Доступність посилання

ТОП новини

Акція за рівноправ’я жінок та чоловіків: у Німеччині вагітна жінка-політик сфотографувалася з оголеним животом.


Надія Кандиба

Німеччина, 16 березня 2005 - Одна з причин кризи соціальної системи Німеччини, на думку експертів, полягає в демографічному старінні населення. Це, в свою чергу, пов’язано з тим, що в країні, як зауважують критики, не створено умов для успішного поєднання сім’ї та професійної кар’єри. Член Європейського парламенту від німецької Вільної демократичної партії Сильвана Кох-Мерин вирішила продемонструвати своє невдоволення такою ситуацією, провівши досить своєрідну акцію. Для журналу „Stern“ вона знялася в ролі вагітної фотомоделі, виставивши на показ свій оголений живіт. Кох-Мерин стала першим німецьким політиком, який наважився на такий крок.

Що стосується поєднання сім’ї та професійної кар’єри для жінок, то в цих питаннях, на думку Сильвани Кох-Мерин, німці відстають від інших західних європейців років на 50. В Іспанії, Італії, Португалії або в скандинавських країнах нікого не дивує, якщо жінка народжує дитину і при цьому не відмовляється від амбіцій стосовно подальшої кар’єри. Інша справа в Німеччині, де й надалі часто вважається поганим смаком, якщо жінка віддає свою дитину до ясел або в дитячий садок, а не щонайменше три роки особисто займаться її вихованням. Як наслідок - країні катастрофічно не вистачає дошкільних дитячих закладів. Це робить фактично неможливим, щоб жінка після народження дитини повноцінно продовжувала свою кар’єру.

“Нині дедалі менше жінок народжують дітей – це суспільна проблема. Особливо жінки, які мають вищу освіту, змушені вибирати між кар”єрою та дітьми. Якщо вагітна жінка прагне продовжити кар’єру, тоді це перетворюється на справжній політикум”, - сказала Сильвана Кох-Мерин, виступаючи на першому телеканалі німецького телебачення - ARD. Саме тому вона й вирішила провести таку провокативну кампанію, опублікувавши в журналі “Stern” фотографію свого оголеного вагітного живота.

До речі, дитину Сильвана Кох-Мерин має народити наприкінці квітня. Реакції справді не бракувало. Консервативна газета “Die Welt“, наприклад, досить критично прокоментувала цю акцію, застерігши від інструменталізації дітей для досягнення політичних цілей. Вартим уваги є те, що навіть така газета як Tageszeitung, до головних тем якої належить емансипація жінок, стримано відгукнулася на акцію політика з ліберального табору. Головний редактор цього видання Баша Міка, виступаючи теж на першому телеканалі німецького телебачення, зауважила:

“Я не бачу тут нічого політичного. Це приватна справа – показувати чи ні свій вагітний живот. Ціла низка вагітних кіно-зірок, художниць влаштовували навіть справжні мистецькі акції, в центрі яких перебував їхній живіт. Тобто, тут нічого нового немає. І я не бачу в цьому жодного політичного послання”, - сказала головний редактор газети Tageszeitung.

Щоправда, слід пояснити, що Баша Міка ще в п’ятнадцять років вирішила ніколи не мати дітей і досі не жалкує в зв’язку з таким своїм рішенням. Кар’єру вона зробити змогла: Баша Міка єдина в Німеччині жінка, яка керує великою надрегіональною газетою. Як би там не було, лібералка Сильвана Кох-Мерин все ж таки має бути задоволена, оскільки домоглася чого хотіла: у Німеччині вона спровокувала палку дискусію навколо проблеми поєднання бажання жінки мати дітей та робити політичну кар’єру.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG