Доступність посилання

ТОП новини

Комітет оборони демократії в Україні захищає образ України у Франції.


Тарас Марусик

Київ, 14 березня 2005 – Нещодавно у Франції створено громадську організацію “Комітет оборони демократії в Україні”. Серед цілей, які переслідує новостворена асоціація, – не лише заявлена в назві мета, а й боротьба проти українофобії.

Цю асоціацію, зареєстровану в префектурі Рони, в другому за величиною місті Франції Ліоні, очолює Ніколя Кюзен. Він є також головою Комітету “Україна-33”. І хоча від Ліона до міста Тура, де мешкає віце-президент асоціації і голова Об’єднання французів українського походження, професор історії Жак Шевченко, пролягло кілька сотень кілометрів, це не стало перешкодою для роботи, адже і Ніколя Кюзена, і Жака Шевченка об’єднує їхнє етнічне походження і любов до країни їхніх дідусів та бабусь.

Громадська організація “Комітет оборони демократії в Україні” була створена під час президентських виборів в Україні, місію спостерігачів від Франції вперше за історію незалежної України профінансувало французьке Міністерство закордонних справ.

Серед спостерігачів був і Жак Шевченко. Ось що він розповів про мету новоствореної асоціації: “Вже сама назва дає уявлення про головну мету асоціації, але є й інші: спостереження за різними виборами в Україні, правами людини і свободою слова, а також боротьба проти того, що можна назвати українофобією у Франції, франкомовних країнах і загалом на Заході. Сюди входить і протидія “неґаціоністам”, тобто тим, хто заперечує історичні факти, хто фальсифікує історію, хто дезінформує західний світ про події в Україні. Між іншим, подібну дезінформацію дуже часто можна знайти на шпальтах французьких газет. Ще однією метою є реалізація проектів у гуманітарній сфері, і особливо інтеграція України в Євросоюз на правах повноцінного члена”.

На моє запитання, що належить до пріоритетів діяльности “Комітету оборони демократії в Україні” – боротьба проти українофобії у Франції і на Заході чи оборона демократії в Україні, – Жак Шевченко відповів, що обидва напрямки йдуть разом: “Ми залишаємося вельми пильними, – каже він, – напередодні парламентських виборів 2006 року”.

Асоціація спрямовує свою діяльність на депутатів, сенаторів і політичні партії у Франції і співпрацює з ними в трьох питаннях: двосторонні відносини між Україною та Францією з метою їхнього поліпшення і розвитку, оприлюднення офіційної позиції Франції щодо інтеграції України в Євросоюз і визнання українського голодомору геноцидом.

Це дало вже результат. У рамках письмових запитань французьких законодавців урядові (це одна з прийнятих форм співпраці між обома гілками влади) внаслідок діяльности “Комітету оборони демократії в Україні” члени Національної Асамблеї і Сенату поставили 11 запитань. І вже в першій відповіді французький уряд не заперечує існування голодомору в Україні, але називає його поки що “злочином з ознаками геноциду”. За словами Жака Шевченка, члени асоціації домагаються, щоб Франція визнала голодомор геноцидом. “І ми намагаємося зараз аргументувати нашу позицію, щоб досягти цієї мети”.

Іще 7 запитань урядові парламентарі поставили про розвиток двосторонніх відносин між Україною та Францією після Помаранчевої революції.

Крім цього, президент асоціації Ніколя Кюзен написав нещодавно відкритого листа на радіостанцію “Куртуазі”, яка належить найправішій у політичному спектрі партії – “Національному фронтові” Жана-Марі Ле Пена. Зокрема, гості радіостанції заявили, що Помаранчева революція – це повністю американська революція. Передача, присвячена третьому турові президентських виборів в Україні, була суцільним фальсифікатом, вважають керівники французького “Комітету оборони демократії в Україні”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG