Доступність посилання

ТОП новини

Коли ж розкриють вже нібито розкриту справу журналіста Георгія Гонгадзе?


Зиновій Фрис Гості: Мирослава Гонгадзе - вдова журналіста (телефоном); Григорій Омельченко - голова парламентської комісії з розслідування резонансних справ, зокрема вбивства журналістів Георгія Гонгадзе, Ігоря Александрова, замаху на життя народного депутата Олександра Єльяшкевича.












Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ-Прага, 11 березня 2005 року.

Зиновій Фрис

"Вечірня "Свобода" в прямому ефірі у п’ятницю, 11 березня.

Перед мікрофоном Зиновій Фрис, мені допомагають Ангеліна Шкуренко і Сергій Балабанов.

Добрий вечір!

Справа журналіста Георгія Ґонґадзе розкрита! Коли ж справа Ґонґадзе буде розкрита? Ось таке твердження і одночасно запитання співіснують доволі парадоксальним чином з того часу, як Президент Віктор Ющенко заявив: “Справа Ґонґадзе розкрита”.

Розкрита вона чи не розкрита і що найбільше перешкоджає її повноцінному розкриттю, включно з замовниками злочину, – про це сьогодні наш прямий ефір.

Наші гості: Григорій Омельченко, голова парламентської комісії з розслідування резонансних справ, зокрема вбивства журналістів Георгія Ґонґадзе, Ігоря Александрова, замаху на життя народного депутата Олександра Єльяшкевича та інших резонансних справ; і телефоном з Вашингтона Мирослава Ґонґадзе, вдова журналіста.

Пане Омельченко, справа Ґонґадзе розкрита?

Григорій Омельченко

Добрий вечір усім. З юридичної точки зору, кримінальна справа по вбивству Григорія Ґонґадзе до цього часу є нерозкритою. Щоб говорити про розкриття кримінальної справи по вбивству Георгія Ґонґадзе, повинно бути пред’явлене звинувачення підбурювачу, організатору, посібнику, виконавцю та співвиконавцю чинного злочину.

Кримінальний кодекс України передбачає ці види співучасті у вчиненні злочину.

Хочу відразу застерегти, що в кримінальному праві і в кримінальному кодексі нема юридичного поняття “замовник злочину”, це чисто побутовий журналістський термін, тому я не буду вживати цей термін “замовник” вбивства Георгія Ґонґадзе.

Злочин вважається розкритим, коли по справі встановлені всі співучасники вчиненого злочину, які я перерахував, підбурювач, організатор, посібник, виконавець та співвиконавець, їм пред’явлено звинувачення, і справа з обвинувальним висновком направлена до суду. Лише після цього, з юридичної точки зору, можна говорити, що злочин розкритий.

Тому виступ на прес-конференції нашого шановного Президента Віктор Ющенка був поспішний, з юридичної точки зору. І з моєї точки зору, Віктор Андрійович повторив помилки своїх попередників.

Пам’ятаєте, коли трагічно загинув мій земляк, ваш колега Вадим Бойко, ще слідчі не встигли зробити місця події, а в той же день ввечері президент Леонід Кравчук заявив, що Вадим Бойко загинув від вибуху телевізора. От Вам, яку роль відіграє президент.

Про коментарі і оцінки колишнього президента Леоніда Кучми взагалі не буду говорити, бо це вже анекдоти.

Тому я говорив і ще звертаюсь з великим проханням, як до професіонала, Віктора Андрійовича Ющенка ніколи, ні за яких обставин не давати оцінок ні кримінальним справам, ні цивільним, ні господарським. Не президентська це справа.

Коментарі та оцінки мають давати слідчі по цій справі, Генеральний прокурор або інші керівники правоохоронних органів. І Президенту робити у цих справах нічого.

Зиновій Фрис

В листах слухачі час від часу запитують, коли ж пан Омельченко виступить в парламенті з обіцяною доповіддю у справі Георгія Ґонґадзе? Колись йому не давав це зробити Кучма з Медведчуком, невже тепер пану Омельченку перешкоджає пан Ющенко з Зінченком?

Ось так, пане Омельченко, буквально і запитують наші слухачі. Чому Ви досі не виступили в парламенті по справі вбивства Георгія Ґонґадзе?

Григорій Омельченко

Це схоже навіть на анекдот, вибачте, із ознаками політичної шизофренії.

Починаючи з вересня 2002 року десятки разів я особисто як голова слідчої комісії за дорученням комісії, народні депутати піднімали це питання на Погоджувальній Раді у голови ВР Володимира Литвина, в сесійному залі, щоб заслухати звіт слідчої комісії.

От яку лукаву позицію зайняв пан Литвин. Він почав говорити, щоб включити на порядок денний це питання, треба, щоб депутатів на сесії проголосували 226 голосів, абсурд.

В регламенті записано, що якщо слідча комісія прийняла рішення звітувати або інформувати парламент, на тертій день це питання слухається у парламенті. І Литвин разом дійсно з президентом України, на той час з прокучмівською більшістю ВР України методично, киваючи головою, ставив це питання на голосування у порядок денний, і, звичайно, 226 голосів не набиралося. Хоч я підкреслюю, цього робити не потрібно.

Литвин це робив з однією метою: він знав, що слідча комісія дійшла однозначного висновку, що він є підбурювачем у справі щодо незаконних дій Георгія Ґонґадзе, що призвело до його викрадення та вбивства.

І комісія вимагала ще в 2002 та 2003 роках, щоб Генпрокуратура порушила кримінальну справу проти Володимира Литвина так само, як проти Кучми, Кравченка, Деркача, які є співучасниками цього злочину за ознаками статті 27 кримінального кодексу України, частина 3 статті 46 кримінального кодексу України.

Це для юристів означає: підбурювач у вчиненні злочинних дій щодо Георгія Ґонґадзе з викраденням людини, що призвело тяжкі наслідки. Ось чому Володимир Литвин блокував.

І ще одне, щоб не було політичних інсинуацій. Ще в вересні 2002 року та влітку 2003 року комісія одноголосно проголосувала про відставку голови ВР України Володимира Литвина. Але й це питання також не включалося до порядку денного з такими от пропозиціями і пропозицією лукавою Володимира Литвина.

Зиновій Фрис

Пане Омельченко, Ви не можете виступити в парламенті, бо є реальна, на Вашу думку, перешкода. Що Вам заважає цей звіт опублікувати в ЗМІ і таким чином ознайомити найширшу громадськість і українську, і закордонну з тими викладками, з тими фактами, з тими аргументами, які містяться у Вашій доповіді?

Григорій Омельченко



У понеділок буде знову Погоджувальна Рада, я в черговий раз буду вимагати, я вже пропонував, звертаючись до Литвина, що мені треба зробити, щоб дали заслухати цей звіт.

Я готовий вже не знаю, що зробити. Заслухайте звіт комісії, прийміть рішення про розпуск комісії, прийміть рішення про зняття Омельченка з голови комісії, та прийміть рішення про позбавлення депутатських повноважень Григорія Омельченка, але дайте мені прозвітувати.

Ви запитуєте. Я знову буду вимагати в понеділок, щоб на цьому тижні заслухали звіт Генерального прокурора Володимира Піскуна та звіт слідчої комісії, де люди почують не лише про злочин Кучми щодо Георгія Ґонґадзе, а й про інші злочини вчинені Кучмою та його найближчим оточенням.

В тому числі і Володимиром Литвином, Леонідом Деркачем, Юрієм Кравченком, Миколою Азаровим, Ігорем Бакаєм, Олександром Вовком та десятками інших високих посадових осіб.

Підкреслюю, це не мої висновки особисті, це висновки тимчасової слідчої комісії, конституційного органу, який створив парламент 11 липня 2002 року.

Ви запитуєте. Я передавав, і не раз проводив конференції, починаючи з 2000 року. Але, в силу тих обставин, хтось боявся, у когось самоцензура була всередині...

Знаходилися ЗМІ такі, як інформаційний бюлетень кременчуцький, “Сільські вісті”, газета “Товариш”, радіо “Свобода”, де я викладав викладки результатів розслідування цієї справи, називаючи висновки комісії, прізвища, посади і так далі.

Але Ви розумієте? Це от як провести якусь прес-конференцію. Що означає звіт слідчої комісії в парламенті? Є формальна процедура, я звітую, роблю висновки, які зробила слідча комісія, доповідаю та вношу у пропозиції.

А вони включалися: а) висловлення недовіри Генеральному прокурору Піскуну ще в 2003 році;

б) порушення кримінальної справи проти колишнього генерального прокурора, народного депутата України Потебенька, у діях якого є ознаки службових злочинів;

в) проект постанови про зняття з займаної посади голови ВР України Володимира Литвина;

г) про порушення кримінальної справи проти народних депутатів, які сидять в сесійній залі за вчинення злочинів, в тому числі у співучасті з Кучмою;

Коли ще Кучма був президентом, проект постанови про початок процедури імпічменту. За це треба голосувати, а голосування поіменне. І тоді буде видно, хто є хто...

Зиновій Фрис

Дякую, пане Омельченко. З нами на зв’язку вдова журналіста Мирослава Ґонґадзе. Отже, добрий вечір, Мирославо, чи вважаєте Ви, що справа Вашого покійного чоловіка розкрита, як про це заявляють і Президент, і Генеральний прокурор?

Мирослава Ґонґадзе

Я думаю, що вони вже так не будуть заявляти, тому що насправді це було якоюсь такою миттєвою реакцією. Я не могла до кінця зрозуміти, для чого ця заява була зроблена, але я оцінювала її лише з точки зору того, що була проявлена воля розслідувати цю справу. В принципі був зроблений якийсь невеликий поступ у напрямку розслідування цієї справи і заарештовані ці представники міліції.

Але сказати, що це процес про те, що було завершено розслідування чи вже завершено розслідування, не можна ні з юридичної точки зору, ні з, як на мене, ні моральної, ні суспільно-політичної.

Ми не маємо зараз обвинувачуваних, ми не знаємо їхніх прізвищ, ми не маємо замовників цього злочину, тобто дуже багато нюансів цієї справи практично невідомі.

Зиновій Фрис

Мирославо, на Вашу думку, що є найбільшою перешкодою на шляху до повноцінного розкриття справи Гонгадзе?

Мирослава Ґонґадзе

Є декілька перешкод.

По-перше, незрозуміло, які завдання перед собою сьогодні ставить діючий Генпрокурор. Я не бачу, щоб він робив ті кроки, які мали б просунути розслідування справи.

Зиновій Фрис

Ви довіряєте Піскуну?

Мирослава Ґонґадзе

Я вже декілька разів говорила про те, що ставити питання про довіру чи недовіру... Я цього не роблю, тому що я не довіряю в принципі українській владі. Принаймні тим людям, які були колись в українській владі. Тому так не можна говорити.

Я роблю висновки тільки з конкретних кроків, які зроблені.

Сьогодні мій представник мала зустрітися з Генпрокурором. Маю надію, що вона отримала деякі відповіді на мої запитання.

Зиновій Фрис

Мирославо, чи плануєте Ви повернутися в Україну? Коли це може статися?

Мирослава Ґонґадзе

Так, я планую. Думаю, що це станеться найближчим часом. Я точно не можу сказати часові рамки, але думаю, що, можливо, протягом цього і наступного місяця.

Зиновій Фрис

Чи, повернувшись в Україну, Ви сьогодні відчуватимете себе у безпеці? Чи така безпека буде гарантована Мельниченку, Єльяшкевичу і журналісту Шолоху?

Мирослава Ґонґадзе

Ми вчора зустрілися всі разом і кожен окремо зустрілися з міністром закордонних справ Б.Тарасюком, який зараз перебуває з офіційним візитом у Вашингтоні. Він завірив нас, що питання безпеки буде вирішено. Він завірив всіх нас.

Для інших політичних емігрантів є ще деякі юридичні аспекти, які вони повинні вирішити для себе. Але українська влада висловлює бажання і волю бачити нас в Україні і запевняє, що зробить все для того, щоби забезпечити умови і забезпечити нашу безпеку.

Зиновій Фрис

Але обіцянки, слова – це одне, але чи Ви інтуїтивно чи ще якось...?

Мирослава Ґонґадзе

Я ніколи ніде не буду відчувати себе у безпеці. Це складно сказати.

Зараз я дуже хочу, щоб відбувся звіт Генпрокурора у ВР. Я також дуже хочу, щоб Григорій Омельченко зробив також свій звіт у ВР. Я вважаю, що ці питання, які він ставить, абсолютно справедливі і закономірні. Парламент повинен це розглянути. Мусить відбутися публічність.

Цю публічність, яку зараз надає Генпрокуратура, не можна сприймати серйозно, бо це лише політичні заяви. Я не бачу за цими політичними заявами якоїсь бази.

Тому, я вважаю, що мусить бути серйозне політичне обговорення. Якщо необхідно, щоб це засідання було закритим, то воно може бути закритим. Але політична еліта мусить розглянути це питання на самому верху.

Знову повертаємося до того, допоки справа не буде завершена, то, на жаль, не буде спокою. Не буде спокою.

Зиновій Фрис

Мирославо, про роль чи не роль пана Литвина Ви хочете щось сказати?

Мирослава Ґонґадзе

Я завжди казала, що, вважаю, В.Литвин був учасником цієї злочинної змови проти мого чоловіка. Я вважаю, що його роль потрібно розслідувати у цій справі.

Коли Г.Омельченко був тут, то ми писали заяву до Генпрокуратури про те, що і проти Литвина, як і проти інших діючих осіб цього злочину треба висунути звинувачення.

Тобто, це моя позиція. Я не думаю, що я її коли-небудь зміню.

Зиновій Фрис

Пане Омельченко, Ви говорили про те, що пан Литвин чинить спротив Вашому звітуванню у парламенті.

Так не думає прес-секретар В.Литвина Ігор Сторожук, він відкидає якусь роль свого шефа у тому, у чому Ви його звинувачуєте.

Марина Пирожук

Пане Сторожук, на адресу В.Литвина лунають закиди, що той начебто блокує звітування у парламенті у справі Гонгадзе Г.Омельченка?

Ігор Сторожук

Я не маю повноважень коментувати будь-що, а подібні речі тим більше. Але я просто хотів би звернути Вашу увагу, що таке рішення приймає зал, голосуванням, а не пан Литвин, таке рішення, про розгляд чи не розгляд питання, приймається загалом у залі, голосує зал. Якщо зал не голосує, то насправді логічно було б звертатися не до Литвина, а до залу.

Марина Пирожук

Але спікер може впливати на позицію депутатів, які або голосують за щось, або не голосують.

Ігор Сторожук

Якщо переконливо подане питання, то я не думаю, що спікер може щось заблокувати. Ми ж говоримо про демократію, ми ж не говоримо про волюнтаризм. Правильно?

Марина Пирожук

Чи запрошували пана Литвина до Генпрокуратури свідчити, як це було зроблено вчора з Л.Кучмою?

Ігор Сторожук

Звідки я знаю, чи Генпрокуратура, чи хто там допитувати Литвина. Я не знаю. Я про це нічого не знаю.

Зиновій Фрис

Пане Омельченко, судячи з тих заяв, які останнім часом зробив пан Литвин, він почуває себе дуже впевнено, він відкидає всі звинувачення, він говорить, що не причетний до всього цього, інакше, за його словами, він вже був би за межами України.

Сьогодні в ефірі радіо “Ера” він, коментуючи заяву колишнього майора держохорони Миколи Мельниченка про необхідність відчужити від влади пана Литвина як представника старої влади, сказав: “Я радий такій високій оцінці, що я впливаю на нову команду і направляю її діяльність. Я думаю, що це було б дуже добре, якби це справді так. З іншого боку, що може бути нового іншого. Сказати, майор Мельниченко, він вперто до кінця буде захищати свою версію”.

Спікер наголосив, що було б краще, якби Мельниченко здав всі інструменти, за допомогою яких він робив свої записи, і дав можливість оприлюднити всі плівки погодинно і по днях.

Відповідаючи на питання, чи впевнений він, що ці записи справжні, Литвин сказав: “Якби я був впевнений, то я, напевне, займав би іншу позицію”.

Скажіть, будь ласка, ця впевненість Литвина, може й справді будується на тому, що ця людина непричетна?

Григорій Омельченко

Повторюю, мабуть, у сотий раз.

Я оголошую висновки не свої особисті, а висновки тимчасової слідчої комісії, які були нею прийняті одноголосно у вересні 2000-го року і влітку 2003-го року, де тимчасова слідча комісія, проаналізувавши зібрані докази, прийшла до однозначного висновку, що пан Литвин являється підбурювачем до злочинних дій по відношенню до Г.Гонгадзе. Підбурювачем.

