Доступність посилання

ТОП новини

“Права людини: українська реальність”: Сумські студенти, які вирушали пішим походом на Київ, мають намір у суді відстоювати свої права; Викладачі Харківського Національного університету вимагають відставки ректора. Причина – агітація під час виборів і корупція; Кримські татари протестують проти засудження своїх співвітчизників; Незаконне усиновлення українських дітей.


Надія Шерстюк

Аудіозапис програми:

Київ, 17 березня 2005 року.

Надія Шерстюк

Говорить радіо “Свобода”. В ефірі передача “Права людини: українська реальність”.

Вітаємо вас, шановні слухачі!

Сьогодні у програмі такі теми:

- Сумські студенти, які вирушали пішим походом на Київ, мають намір у суді відстоювати свої права;

- Викладачі Харківського Національного університету вимагають відставки ректора. Причина – агітація під час виборів і корупція;

- Кримські татари протестують проти засудження своїх співвітчизників;

- Незаконне усиновлення українських дітей.

Сумські студенти, котрі влітку минулого року протестували проти злиття трьох сумських вузів в один навчальний заклад, мають намір через суд відстоювати свої права. Нагадаю суть справи.

У червні 2004-го року колишній Президент України Леонід Кучма підписав указ про створення Сумського національного університету на базі трьох вузів: Сумського держуніверситету, Сумського педуніверситету та Сумського аграрного університету. Ректором був призначений Олександр Царенко, представник СДПУ(О).

Це спричинило хвилю обурення у місцевого студентства. Вони встановили намети, протестуючи проти, як вони вважали, “політизації освіти” і корупції. А незабаром рушили пішим походом до Києва.

Далі продовжує Олександра Вєсніч, речниця студентського руху опору.

Олександра Весніч

Коли студенти йшли Роменським районом Сумської області, то місцевий суд виніс рішення про заборону пішого походу під назвою “Студентський спротив” (так як ми подавали заявку в облдержадміністрацію про проведення цього походу, заявка була написана у тому числі на моє ім’я та ще двох студентів, нібито ми заважали руху транспорту), особи, що підписалися, не можуть гарантувати безпеку тих, хто йде.

Надія Шерстюк

На кордоні з Полтавською областю відбулися сутички студентів з міліцією.

Олександра Весніч

У результаті цього рішення Роменського суду під Андріяшівкою на кордоні з Полтавською областю студентів було затримано міліціонерами. Були застосовані силові методи.

Одна людина опинилася у лікарні, Слава Кобеляков, студент педуніверситету з набряком легенів, численними синяками. Він тримав прапор України, йому його не дали покласти, схопили за руки, і він впав. Йому не дали піднятися і протягнули 100 метрів по землі. В машині його запхали просто вперед ногами, як попало, і через це він дуже постраждав.

Надія Шерстюк

Похід на Київ був результативним.

10-го серпня 2004-го року Леонід Кучма скасовує своє попереднє рішення про об’єднання вузів. Відтак студенти домоглися свого.

Проте, за словами Олександри Вєсніч, залишилось багато нерозв’язаних питань правового характеру. Скажімо, чи будуть притягнуті до кримінальної відповідальності правоохоронці, які застосовували силу проти студентів?

А поки що Олександра Вєсніч подала апеляцію до Роменського місцевого суду про скасування попереднього рішення, заборону пішого походу. Студенти вважають, що суд порушив їхнє конституційне право на свободу пересування.

Як далі будуть розгортатися ці події, ми вам будемо повідомляти у наших наступних передачах.

Ще один матеріал цієї ж тематики.

20 харківських науковців: викладачів, деканів, завідувачів кафедрою Харківського національного університету імені Каразіна підписали відкритий лист до губернатора Харківщини Арсена Аракова та міністра науки та освіти Станіслава Ніколаєнка.

У ньому вони вимагають негайного звільнення ректора вузу Віля Бакірова. Йому закидають активну агітацію під час передвиборчих перегонів за провладного кандидата в президенти, а також застосування адміністративного тиску на викладачів і студентів.

Далі Вікторія Маренич.

Вікторія Маренич

Науковці, викладачі Харківського національного університету ім. Каразіна у своєму відкритому листі звинувачують керівництво університету в особі його ректора Віля Бакірова у тому, що він виконував будь-які доручення екс-губернатора Харківщини Євгена Кушнарьова.

Ставши довіреною особою Януковича Бакіров “перевищував службові повноваження, організувавши агітаційні поїздки по західні регіони України, залучав більше 80 викладачів, співробітників та аспірантів університету. Зачинялися двері університету під час проведення заходів на підтримку кандидата у президенти Ющенка.

Ректор особисто проводив агітаційні виступи на підтримку кандидата в президенти Януковича у самому університеті, інших закладах і на підприємствах міста”.

Говорить Валерій Бондаренко, професор, завідувач кафедрою фізіології людини Харківського національного університету ім. Каразіна.

Валерій Бондаренко

Вже більше півроку існує конфлікт в університеті, і він має оформлення пасіонарних форм. Він більш глибокий, бо ця виборча кампанія проявила все те, що вже давно було нездоровим, дає підстави казати про те, що університет “хворий”.

Вікторія Маренич

За словами науковців, авторів листа, в університеті знищено природничі кафедри, проведено псевдоскорочення. В результаті робота багатьох кафедр стала нелегітимною.

Такі заходи були проведені для створення нового факультету, юридичного, деканом якого стала Тетяна Кагановська, донька екс-губернатора Євгена Кушнарьова.

Авторів листа цікавить і незаконності з продажу землі університету, на території спорткомплексу “Вища школа” та ботанічного саду.

Сам ректор університету Бакіров на шпальтах місцевої преси назвав цей лист напівправдою - напівбрехнею і був дуже здивований його появою.

20 академіків, доцентів, викладачів університету, що підписали цей лист зустрілися із керівництвом області.

Ситуацію коментує Василь Тритецький, заступник губернатора Харківщини, що опікується питаннями освіти.

Василь Тритецький

Освіта має бути високоморальною, а люди, які мають нести освіту, - високими моралістами, тому не тільки керівники вузів, а й проректори, декани довгий час, у виборчий період особливо, грубо порушували закони і Конституцію України.

Хто обмежував права і свободи студентів, хто принижував їх гідність, сьогодні має дійсно зустрітися у своїх колективах з викладачами, студентами, вибачитися за свою поведінку і написати заяву про відставку.

Вікторія Маренич

Автори листа наполягають на відставці ректора університету Віля Бакірова, проте це не входить у плани самого Віля Савбановича.

Надія Шерстюк

У Симферополі на центральному майдані міста група кримських татар розбила наметове містечко, розпочавши у такий спосіб перед стінами кримського уряду безстрокову акцію протесту.

Її учасники виступають проти засудження їхніх родичів за резонансною справою про напад на симферопольський бар “Коттон-клаб” у березні минулого року.

Детальніше розповідає наш кореспондент Володимир Притула.

Володимир Притула

Біля намету на центральному майдані Симферополя встановлений кримськотатарський прапор і транспаранти з вимогами звільнити 6-ох засуджених. В самому наметі до двох десятків їхніх родичів і співвітчизників.

15-го березня Апеляційний суд Криму залишив без змін вирок суду першої інстанції за резонансною кримінальною справою про бійку у симферопольському барі «Коттон-Клаб», коли близько десяти молодих кримських татар побилися, за їхніми словами, з групою “скінхедів”.

Тоді кілька осіб отримали різного ступеня поранення, а згодом місцевий суд у Симферополі засудив шістьох кримських татар до ув’язнення термінами від півтора до 9-ти років.

Засуджені винними себе не визнали і заявили, що звернуться зі скаргою до Верховного Суду України.

Раніше ж лідери Меджлісу кримськотатарського народу заявляли, що їхні співвітчизники стали жертвами провокації властей і сваволі правоохоронців.

Серед учасників акції протесту батько засудженого до семи років ув’язнення Ленура Малаєва 68-річний Ленімар-ефенді.

Ленімар Малаєв

Який закон?! Людина сама прийшла в міліцію... Все ж пришили йому! Усіх 12 осіб, виявляється, встиг порізати.

Постраждалий каже: “Мене бив ось цей”. А слідство: “Ні, тебе бив Малаєв”. Це повне беззаконня!

Що можна очікувати від цієї влади, від сього суду? Свавільна влада і все!

Володимир Притула

Синавер Кадиров не має родичів серед засуджених, але він є членом Меджлісу і як колишній дисидент та правозахисник очолив громадський комітет на захист співвітчизників. Він каже, що гучна справа проти кримських татар була потрібна до виборів минулого року, щоб налаштувати кримських виборців проти Меджлісу, який підтримав Віктора Ющенка.

Але досі в Криму влада не змінилася, і вона має суттєвий вплив на кримські суди, де, до речі, немає жодного кримського татарина.

Синавер Кадиров

Ми все-таки очікували, що на рівні Апеляційного суду буде більш об’єктивно розглянута ця справа, тому що адвокати до найдрібніших подробиць розписали усі порушення і під час слідства, і під час першого суду.

Ми думали, що Апеляційний суд підійде об’єктивно і відправить на дослідування, щоб знайти справжніх злочинців і виявити причини цієї ситуації, що призвела до конфлікту. І таким чином покласти край розвитку расизму в Криму.

На жаль, Апеляційний суд підійшов так, як підійшов. І судове рішення не тільки залишилось таким же, але й воно набрало сили.

Володимир Притула

Заявив Синавер Кадиров, член Меджлісу і колишній дисидент та правозахисник.

Він повідомив, що родичі засуджених мають намір вимагати приїзду до Криму Генерального прокурора України і проведення “ретельного та справедливого” розслідування.

Адвокати засуджених готують скаргу до Верховного Суду України, а учасники акції протесту уже звернулися за допомогою до Президента Ющенка.

Надія Шерстюк

50 тисяч євро для іноземної родини, яка хоче усиновити українську дитину, коштує послуга підбору дитину, 10 тисяч за оформлення документів у суді і ще 20 тисяч за рішення в Апеляційному суді у випадку якогось оскарження. Такі суми називають українські правозахисники.

За їхніми словами, у справі незаконного вивезення українських дітей закордон існує ціла система, починаючи від лікарів пологового будинку, міліціонерів і до суддів.

Христина Литвиненко розшукує свого 2-річного онука, якого хотіла усиновити італійська родина.

Тему продовжує Галина Терещук.

Галина Терещук

28-річна Наталя Кудла два роки тому народила здорового хлопчика. У пологовому будинку знали, що вона без чоловіка, з неблагополучної сім’ї, що 8 років тому була звільнена з ув’язнення за дрібне хуліганство, а тому вирішили, що дитина їй непотрібна.

Молодій мамі, яка й не планувала відмовлятись від сина, у шпиталі повідомили, що дитина хвора, мовляв, у неї виявили сифіліс. Маму з випискою «Здорова» відпустили додому.

У пологовому будинку, де буцімто народилась дитина з інфекційним захворюванням, не провели санітарну обробку, хлопчика не поклали в інфекційну лікарню, а, як здорового, скерували у сиротинець № 1 для немовлят, мовляв, мати його втекла з шпиталю і залишила дитину - адреси її немає. Однак, коли у лікарню приймали Наталію Кудлу, то знали всі дані про неї.

Довший час жінка розшукує її дитину. Христину Литвиненко до внука у сиротинець не пропускали, як виявилось згодом, у цей момент уже оформлялися документи на усиновлення Дмитра Кудлі італійською родиною у Франківській райадміністрації Львова, яку очолює пан Дзера.

Христина Литвиненко

Головний лікар дитячого будинку замість того, щоб, перевіривши мої документи, повідомити, що дитину усиновляють, вона з брудною лайкою налетіла на мене, що, мовляв, мама винна, що дитина у дитячому будинку.

Я звернулася відразу у той же день у Франківський суд і потрапила випадково на судове засідання. Це відбувалося у складі: суддя, секретар, адвокат Гурський, італійське подружжя, італійський перекладач і представник центру всиновлення.

Галина Терещук

Христина Литвиненко в суді залишила заяву, що вона як бабця готова опікуватись дитиною. Розгляд її справи у Франківському районному суді Львова почали затягувати.

Як з’ясувалось згодом, у цей час відбулось судове засідання, на якому була задоволена заява італійської родини про усиновлення українського хлопчика. Про розгляд справи мама Дмитра нічого не знала.

Наталя Кудла і Христина Литвиненко написали касаційну скаргу про незаконне усиновлення дитини, звернулись в італійське посольство в Україні, оббили пороги опікунських рад.

Христина Литвиненко

Маму не повинні позбавити материнський прав, так як мама ніколи не відмовлялася. Показувала її лист-звертання.

Галина Терещук

Відтак пані Христина не знає, де її онук. За час пошуків дитини проти Наталі Кудлі була порушена кримінальна справа, що вона пограбувала знайомого, хоча він та його дружина свідчили на її користь.

Правозахисник Анатолій Комаров.

Анатолій Комаров

Їй пропонують, спочатку адвокат намагався до неї добитися, у результаті не вийшло, бо начальник СІЗО, пан Романишин заборонив йому відвідати, але він передав прохання італійської сторони, що, мовляв, ось тобі 20 штук баксів і отримаєш свободу, від тебе лише потрібна записка, що ти відмовляєшся від дитини. Вона сказала: “Ні!”

Галина Терещук

Оскільки жінка не написала заяву про відмову від дитини, її одразу ж позбавили волі на 4 з половиною роки.

Анатолій Комаров

Зрозуміло, що роблено за гроші. Суддя, яка попрацювала три роки, вже має особняк, машини, напакована як слід.

Галина Терещук

Інтереси свого онука тепер захищає Христина Литвиненко.

Як стверджують правозахисники, значно легше з України незаконно вивезти дитину за великі гроші, аніж її повернути з-за кордону. У справу усиновлення Дмитра Кудли зараз втрутились працівники СБУ.

Надія Шерстюк

Шановні слухачі, це була програма “Права людини: українська реальність”. Над випуском у київській студії працювали укладач і ведуча Надія Шерстюк, звукооператор Вадим Журба.

На все добре, шановні слухачі!

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG