у створені мегапартії, стають провідниками і відтісняють ті національно-демократичні сили, які працювали на перемогу нинішньої влади. Тому у нас подвійне відчуття”.

Пам"ятник Тарасу Шевченку в Одесі
Одразу після покладання квітів в Одесі відбувся і мітинг політичних партій. Його учасники закликали нову регіональну владу дбати про відродження в регіоні української мови, збереження спадщини про Тараса Шевченка.

9 березня квіти шани до пам’ятника Кобзарю поклав і голова Одеської обласної держадміністрації Василь Цушко. Він взяв участь і у проведеній в обласному центрі науково-практичній конференції “Шевченко – пророк українського народу”.
XS
SM
MD
LG