За браком часу, але з трибуни ВР я розповім, як пан Литвин, починаючи з весни, ледь не щодня, заносив до кабінету Кучми публікації в Інтернеті Г.Гонгадзе і налаштовував Кучму негативно проти Гонгадзе.

Чому він це робив? Нехай відповість він сам. Я як офіцер не можу цього говорити, чому у нього виникли неприязні відносини до Г.Гонгадзе.

Далі. Комісія неодноразово запрошувала голову ВР, пана Литвина дати свідчення слідчій комісії. Який приклад показав голова ВР? Ні разу не з’явився на засідання слідчої комісії.

Третє. Щодо впевненості чи невпевненості, то це мене найменше цікавить. Необхідно виконувати те, що передбачено законом. Якщо парламент створив слідчу комісії і викликається на дачу пояснень свідчень голова ВР, який повинен показати своїм прикладом, як треба робити, а він цього не робить, то в мене запитання ще одне... Ми дали б прослухати записи М.Мельниченка, де розмовляє В.Литвин, і попросили б його прокоментувати.

Наступне. Ми познайомили б з висновками експертизи...

Зиновій Фрис

Пане Омельченко, Ви підвели мене саме до цього.

Сьогодні я спілкувався з колишнім майором держохорони Миколою Мельниченком якраз про те, як пан Литвин виглядає на його записах. Ось що про це розповів Микола Мельниченко.

Микола Мельниченко

Литвин на записах – це негідна людина, яка підбурювала Кучму. Дуже багаточисленні правопорушення, злочини. Я вже не кажу про справу Гонгадзе, у якій Литвин підбурював саме Кучму для того, щоб саме Кравченко розібрався з Гонгадзе неправовими методами.

Я вже не говорю про те, що Литвин проходить і по справі Єльяшкевича, я вже не кажу про те, що Литвин проходить по дуже багатьох справах по переслідуванні ЗМІ, по придушенню бізнесменів, депутатів, і по дуже багатьох факторах.

А щодо дуже необережного побажання Литвина щодо оприлюднення ще невідомих йому записів, то я готовий прислухатися до його прохання та оприлюднення записів його особистих розмов з Кучмою, які поки що не відомі українському суспільству. Але я переконаний, що сам Литвин сильно пожалкує за свою ініціативу.

Зиновій Фрис

Заявив пан Мельниченко про Литвина на плівках. А взагалі про Литвина і його роль пан Мельниченко заявив таке.

Микола Мельниченко

Я хотів би сказати, що Литвин свого часу був обраний головою ВРУ за замовленням Кучми саме для того, щоб не дати можливість в парламенті серйозно піднімати питання відповідальності Кучми, Литвина, Кравченка, Деркача за вбивство Георгія Ґонґадзе, замаху на життя Олександра Єльяшкевича, інші багаточисленні злочини Кучми та його оточення, які задокументовані.

Зараз Литвин робить все для того, щоб за допомогою керівництва Генеральної прокуратури України, а Піскун був поставлений Кучмою та Литвином зробити все для знищення доказів по резонансних справах, та не допущення свідчень осіб, які свідчили про причетність Кучми, Литвина, Деркача, Суркіса до тяжких злочинів.

Я абсолютно усвідомлюю, що перебування Литвина на посаді Голови ВРУ, Піскуна на посаді Генерального прокурора України наносить не тільки невиправної шкоди іміджу нової української влади, але є реальним фактором того, що продовжуються вбивства або самогубства людей, пов’язаних із резонансними справами.

Кучма, Деркач, Суркіс тісно пов’язані з міжнародними кримінальними авторитетами. Кримінальні структури, які дуже легко можуть знищувати людей, інсценуючи самогубство, ДТП, хуліганство, харчове отруєння. І ці злочини сповна будуть оплачуватись родиною Кучми на рахунок награбованих мільярдів.

Зиновій Фрис

Пане Омельченко, я зараз хочу Вас запитати про роль цих плівок. Але хотів ще сказати, що Мельниченко в інтерв’ю для нашої передачі заявив, що він передав Міністру закордонних справ Тарасюку спеціальне послання до Президента Ющенка.

В цьому посланні, зокрема, мовиться про плівки, що він готовий дати плівки, але виключно за згодою постраждалих, зокрема, Єльяшкевича і Ґонґадзе. А Єльяшкевич і Мирослава Ґонґадзе відмовляються дати ці записи Генеральному прокурору Піскуну.

Пане Омельченко, Ви заявляли, що пан Мельниченко може повертатися, що нічого йому не загрожує в Україні, що плівки треба передати. Ви після вбивства пана Кравченка дотримуєтеся тієї ж думки?

Григорій Омельченко

Давайте дещо уточнимо і знову спробуємо розкласти по поличкам. По-перше, висновки, які зробив Микола Мельниченко відносно голови ВРУ і Генерального прокурора Піскуна – це правда.

По-друге, я можу нагадати, як Литвин із кучмівською більшістю (чуть не вирвалося слово іншого характеру) робили все, щоб не була створена слідча комісія.

І я вже, як досвідчений політик, просто переграв, коли поставив одночасно про імпічмент і слідчу комісію. Їм нічого не залишалося вибирати, як голосувати за слідчу комісію, тому що не можна було затвердити план на літню сесію і не можна було піти у відпустку, змушені були проголосувати про створення слідчої комісії по справі Ґонґадзе.

Відносно Миколи Мельниченка. Поки Генеральним прокурором є Піскун, існує великий ризик передачі оригіналів, аудіозаписів і технічних пристроїв, з якого робилися записи. І тому ми звернулися в Департамент юстиції США ще 2002-2003 роках, щоб там були проведені експертизи.

Запропонували Піскуна направити туди експертів, представника Генеральної прокуратури, як по аналогії медичної експертизи в Лозані в Швейцарії по останкам Георгія Ґонґадзе. Генеральний прокурор відмовився проводити експертизу в США за участі інших спеціалістів.

Тому я підозрюю і є факти, це колись була конкретна розмова, що розігрується великий сценарій, готова комбінація, щоб за допомогою Піскуна знищити докази і Кучму не посадити на лаву підсудних.

Сам Піскун цього робити не міг. За цим хтось стоїть. І скажу відверто, я це говорив на тій передачі. Чи сяде Кучма на лаву підсудних, це сьогодні залежить в Україні від однієї особи - Президента України Віктора Ющенка.

І якщо немає таємної змови між Ющенком і Кучмою, то Кучма вже б сьогодні був би арештований, а не говорила б тієї дурниці прокуратура, що не передбачено щодо Кучми ніякого запобіжного заходу. Так це сьогодні залежить від нашого Президента Віктора Ющенка.

Зиновій Фрис

Пане Омельченко, це лише припущення? Тому що Кучма ще не сидить, а чи Ви маєте якісь конкретні факти, Ви маєте джерело, так би мовити, стовідсотково?

Григорій Омельченко

Це версія, яка на сьогодні... Слухайте мене уважно. Я знаю, як встановлено, як був незаконно поновлений на посаді Генерального прокурора за ініціативою Віктора Ющенка Святослав Піскун. І при цьому було 4 особи: Кучма, Ющенко - кандидат в президенти, Володимир Литвин і Іван Плющ.

І була одна з умов: зняти Васильєва з займаної посади (тепер слухайте деталі, якщо Ви цього хотіли), і замість нього поновити незаконно через суд Святослава Піскуна. А перед цим ВР проголосувала і набрала десь півтора десятка голосів, щоб зняти Васильєва.

Пам’ятаєте? було голосування: висловити недовіру уряду, а на Васильєва не вистачило голосів.

Був викликаний Кучмою Васильєв і наказав тому написати заяву на добровільну відставку. А вже ЦВК оголосило президентом Януковича.

Васильєв не захотів, Кучма пригрозив Васильєву, що якщо він не напише заяву про добровільну відставку, то він дасть команду у Верховний зал і проголосують за відставку Васильєва 260-270 депутатів. І в трудовій книжці буде записано – недовіра.

Більше того, Васильєву пригрозили, що ще й порушать кримінальну справу – це було в присутності 4-х чоловік. Ющенко наполіг, щоб була відібрана заява про відставку, Васильєв написав заяву про добровільну відставку.

