Доступність посилання

ТОП новини

Голова депутатської групи СОЮЗ Микола Гапочка про нові партійні контури України.


Василь Зілгалов

Прага-Київ, 9 березня 2005 року.

Василь Зілгалов

9-го березня 2005 два чи не най масштабніших партійних з’їзди України у минулі вихідні дні знаменували групування політичних сил перед наступними, весною 2006-го року, парламентськими виборами, які мають відбутися вперше в історії України цілком на партійній основі, які партії будуть головними претендентами на парламентські мандати в зовсім нових політичних умовах, в умовах саме парламентсько-президентської форми правління в Україні.

Про це ми запитували у голови парламентської фракції Союз Миколи Гапочки.

Микола Гапочка
Микола Гапочка

Потреба нагальна у цьому виникла тому, що майже малий відрахунок часу, рік залишився до парламентських виборів, тому, відповідно до закону, який нас зобов’язує структурувати політичні сили для того, щоб напрацьовувати сили для парламентських виборчих перегонів, тому ці дві політичні сили, які структурувалися на минулих вихідних, - це закономірно і нормально, тому що і у “НУ”, такої політичної сили не було, тому там був збір декількох політичних сил, які були противорічні. Вони сьогодні вже визначилися.

Що стосується партії “Регіони України”, то вона була провладною. Вона сьогодні свої сили формує для того, щоб приймати участь вже з позиції, може бути, що вже не з опозиційних, хоча вони вже це заявляють, але все-таки сьогодні...

Це нормальний процес, який... Я думаю, що політичні сили до квітня визначаться всі і у своїх відносинах, і у своїх блоках.

Василь Зілгалов

Пане Гапочка, а як ваша група “Союз”, вона до кого більше схиляється?

Микола Гапочка

Наша група сьогодні залишається самостійна, але ми теж вже майже визначилися відповідно симпатій політичним силам. У березні ми визначимося.

Я думаю, що ми будемо більш до урядової коаліції, більш у підтримку прем’єра сили сьогодні формувати свої сили політичні.

Василь Зілгалов

Тобто, не виключено, що ваша група увійде до коаліції, яку буде формувати “Народний союз”?

Микола Гапочка

За “Народний союз” ми не можемо сказати, не виключено, що з Тимошенко ми свою долю пов’яжемо і будемо підтримувати владу для того, щоб народу краще жилося.

Василь Зілгалов

Пане Гапочка, як Ви вважаєте, цей скандал, ця трагедія, яка розгорнулася довкола розслідування справи Гонгадзе, чи вона вплине на політичний розклад на наступних виборах?

Микола Гапочка

Я не думаю, що воно вже й так вплине на політичний розклад на виборах, але це скандал дуже великий. Я думаю, що тут є вина відповідальних органів, які сьогодні зробили цю роботу не чисто, чисто професійно...

Василь Зілгалов

Ви маєте на увазі прокуратуру?

Микола Гапочка

Так, тому що заздалегідь говорити, що така людина буде йти у такий час, то Ви розумієте, це (фраза незрозуміла), це безвідповідально, тому що проблема самої і двох пострілів залишається. Це питання дуже умовне. Тому тут буде ще багато питань, на які немає відповіді.

Василь Зілгалов

Як Ви вважаєте, на наступних парламентських виборах що буде найважливіше, який буде найважливіший фактор в орієнтації партійній: внутрішній фактор чи зовнішній фактор?

Микола Гапочка

Я все-таки патріот України, тому я не поділяю думку комуністів, що так американці сьогодні роблять дві політичні сили. Я не думаю, що ці сили, які сформувалися сьогодні, зможуть вже сформувати себе докінця цих перегонів і сформуватися як стабільна політична сила. Кожна з них буде мати місце і вплив у парламенті, але не такий кінцевий і нагальний.

Я маю думку другу, і я думаю, що проурядова влада має більше перспектив. Це говорить за наш менталітет. Так було і при Пустовойтенку, і при Януковичу.

Тому, у зв’язку з тим, що ми введемо політичну реформу і, відповідно змін до Конституції, там парламентсько-урядова коаліція, а тому і це буде мати свій відтінок, і сила буде формуватися біля цього напрямку. Тому.

Я думаю, що декілька політичних сил буде, не менше чотирьох, у парламенті визначати політичний напрямок на 2006, 2007 і подальші роки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG