Доступність посилання

ТОП новини

Полiтичнi дiячi в Сербiї та Хорватiї часто заявляють про свою любов до мистецтва. У зв’язку з цим нещодавно виникли доволі незвичнi і навiть комiчнi ситуацiї.


Михайло Рамач

Белград, 15 березня 2005 – Президент Хорватiї Стипе Месич нещодавно прийняв делегацiю Спiлки ромiв, яка на знак поваги подарувала йому картину. Наступного дня до бюро глави держави зателефонував чоловiк видатної художницi Славицi Медєрi й повiдомив, що йдеться про картину, яку в його жiнки вкрали минулого року. Побачивши в газетi фото президента з її картиною, художниця так розхвилювалася, що її вiдразу госпiталiзували. Спiвробiтники Месича заявили, що президент усiх гостей та подарунки вiд них приймає “з доброю вiрою”,а особистих подарункiв не приймає. Все, що вiн дiстав, стало державною власнiстю. Керiвник Спiлки ромiв каже, що вiн картину дiстав від свого родича. Той, нiбито, купив її за сто євро вiд вуличних продавцiв. Полiцiя проводить слiдство.

Щось подiбне сталося в Белградi. Деякi газети повiдомили, що восковi скульптури, якi поставленi в коридорах Мiнкультури, вилiпленi з воску, вкраденого в славетному музеї мадам Тюсо в Лондонi. Преса при цьому посилається на заяву самого автора, скульптора Владимира Томчича, котрий нещодавно став заступником мiнiстра культури. Три роки тому Томчич в телевізійному iнтерв’ю вихвалявся, що його друзi вкрали пальцi кiлькох лондонських скульптур. Вони це зробили для того, щоб вiн мiг встановити усi властивостi воску.

Тим часом виявилося, що деякi скульптури в Музеї мадам Тюсо справдi залишилися без пальцiв. Заступник мiнiстра культури опинився в неприємнiй ситуацiї. Вiн пояснює, що крадiжку вигадав для реклами. Адже три роки тому вiн був анонiмним художником і навiть не мрiяв про те, що його скультури визначних сербiв дiйдуть до мiнiстерства. Тим паче не припускав, що його друг стане мiнiстром, а вiн сам – його заступником. Пан Томчич запропонував, щоб спiвробiтники Мiнiстерства поїхали до Великобританiї та розібралися у цій справі. Точнiше, щоб запевнили британцiв, що серби не були причетнi до крадiжки в лондонському музеї.

Незважаючи на походження воску, скультури заступника мiнiстра й досi прикрашають примiщення мiнiстерства.
XS
SM
MD
LG