Доступність посилання

ТОП новини

Справу “Гурвіц проти Боделана” перенесуть на розгляд у інший суд?


Петро Каландирець

Едуард Гурвіц
Одеса, 17 березня 2005 - В Одесі розпочався повторний розгляд, відхиленої у 2002 році, скарги народного депутата України Едуарда Гурвіца “Про визнання недійсним рішення Одеської територіальної виборчої комісії від 3 квітня 2002 року про результати голосування в єдиному одномандатному виборчому окрузі і підсумки виборів Одеського міського голови, що відбулися 31 березня 2002 року та реєстрацію обраного Одеського міського голови”. Біля приміщення суду проведені акції прихильників Едуарда Гурвіца і нинішнього міського голови Руслана Боделана. Не обійшлося без сутичок.

Близько тисячі прихильників народного депутата України, екс-мера Одеси Едуарда Гурвіца пікетували приміщення Приморського районного суду Одеси. Активісти УРП “Собор”, кампанії “ПОРА”, Партії захисників Вітчизни вимагають визнати незаконною перемогу на виборах міського голови Одеси Руслана Боделана і висловилися проти можливого перенесення розгляду цієї резонансної справи до суду іншої області України. Розповідає один з організаторів пікету, голова Одеської обласної організації УРП “Собор” Федір Нарійчук:

Федір Нарійчук
“Якщо суд винесе рішення про скасування виборів міського голови 2002 року, я гадаю, що це буде справедливо. Відомо про те, що Едуард Гурвіц користується величезною повагою і підтримкою серед одеситів. Я думаю, що коли справедливість буде встановлена, можна буде говорити, що в Україні демократичні інституції починають працювати, зокрема така інституція, як незалежний і неупереджений суд”.

Сьогодні ж біля приміщення Приморського райсуду Одеси сталася сутичка між працівниками правоохоронних органів та активістами прихильної до нинішнього Одеського міського голови Руслана Боделана проросійської організації “Єдіноє отєчєство”, які мали намір прорвати кордони міліції і потрапити до залу суду.

17 березня у міському управлінні МВС проведена прес- конференція. Журналістам продемонстрували відеозапис, на якому зафіксовані заклики лідера проросійської організації “ Единое отечество” Валерія Каурова до сутичок з працівниками міліції.

Прихильники організації "Єдіноє отєчєство"
Організатори пікету на підтримку народного депутата України Едуарда Гурвіца повідомили про кілька нападів на прихильників екс-мера. На адресу присутнього на мітингу прихильників Одеського міського голови Руслана Боделана кореспондента радіо “Свобода” лунала нецензурна російська лайка. Представники “Единого отечества “ провокували бійку, кидали у бік журналіста ікони та плювали. Працівники правоохоронних органів на ці дії не реагували.

Вимогу залишити мітинг до кореспондента радіо “Свобода” оголосили з трибуни мітингу прихильників Одеського міського голови Руслана Боделана.

“Дорогі мої! Поруч стоїть Столяров. Він відверто помаранчевий. Він таке про нас пише в газетах! Нині він тримає диктофон, пише кожного з нас, фотографує кожного з нас, а потім нас віддасть на “ПОРУ”. Геть Столярова! Йди до своїх!”, -заявила одна з представниць “Единого отечества “.

На засіданні Приморського районного суду Одеси суддя Світлана Ярош відмовила у клопотанні представника Одеської територіальної виборчої комісії про призупинення розгляди скарги Едуарда Гурвіца до завершення слідства, яке нині триває в рамках порушеної Генпрокуратурою України кримінальної справи про фальсифікації на виборах депутатів міськради, Одеського міського голови та до парламенту у 2002 році. Після цього оголошена перерва у судовому засіданні до 18 березня.

Тим часом стало відомо, що на ім’я судді Приморського райсуду Одеси Світлани Ярош надійшов факс з Верховного суду України за підписом заступника голови Верховного Суду Анатолія Яреми, згідно з яким перегляд одеської справи переноситься до районного суду Вознесенська Миколаївської області. Про це на мітингу перед своїми прихильниками повідомив Одеський міський голова Руслан Боделан.

Народний депутат України Юрій Кармазин заявив про намір ініціювати створення депутатської комісії з перевірки обставин винесення рішення Верховного суду України. Він назвав рішення Верховного Суду України “брутальним”, проявом “порушення чинного цивільно-процесуального кодексу України”.

Як відомо, 28 квітня 2002 року колишній

голова Верховного Суду України пан Бойко відмовив у подібному клопотанні тоді кандидату на посаду Одеського міського голови Едуарду Гурвіцу.

“Триває позасудовий вплив на розгляд справи у Приморському райсуді. Це вже стало зрозумілим для цілого світу. Стара влада чіпляється за всі можливості збереження, незважаючи на те, що ставляться питання про порушення кримінальних справ. Треба встановити, хто саме мав зацікавлення у подібному рішенні Верховного суду.

Яким чином зміст листа, адресованого голові Приморського райсуду Одеси і Вознесенського райсуду, став відомий Одеському міському голові Руслану Боделану раніше, ніж навіть голові Приморського райсуду? Я думаю, що це вагомі причини для втручання парламентських комітетів, Генеральної прокуратури”
,- так вважає народний депутат України, голова Партії захисників Вітчизни Юрій Кармазин.

Гасла учасників акцій
Гасла учасників акцій
Гасла учасників акцій
XS
SM
MD
LG