На цій заяві Кучма написав резолюцію включення до Указу про звільнення Васильєва і оригінал цього документа з резолюцією Кучма забрав Віктор Ющенко.

Через день чи на другий пролунала інформація, що Васильєва відправлено у відставку, а ще через пару днів незаконне рішення Печерського суду (це розіграли сценарій) про поновлення Піскуна на займаній посаді, а через день Кучма підписує указ, не маючи на це ніякого права.

Так дайте мені відповідь на це запитання. Для чого це робилося? Що зараз робить Піскун? Ось ці всі речі, що відбувалося із Піскуном, мені особисто (наголошую) з іншими деталями і про інші справи розказав сам Святослав Піскун, який хотів, знаючи, що я в дружніх стосунках з Віктором Ющенком, активно його підтримав на президентських виборах, щоб таким чином викликати позитивну, лояльну прихильність мене до Піскуна.

На що я Піскуну сказав: “Пане Піскун, вчора ви слугували Кучмі, а сьогодні слугуєте Ющенку. А мені такий Генеральний прокурор не потрібний, який служить спочатку одному панові, а потім іншому. Ви повинні служити Конституції і закону України.

Якщо ви не притягнете до кримінальної відповідальності колишнього Президента України Леоніда Кучму, я буду ставити питання вже про ваше зняття з посади і притягнення вас до кримінальної відповідальності. Бо ви покриваєте злочини”.

І це дає мені підстави на абсолютну реальну версію, що могла бути таємна домовленість між Ющенком і Кучмою. І Ющенко дав гарантію юридичної недоторканості Кучмі і його сім’ї.

Зиновій Фрис

Пане Омельченко, те, що сьогодні Генеральний прокурор Піскун заявив, що до Леоніда Кучми не буде вжито жодного запобіжного заходу, бо це не передбачено законодавством, це, на Вашу думку, полягає в ту концепцію, яку Ви сьогодні розгорнули?

Григорій Омельченко

Це ще один факт, який підтверджує цю абсолютно реальну версію. Ви знаєте, я ніде публічно не чув, щоб Віктор Ющенко сказав однозначно, що за вчинені злочини президентом України Кучмою, які доказані слідчою комісією матеріали будуть направлені до Верховного Суду, щоб той поставив останні крапки в цій справі. Ні разу Віктор Ющенко такого не сказав.

Так от я хочу почути від Президента України і від Верховного головнокомандувача (я діючий полковник Служби безпеки): “Пане Ющенко, як я Вас підтримував із своєю командою на виборах, як я Вам розказав усі деталі (коли ви були кандидатом) про злочини, вчинені Кучмою, в тому числі про вбивство Георгія Ґонґадзе, і розказав, як відносно Вас була проведена спецоперація по Вашому отруєнню, я маю моральне право, і мій обов’язок від Вас вимагати.

Скажіть мені однозначно, чи скажете Ви публічно, що справа про злочини, які встановила слідча комісія Генеральною прокуратурою, буде направлена до ВСУ для розгляду так, ні? І більше ніяких лишніх слів.

Зиновій Фрис

З іншого боку пане Омельченко, якщо до Кучми не буде вжито жодного запобіжного заходу – це не означає, що його повинні десь там в якусь камеру посадити. Чи не означає це, що це може призвести до ще одного так званого самогубства?

Григорій Омельченко

Ви знаєте, я на цю тему вже не хочу говорити, я професіонал.

Зиновій Фрис

А скажіть?

Григорій Омельченко

Не хочу.

Зиновій Фрис

Слухачі хочуть знати?

Григорій Омельченко

Багато й так уже трупів. Я зараз все роблю, якщо він ще живий, щоб був затриманий генерал Пукач. І я звертаюся ще до одного генерала, колишнього 1-го заступника, покійного міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка, Миколи Васильовича Джиги.

Миколо, у нас з тобою особливі стосунки, прийди в Генеральну прокуратуру і розкажи, як тобі Кравченко віддавав накази виписувати наряди на стеження за Георгієм Ґонґадзе, розкажи все, що ти знаєш. Можливо цим ти врятуєш своє життя.

Зиновій Фрис

Дякую. Це був Григорій Омельченко в передачі “Вечірня Свобода”. Передачу вів Зиновій Фрис, зустрінемося.

Хай вам щастить, хай щастить Україні!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG