Доступність посилання

ТОП новини

Меджліс кримськотатарського народу співчуває чеченському народу у зв`язку із загибеллю Аслана Масхадова.


Володимир Притула

Аслан Масхадов
Симферополь, 11 березня 2005 - Меджліс кримськотатарського народу висловив співчуття чеченському народу у зв’язку із загибеллю колишнього президента Чеченської Республіки Ічкерія Аслана Масхадова, убитого в результаті спецоперації російських військ 8 березня нинішнього року.

У заяві Меджлісу, оприлюдненій у Симферополі, мовиться, що ім’я Аслана Масхадова “назавжди залишиться у пам’яті багатьох народів як символ стійкості і вірності шляхетним традиціям свого народу”. Меджліс також закликав Раду Європи та Організацію Об’єднаних Націй вжити негайних заходів "для припинення військових дій Російської Федерації на території Чеченської Республіки Ічкерія, спрямованих на цілеспрямоване знищення чеченського народу". Російський блок та інші проросійські організації Криму засудили заяву Меджлісу. Вони вважають, що лідери кримських татарів таким чином підтримують терористів. Лідер Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв в інтерв`ю радіо “Свобода” на це відреагував так:


“За всю історію Росії всі національні рухи, які виступали за незалежність своєї батьківщини, починаючи з руху Шаміля 1850-х років, - всі оголошувалися терористами і бандитами. У цьому немає нічого нового. А Аслан Масхадов насправді був дуже поміркованим політичним діячем, який завжди шукав шляхи мирного врегулювання проблеми Чечні. А зараз по надіях на мирне врегулювання завдано серйозного удару. Тепер ситуація дуже ускладнюється. Очевидно, можна очікувати ескалації військових зіткнень чеченців з росіянами, напевно, будуть нові акти терору на території Росії. Очевидно, Росія зовсім не зацікавлена у мирному врегулюванні, вона традиційно сподівається на військове вирішення”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG