Доступність посилання

ТОП новини

Угорські фермери після завершення тритижневих демонстрацій знову мають намір страйкувати.


Василь Плоскіна

Угорщина, 17 березня 2005 – Судячи з повідомлень ЗМІ, угорські фермери аж ніяк не радіють приходу весни. Замість того, щоб готувати сільськогосподарський реманент до роботи в полі, вони знову радяться з профспілками, як бути. Справа в тому, що компромісна угода з урядом, укладена кілька днів тому під тиском вуличних демонстрацій, не зовсім задовольняє аграріїв. А уряд, зв’язаний конкретними зобов’язаннями Євросоюзу щодо сільськогосподарських квот, заявляє, що не буде йти на поступки фермерам.

Угорські газети зауважують, що кількаденне перемир’я між урядом і фермерами от-от може закінчитися, оскільки не всі сільськогосподарські виробники погодилися на компромісні грошові компенсації, запропоновані керівництвом АПК. Нагадаю, що минулої неділі з Будапешта до провінції виїхали з переможними прапорами кілька тисяч фермерів на своїх тракторах й автомобілях. Вони три тижні тримали в облозі одну зі столичних площ і мітингували перед парламентом, щоб примусити уряд виплатити селу стару заборгованість. Держава повинна доплатити хліборобам та робітникам деяких інших галузей аграрного сектору за гарантовані нею торік норми певних видів сільськогосп. продукції. Уряд пішов на це під великим тиском демонстрантів, водночас пам’ятаючи про чіткі квоти Євросоюзу Наприклад, місцеві тваринники не можуть виробити більше молока чи свинини або збіжжя, ніж пропонує Брюссель. Все, що буде над норму, повинно покриватися за рахунок місцевого бюджету. Деякі фермери кажуть, що така політика незабаром може призвести до цілковитого перепрофілювання угорського села, що тягне, на їхню думку, за собою пряме зубожіння сотень угорських господарств.

Фермери, звісно, не хочуть здавати своїх позицій. Скажімо, велику небезпеку відчувають ті господарі, які займаються свинарством. Ще в кінці 1980-х років в Угорщині налічували майже 9 мільйонів голів свиней. Щоправда, тоді був великий попит на свинину в країнах Ради Економічної Взаємодопомоги, особливо в Радянському Союзі. Упродовж останніх 16 років поголів’я свиней тут скоротили в кілька разів через зміну ринкової коньюнктури. Але в цілому держава гарантувала стабільні замовлення працівникам цієї галузі сільського господарства, і свинарі через це не вельми бідували.

На думку представників сектору, минулої неділі фермери дуже швидко згорнули страйк, чого не слід було роботи.

“Якщо до 20 березня міністерство сільського господарства не дасть повної відповіді на наші вимоги від 17 лютого, ми поновимо засідання страйкового комітету, створеного ще 28 січня, змінимо його склад на представників нашої галузі, а не випадкових людей, і будемо знову страйкувати. Ті компромісні умови, які підписувалися іншими фермерами, ми не визнаємо чинними!” – заявив Антал Шакан, голова об’єднання кооперативів сектору свинарства.
XS
SM
MD
LG