Доступність посилання

ТОП новини

Фундація Кеннеді визнала Віктора Ющенка найсміливішим політиком року.


Сергій Куделя


Вашингтон, 9 березня 2005 - Президент України Віктор Ющенко став першим лідером іноземної держави , який отримає нагороду “За cміливість”, встановлену Фондом Джона Кеннеді. Про це під час телефонної розмови йому повідомила дочка Президента Кеннеді Керолайн. За її словами, “Ющенко надихнув людей цілого світу своєї надзвичайною сміливістю, а його відданість свободі та демократії є прикладом того, яких змін може домогтися лише одна особа”.

Очікується, що Президент Ющенко отримає нагороду на початку квітня у Бостоні, під час урочистої церемонії у Бібліотеці Джона Кеннеді.

Щорічна нагорода “За сміливість” була встановлена Фондом Джона Кеннеді у 1990 році, і Президент Ющенко буде 15 політичним діячем, який її отримає. Задум нагороди пов’язаний із книгою “Нариси про сміливість”, яку написав 37-річний тоді ще сенатор Джон Кеннеді. У ній Кеннеді розповідає про 8 американських політиків, які жили у різний історичний період, але яких об’єднувала одна спільна риса – готовність йти проти суспільної думки і ризикувати політичною кар’єрою, відстоюючи власні переконання.

Саме такий рідкісний приклад політичної сміливості захоплював Джона Кеннеді, який вважав, що політики не повинні бути заручниками власних виборців. Кеннеді відзначав, що ціна такої принциповості надзвичайно висока – більшість з політиків у його книзі втрачали свої посади та завершували життя у бідності, самотності й суспільному забутті. Однак вчинки кожного з них, які спочатку викликали громадський осуд, змінили хід історії і виявилися таки на користь державі.

Одним з лавреатів нагороди “За сміливість” став колишній президент США Джеральд Форд, який отримав її за своє непопулярне у той час рішення надати імунітет від судового переслідування своєму попереднику Річарду Ніксона. Директор відділу нагород Бібіліотеки Джона Кеннеді Енн Ейрін визнає, що приклад сміливости Президента Ющенка, який здобув владу, зайнявши популярну у суспільстві опозиційну нішу, не зовсім відповідає тим прикладам, які описував Джон Кеннеді у своїй книзі. Однак, вона відзначає, що Фонд Кеннеді у наданні нагороди керується ширшим розуміння сміливості у політиці і тому Ющенко цілком заслуговує на неї:

“Існує багато видів політичної сміливості. І упродовж останніх років фундація відзначала різні приклади сміливих політичних дій, які відповідали інтересам суспільства. І у випадку Президента Ющенка йдеться не лише про політичну сміливість, але й особисту сміливість – готовність діяти заради ідеалу, незважаючи на ризик для власного життя. Ющенко продовжував передвиборчу кампанію, пережив замах та подолав спроби своїх опонентів фальсифікувати вибори. Інші б на його місці напевно б відмовилися від боротьби” .

За словами Енн Ейрін, нагороджувальний комітет отримував численні листи на підтримку Віктора Ющенка не лише зі США, але й з цілого світу. І члени комітету одноголосно обрали його цьогорічним лавреатом. Нагорода, яку отримає Ющенко, має вигляд срібного ліхтаря, зробленого за моделлю ліхтарів, встановлених на першому кораблі американських військово-морських сил. Цей ліхтар, як пояснює Енн Ейрін, символізує маяк надії, яким для суспільства повинні бути сміливі політики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG